nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: hírek
    / /  

2014-08-19

FREE múzeumi habzsi-dőzsi aug 20-án!

Emlékeztetni szeretnénk, hogy lévén nemzeti ünnep, holnap, azaz aug 20-án bármelyik múzeumba bemehetsz, anélkül, hogy fizetned kellene érte (majdnem bármelyik, a Műcsarnok pl. valahogy kivonta magát ez alól). Adott tehát a nagy lehetőség, hogy behozd lemaradásaidat, vagy hogy egy élvezeteset repetázz :) Ajánlatunk a következő ...

Adja magát a Toulouse-Lautrec a Szépművészetiben, ide érdemes korán menni, mert gyakran csak délig, vagy 2-ig vannak nyitva. A litográfiák a plakátnyomtatás izgalmas technikáját képezték, lásd az ide vonatkozó Wiki cikket. A tetemes mennyiségű kép mellett a "Belle Epoque" számos kordokumentumát is kiállítják, fotókat, hangokat, sőt, mozgóképet is, amelyeken amelyeken Lautrec műveinek szereplőit ismerhetjük fel (lásd a múzeum oldalán az ismertetőt).

 


René Magritte: Kastély a Pireneusokban, 1959

Az Nemzeti Galériában (fyi: az MNG, a várban, és nem a nemzeti múzeum a Múzeum krt-on :)) izgalmas DADA kiállítás látható (DADA és szürrealizmus), abszolút ajánlott, csak jókat hallottunk róla.

"A Magyar Nemzeti Galéria Dada és szürrealizmus. Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró, Dalí című kiállítása hazai tárlaton korábban még nem látott teljességben mutatja be a 20. század e két meghatározó jelentőségű avantgárd irányzatát. A jeruzsálemi Izrael Múzeum anyagából válogatott tárlat többek között Marcel Duchamp, Max Ernst, Man Ray, Joan Miró, Kurt Schwitters, René Magritte és Salvador Dalí művei segítségével nyújt átfogó képet a dadaizmus és a szürrealizmus nagy hatású alakjairól, eseményeiről, dokumentumairól és hatásáról az 1910-es évek végétől az 1970-es évek közepéig."
Az ismertetőt lásd itt.

 

Ugyanitt van még két időszaki kiállítás, amit okvetlen érdemes megtekinteni - ha már :)
Az avantgárd első mozija, és egy Derkovits kiállítás. (lásd)

 

A LUMU-t mindig érdemes meglátogatni, bár ez a Bencsik Barnabás utáni éra minőség terén is drasztikus váltást jelent (rossz kiállítást eddig még nem láttunk a LUMU-ban, Bencsik előtt sem, most meg már igen, lásd Plessi). A LUMU ettől még továbbra is szuper hely, egy jó kis tudattágító chill out-ra mindig tökéletes ...
Ami azt illeti, igencsak kínálja magát egy a 80-as évekhez (és az Art Pool-hoz és Galántaiékhoz) kapcsolódó kiállítás. Az olasz művész, Guglielmo CAVELLINI, 1914-ben született, és élete vége felé megtervezte a majdani 100 éves jubileumi kiállítását, Galántait kérve fel ceremónia mesternek.Ez a kiállítás éppen idén lett esedékes, és szerencsére sikerült is megrendezni.Egy művész palackpostája ez, amelyben saját életét tárja a jövőbeli nézők elé. Cavellini 1990-ben halt meg, akkoriban még 2000 is űrkorszaknak számított, bizarr, távoli jövőnek, hát mg 2014! Mindenképp megnézzük. Az ismertetőt lásd itt.

 

Ha már itt vagy, ne mulaszd el megtekinteni a Ludwig Gyűjtemény aktuális kiállítását (a gyűjtemény óriási, mindig bizonyos művek, egy bizonyos szegmens van kiállítva belőle, a mostani tárlat címe az, hogy Az Égbolt Másik fele.

 

Ja, és itt van ám a HANTAISimon kiállítás - de erről már biztosan mindenki hallott :) Amikor ott jársz, azért ne felejts el benézni ide "is" :) lásd az ismertetőt.

 

Ami a Robert Capa centrumot illeti, az sajnos zárva lesz - ezt írják: "Hivatalos ünnepnapokon zárva tartunk." http://capacenter.hu/nyitva-tartas/

 

E triviális nagy ajánlatok mellett azonban rengeteg múzeum van, amelyek izgalmas látnivalót, befogadni valót kínálhatnak, ideértve akár nem képzőművészeti múzeumokat is - lásd Budapest múzeumainak listáját .) Válogass kedvedre! A lényeg az, hogy élj a szabadsággal, amit a kultúrához való FREE hozzáférés jelent e napon :)

 

Egy szó, mint száz, ki korán kel, aranyt lel! kalandra fel! kellemes aug 20-át!

PS: a nemzeti ünnepeken való szabad (FREE) múzeumlátogatás ötlete és bevezetése Hiller István egykori kulturális miniszternek köszönhető.




legutóbbi hírek:

-------------------------------------
beomlott a Fővám tér - a klímaváltozás klímarealitás beomlott a Fővám tér - a klímaváltozás klímarealitás
Kedd reggel, a vásárcsarnok előtt bazi nagy gödör keletkezett az úttesten. A kár nemcsak anya ...

-------------------------------------
Ferenc Pápa elítélte a GMO-kat Ferenc Pápa elítélte a GMO-kat
A Pápa nyakában egy barikával fotóztatta magát - a klasszikus jó pásztor beállításban, eze ...

-------------------------------------
kritika érte London főpolgármesterét, mert bringája csomagtartóján vitte a feleségét kritika érte London főpolgármesterét, mert bringája csomagtartóján vitte a feleségét
Boris Johnson-nak elnézést kellett kérnie, amiért a bringája csomagtartóján vitte feleségét ...

-------------------------------------
ma 30 éve jelent meg a mozikban a Vissza Jövőbe :) ma 30 éve jelent meg a mozikban a Vissza Jövőbe :)
Minden idők egyik legklasszikusabb időutazós filmje immár maga is idő-trippé vált. 30 évesek ...

-------------------------------------
Fipresci-díjat kapott Cannes-ban a Saul fia Fipresci-díjat kapott Cannes-ban a Saul fia
Ma Nemes Jeles László filmje, a Saul fia Fipresci-díjat kapott Cannes-ban. ...

-------------------------------------
"remek" hír a Föld Napján: Norvégia a fjordba önti a hulladékot
Az aktivisták nagyon kemény ellenállást ígérnek, polgári engedetlenséget ideértve, ha zöld ...

-------------------------------------
Spock - Leonard Nimoy - elhunyt, 83 éves korában Spock - Leonard Nimoy - elhunyt, 83 éves korában
Leonard Nimoy hosszan tartó tüdőbetegség végső stádiumában 83 évesen elhunyt Los Angeles-i ...

-------------------------------------
Frankofón Fesztivál - február 27. és március 27 Frankofón Fesztivál - február 27. és március 27
A tizenötödik Frankofón Fesztivál keretében február 27. és március 27. között több mint à ...

-------------------------------------

korábbi hírek