nem vagy belépve:
microcspv    "utazz ellenkultúrában!"
logo
Nov. 29. vasárnap - Taksony napja


 

miaza? / about cspv.hu
a cspv-ről


A cspv.hu filmes magazin, kb. 1998 óta. Eredetileg Csapnivaló néven futott, amely nevet kedvencünknek, a Csapnivaló c. filmnek köszönhette (Living in Oblivion). Akkoriban rendszeresen megnéztük ezt a filmet, s az egyik ilyen alkalom után (amely a Cirkó-Gejzírben moziban volt, még a Lőrinc pap téren), elhatároztuk, hogy megcsináljuk a kis website-ot, a Csapnivalo.hu-t.


A célunk az volt, hogy az akkori befolyásos filmes lapok mellett és között (Filmkultúra, Filmvilág és Cinema, Vox) egy laza, urbánus, utcai filmes ízlést propagáljunk - a saját ízlésünket, helyesebben az ízlést, amivel ja hétköznapokban is találkoztunk, például a videótékákban (melyek közül örök kedvencünk az Odeon). Akkoriban (bár eredetileg a művészfilmek érintettek meg minket (is)) az volt a fő stílusjegy, hogy az amerikai filmeket nem voltunk hajlandóak utálni. Az amerikai filmekről nem voltunk hajlandóak mint kommersz filmekről beszélni - ha már mozikban megnéztük és tetszettek is.

Túlságosan egyszerűen tartottuk, hogy mindenki nézi az amcsi filmeket, de társaságban úgy beszél róluk, mint lepra filmekről. Maga az általánosítás sem volt kedvünkre - hiszen "az amerikai film" Hal Hartley-t, David Lynch-et, Jim Jarmusch-t, Tom Dicillo-t, Martin Scorsese-t, Woody Allen-t, Quentin Tarantino-t ugyanúgy jelentette számunkra, mint Steven Spielberg-et vagy George Lucas-t. Ráadásul Spielberg később már ugyanúgy jelentette a Cápa rendezőjét, mint a Schindler Listája-ét. A lényeg az, hogy valahányszor valaki lekezelően beszélt az amcsi filmekről, mi mindig hangot adtunk ellen-véleményünknek. Ez az ellenvéleményezés pedig annyira belénk ivódott, hogy (talán néha túlzásba is vittük), azóta is úgy gondolunk a cspv-re, mint egy sznobizmus ellenes, laza kis "minority report" orgánumra. Igen, általában hajlamosak vagyunk a kulturális közegünkön belül uralkodó hivatalos véleményekkel is szembemenni. Miért is ne? Simán. Bármit lehet. A lényeg, hogy gondolkodjunk ...

A cspv egy igazi kismédium, 1-2 ezer ember olvassa naponta - ez azonban számunkra baromi sokat jelent. Rengeteget !!! A világot! :))) Ha százezrekhez akarsz szólni, akkor már más hangot kell használnod, bejön a képbe a nagy profit, satöbbi (legalább is így képzeljük :)). Egy kismédium azonban óriási szabadságot jelent - a függetlenséget (ami önmagában óriási dolog), plusz ezen felül totális szabadságot. Barátainkat, ismerőseinket folyton arra buzdítjuk, hogy ha filmes, kult vagy pop (szóval cspv-be vágó :)) gondolatai vannak, ne habozzanak átküldeni a cspv-re ... Imádjuk a filmeket, imádunk írni filmekről - de nem akarjuk senkinek sem "megmondani", hogy hogy lássa a dolgokat, a filmeket. Nem "megmondó" médium vagyunk, hanem egyfajta "minority report" :)

A CSPV rengeteget köszönhet David Dylan Gray-nek és Sziládi Szilvinek, akik ötleteikkel segítettek elindítani az egészet. Az egész web-koncepció konkrétan Dylan Gray-nek köszönhető. Rengeteget köszönhetünk Grits Barbarának, aki a cspv totál és minden irányból laza és ellenzéki stílusát, illetve a minimál szerkesztőség alaphangulatát is cikkeivel és jelenlétével megalapozta :))

A cspv rengeteget köszönhet még Balassa Péternek, akivel volt szerencsénk még mielőtt megcsinálta a Cirkó-t, együtt dolgozni, a Graffiti moziban, amivel kapcsolatban óriási élmény, hogy sikerült közreműködnünk abban, hogy Péter bemutassa a Radírfej c. fimet :))) A VHS kazettát Hedi Bäblernek köszönhetjük, csak úgy, mint első biciklinket is, Hedi vette kölcsön a Filmművészeti videókönyvtárából, és másolta le a tévéből felvett kazettát, amely révén, köszönhetően Balassa Péternek, Budapest megtekinthette a Radírfej c. remek filmet :))) Régi szép idők !:)))

A cspv célja eredetileg az volt, hogy a hazai filmkultúrát olyan irányban változtassuk meg, hogy a független és kísérleti- illetve low budget filmek iránti érdeklődés mind készítés- mind befogadás szintjén növekedjen ... A cspv-t csodálatos dolognak tartjuk, de nem mondhatnánk, hogy e céljait akár csak megközelíteni is sikerült volna - de sebaj ... egyébként is úgy tűnik, ennek az érának most jött el az ideje :))

Jósvai Szilvia (főszerk in chief)
2011 február

PS: amúgy eléggé lusták vagyunk ... ezt az "about cspv" oldalt is ... tízen valahány év után csináltuk meg :)))