nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: hírek
    / /  

2007-09-11

Richard Gere a pekingi olimpia bojkottjára szólít fel

Richard Gere, Hollywood legaktívabb buddhistája a 2008-as pekingi olimpia bojkottjára szólít fel, természetesen most is Tibet érdekében. Az 58 éves színész kampánya így szeretne Kínára nyomást gyakorolni, Tibet függgetlenségének elérése érdekében.

Gere a Nemzetközi Kampány Tibetért nevû szervezet elnöke, és elkötelezett buddhista (rajta kívül még Uma Thurman apját ismerjük, mint híres és elkötelezett buddhistát, Thurman apja -Robert Thurman- tudós, és egyben az elsõ nyugati ember, aki tibeti szerzetes lett, õk ketten egyébként jó barátok).

Gere meg van róla gyõzõdve, hogy az olimpia bojkottja rá tudná kényszeríteni a kommunista Kínát, hogy megengedje a Himalaja-i régiónak, hogy maga döntsön a jövõjérõl.

Gere (akit kitiltottak Kínából Tibet támogatása miatt, sõt, az Oscar-gálákról is, miután 1993-ben egy olyan beszédet mondott az Akadémiai Díjkiosztón, amiben ecsetelte a Himalaja-i régió elnyomott helyzetét) azt mondja a bojkottról:

″Egy általános bojkottnak a szememben bizonyosan van értéke, valószínûleg nem lenne praktikus, de érzelmileg mindenképp lenne értelme. Miért díjazna a világ olyan embereket, akik nyilvánvalóan nagyon rosszul bánnak a saját honfitársaikkal, más emberekkel. Egy bizonyos ponton szembesülniük kell a ténnyel, hogy a rendszer, aminek elkötelezeték magukat, nem mûködik. Ez a fajta kettõssége a kommunizmusnak és a kapitalizmusnak egy ponton robbani fog. ″

Gere azt nyilatkozta a Reuters-nek, hogy a 2008-as pekingi olimpia egy jó lehetõséget nyújthatna arra, hogy Kínát arra buzdítsa, fejezze be az emberi jogok eltiprását Tibetben, és engedje meg, hogy a Himalaja-i régió maga döntsön a jövõjérõl.
A múlt hónapban Új-Delhi és New York utcáin több ezer tibeti tüntetett, a pekingi olimpia bojkottjára szólítva fel a világ népeit.

Tibetet 1950-ben igázta le Kína, a tibetiek -és a világ buddhistáinak- szellemi vezetõje, Õszentsége, a Dalai Láma ekkor kényszerült indiai számûzetésbe 120 ezer társával együtt. A Nobel-Békedíjas Dalai Láma azóta is számûzetésben él (gyakran jár Európában is, a békés megegyezés elvét hirdetve), míg a kínai kormány korlátozza a tibetiek szabadságjogait, elnyomja a vallásukat, és beolvasztással igyekszik tönkretenni a több száz éves tibeti kultúrát.
Mindezt a nyugati vezetõk felé úgy kommunikálják a kínai vezetõk, mintha õk csupán egy elmaradott tartományt kívánnának fejleszteni, többek közt a Lhasza-ba vezetõ gyorsvasúttal is, amivel kínaiaik ezreit fogják a tibetiek közé telepíteni.

Gere fiatalkora óta elkötelezett buddhista, a Dalai Láma jó barátja, aki minden lehetõséget megragad arra, hogy népszerûségét, ismertségét és pénzét a tibetiek megsegítésére fordítsa.

Steven Spielberg elvállalta, hogy a 2008-as pekingi olimpia nyitó-és zárógáláját tervezõ csapatnak a mûvészeti tanácsadója legyen.



legutóbbi hírek:

-------------------------------------
beomlott a Fővám tér - a klímaváltozás klímarealitás beomlott a Fővám tér - a klímaváltozás klímarealitás
Kedd reggel, a vásárcsarnok előtt bazi nagy gödör keletkezett az úttesten. A kár nemcsak anya ...

-------------------------------------
Ferenc Pápa elítélte a GMO-kat Ferenc Pápa elítélte a GMO-kat
A Pápa nyakában egy barikával fotóztatta magát - a klasszikus jó pásztor beállításban, eze ...

-------------------------------------
kritika érte London főpolgármesterét, mert bringája csomagtartóján vitte a feleségét kritika érte London főpolgármesterét, mert bringája csomagtartóján vitte a feleségét
Boris Johnson-nak elnézést kellett kérnie, amiért a bringája csomagtartóján vitte feleségét ...

-------------------------------------
ma 30 éve jelent meg a mozikban a Vissza Jövőbe :) ma 30 éve jelent meg a mozikban a Vissza Jövőbe :)
Minden idők egyik legklasszikusabb időutazós filmje immár maga is idő-trippé vált. 30 évesek ...

-------------------------------------
Fipresci-díjat kapott Cannes-ban a Saul fia Fipresci-díjat kapott Cannes-ban a Saul fia
Ma Nemes Jeles László filmje, a Saul fia Fipresci-díjat kapott Cannes-ban. ...

-------------------------------------
"remek" hír a Föld Napján: Norvégia a fjordba önti a hulladékot
Az aktivisták nagyon kemény ellenállást ígérnek, polgári engedetlenséget ideértve, ha zöld ...

-------------------------------------
Spock - Leonard Nimoy - elhunyt, 83 éves korában Spock - Leonard Nimoy - elhunyt, 83 éves korában
Leonard Nimoy hosszan tartó tüdőbetegség végső stádiumában 83 évesen elhunyt Los Angeles-i ...

-------------------------------------
Frankofón Fesztivál - február 27. és március 27 Frankofón Fesztivál - február 27. és március 27
A tizenötödik Frankofón Fesztivál keretében február 27. és március 27. között több mint à ...

-------------------------------------

korábbi hírek