microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: szocio -> társadalom, média, nők, demokrácia

2014-06-28

női foci- kommentátorokat – nemi egyenlőséget!

mert megérdemeljük!


Miért természetes az, hogy férfihangok kommentálják a focimeccseket? Mert megszoktuk? Ez nem túl jó érv :) És ne is keressünk jobbat, mert nincs. Érvek helyett azonban ott van a súlyos kereskedelmi érdek: a foci jobban odavonzza a képernyő elé a nézőket, ha háború, s ha háborúként van tálalva. A legerősebb, legvadabb férfiak harcolnak egymással, és ez úgy jó, ha üvöltő férfihangok kommentálják. Így pörög a biznisz. Oké, ezt akarják ők, de mit akarunk mi? Mi volna jobb a társadalmaknak? A saját köztévénkbe csak nem szól bele a FIFA, nemde? Csak rajtunk múlik, hogy nők is kommentálhassák a meccseket ...

A nők elvégezték a maguk részét, mint annyiszor a történelem során: alkalmazkodtak. Ma, ha egy focimeccs közvetítést megnézel, mármint ha egy kocsmában lefotózod a szurkolókat, rengeteg nő lesz a képeken, rengeteg csaj. A nők igenis ott annak a képernyők előtt, teljesen reprezentáns mértékben. A foci VB-k mellesleg pont ettől váltak iszonyat népszerűvé, a nőktől, akik ott vannak a bárokban, és nézik a meccset. Nők nélkül a meccsnézés nem lenne izgalmas, nem lenne az, ami - és nem volna ekkora GIGA-biznisz.  A foci tehát többé nem férfisport – és ami azt illeti, a tévé előtt élvezkedő férfiak sem szoktak focizni.
Miért kell hát üdvöltöző, szövegolvasó férfiakat hallgatnunk meccs közben? Miért nem lehet a nőknek is joguk a focimeccsek kommenteléséhez, bocs, kommentálásához? Miért nincs an nőknek joguk ahhoz, hogy nők hangját hallgathassák, amikor meccset néznek? Nem is említve, hogy a nők hangjával aférfiak is jobban járnának, hiszen Magyarországon kifejezetten kutyaütő férfi kommentátorok uralják ezt a munkakört.

 

A csajok hangja sokkal kellemesebb, a nők személyisége sokkal elfogadhatóbb mindenki számára. Lásd, ha valaki szóvivőt alkalmaz: a nőket preferálják. Reklámokban a nők szerepeltetése szuperdomináns. Lásd magazinok. És ha már a legfontosabb döntéseinkben női személyiségek befolyásolnak, ha nők interpretálják számunkra a választási lehetőségeket, ha nők hangját, zenéjét hallgatjuk a rádiókban, nézzük a tévécsatornákon, akkor hogy az ördögbe fordulhat elő, hogy a meccsek közvetítő fülkéiből ki vannak tiltva? Mi ez a barbár foci-konzervativizmus?
Talán valakik szerint a nők a „gyengébbik nem”? Vagy valakik szerint „nem eléggé okosak” ahhoz, hogy a „pasidolgokba” beleüssék az orrukat, hogy hallassák a hangjukat? Az bizony durva lenne ...

 

Tökmindegy, az adót egyformán fizetjük, akkor a köztévében is elvárjuk, hogy a nők is betölthessenek bármilyen pozíciót, elvégezhessenek bármilyen munkát, és egyik beosztás se legyen férfiprivilégium. A nőknek is joguk kell, legyen focikommentátorokként dolgozni. Egy társadalomnak jogában áll ezt elvárnia a köztévétől, hogy az ilyen kiemelt műsorok esetében ne kizárólag férfiakat alkalmazzanak. Ez alapvető civilizációs sztenderd. És tökmindegy, hogy mit csinálnak más országokban, nem kérünk a szokásos negatív példákra mutogatásból, a legalacsonyabb szint mintaként állításából, ha máshol is elmaradott a szitu, az nem lehet mentség. Azt kell néznünk, hogy mi volna a legmegfelelőbb – a társadalom számára.

 

A női kommentátorok alkalmazásával, mármint ha nőket is alkalmaznának, mondjuk 50-50% arányban, mindenki jobban járna. A focimeccsek nemcsak akkor lennének érdekesek, amikor VB van, meg ilyen giga tévé események, bármely mezei hétvégi focimeccs nagy esemény lehet, ha értelmes nők közvetítik. Az ő lelkesedésük egy-egy gólhelyzetnél nem olyan lesz, mint a béna pasiknál a megjátszott foci-orgazmus, hanem valódi. Ők nem fognak üvölteni csak azért, mert már pár perce nem történt semmi. Amikor azonban valóban van valami helyzet, akkor – nyugi bele – senki sem tudna egy beindult lánynál, nőnél jobban lelkesedni, és lelkesíteni.

a foci hagyományosan férfisport - és ideje szakítani a hagyományal

Persze vannak jó pasi foci közvetítők is, nálunk sajnos nem nagyon (tisztelet a kevés kivételnek, mint például Egri Viktor), mert tényleg fontos az intelligencia, hogy valaki ne csak úgy csináljon, mintha, hogy ne csak ordítozzon, vagy olvassa a szöveget a képernyőről. A hamis foci-orgazmus mellesleg a nézők becsapása, rászedése. A női kommentátorok révén a helyzet mindjárt más lenne. Beindulna az egészséges verseny, és mindenki legjobb formáját próbálná adni, és nem a pasi főnökök ízlésének próbálna megfelelni. Mindenki jól járna a nőkkel – de ne feledjük, a női kvóta, a nemi egyenlőség nem azt jelenti, hogy mostantól nők csinálják, hanem azt, hogy felerészben, 50-50. A pasiknak is ugyanannyi joguk lesz ehhez a munkához, mint a nőknek, és viszont. A nők és az intelligens kommentátorok révén a focimeccsek elveszítenék a primitív, tapló dimenziójukat, ezért még több nő nézné, ami gazdaságilag is előny, másrészt a társadalom sem butulna le egy-egy VB idején. Visszaszorulna az agresszió, a szélsőjobbot is ideértve, a foci háború helyett ismét szép játék lehetne, valódi sport.

 

A FIFA-nak megéri a háború, a stadionokba például a fokozott szűrés mellett is beengedték a rasszista, fekete maszkos szurkolókat (focivandálokat), mert ettől emelkedik a háború faktor, és maga a rasszizmus is kereskedelmi érdek általában. A FIFA-nak megéri, de a magyar társadalomnak nem. Számunkra fontos, hogy a sport kultúra legyen, és ne tévénézők otthoni vagy kocsmai ordítozása, s ne háborús agresszió, hanem játék legyen. Elegáns, emberi játék, ellenség nélkül. Ebben a nők renegetet segíthetnek, a női kommentátorok alkalmazása holtbiztosan mérföldkő lesz.

 

Akármit is akar a FIFA, abba, hogy a mi közös tévénkben kiknek a hangját, kiknek a gondolatait, érzelmi megnyilvánulásait hallgatjuk, nincs és nem is lehet beleszólásuk. Ez a mi kultúránk, a mi közös belső ügyünk. És meg kell, hogy legyen a választásunk ... A megfelelő az lenne, hogy sorslással döntenék el, hogy melyik meccset közvetíti nő és melyiket férfi az adott este, az arány pedig összességében legyen 50-50%.

 

A nemi egyenlőség nem holmi női kvóta. Sokkal többről van szó. Arról, hogy például a focimeccsek esetében ne legyen többé alapértelmezett, hogy férfiak kommentálják a meccseket. Nem az a cél, hogy legyen X darab női kommentátor, hanem az egyenjogúság. Hogy miért? Mert megérdemeljük! A mi közös társadalmunk, a mi köztévénk, és mi (leszámítva egy férfikisebbséget, a férfiak egy kemény de méretre kicsi magját) nemi egyenlőséget akarunk – nemde? Nem akarjuk, hogy a nők ki legyenek zárva tradicionálisan pasi helyekről – sőt, az ellenkezőjét akarjuk: azt, hogy a hagyományosan pasi helyek totál megnyíljanak a nők számára.

Persze lesznek majd, akik először még nem tudják elképzelni sem női hanggal a focimeccseket, ezen belül lesznek olyan nők is, akik kezdetben ragaszkodnak majd „a hagyományhoz”, és kiállnak amellett, hogy ők sem akarnak nőket focimeccs kommentátori pozícióba, de ez is csak azt mutatja majd, hogy tényleg mennyire szükség van e civilizációs ugrás meglépésére :)

 

PS: És félreértés ne essék, a női kommentátoroktól nem azt várjuk, hogy a férfiakat utánozzák! Azt várjuk tőlük, hogy a saját stílusukban – ahogy az belülről adódik nekik – közvetítsenek, kommentáljanak. Ha úgy tetszik, hát másképp ...

 

 

-jepe-
2014-06-28

Címkék: foci, vb, nemi egyenlőség, gender equality, női kommentátorok