nem vagy belépve:
microcspv    "utazz ellenkultúrában!"
logo
Aug. 01. péntek - Boglárka napja
::: cikkek -> filmekről
     

2012-09-04
A Bourne Hagyaték
a tökéletes film

Ez a legújabb Bourne-film egészen más, mint a többi, és persze úgy, hogy minden megvan benne, ami az első részekben (leginkább az elsőben ) jó volt, azaz semmi sem hiányzik belőle, csak most még ezerszer jobb, jobb, mint bármelyik, és jobb, mint az összes együtt, sőt, jobb, mint a legeslegtöbb film, amit az elmúlt 1-2 évben láttunk. Eszméletlen jó film – nem is tudjuk, mikor adtunk utoljára nem 2000 előtt készült filmre 10 pontot (!!!) - majdnem soha :)

Sokan (tévesen) azt hiszik, a műalkotásokat fabrikálják, konstruálják, összerakják, készítik. Pedig nem, a műalkotásokat előhívják. Az alkotók egyszer csak ráéreznek az új műre, és elkezdik kirakni, mint egy puzzle-t. Egyik részlet után jön elő a másik – és ha jó a mű és elegendően jók az alkotók is, akkor minden a helyére kerül. A Bourne Legacy egyszerűen tökéletes film.

Szemben a korábbi részekkel, a rendező ezúttal maga írta az új részt. Ez 100%-ig Tony Gilroy műve, így nem kellett semmiféle kompromisszumot hozni egy évtizedekkel korábbi könyv kedvéért. Tony Gilroy briliáns munkát végzett, mind mint rendező, mind mint forgatókönyvíró, látványosan nagyszerű dolgot hozott létre. Ez a film nemcsak jó, nemcsak nagyon jó, nemcsak hibátlan – de tényleg ott van benne minden, amit kell: tökéletes. Tony Gilroy az eddigi összes 3 rész forgatókönyvének a megírásában részt vett, az első két részt egyedül, a harmadikat 2 társával írta – Robert Lundum regénye alapján. Ez azonban már Tony Gilroy „regénye” .))

 

A filmnek minden része, minden eleme, minden porcikája a helyén van, és briliáns. A legizgalmasabb persze (minden film esetében) a nyitó kép, a nyitó jelenet, ami ráteszi a track-re a nézőt – amin végigsuhan a következő 2 órában. Egy férfi lebeg a vízben, a víz tetején, és alulról veszi a kamera. A férfi mozdulatlan, a víz gyönyörű kék, és jéghideg (ezt a feliratokból tudjuk meg, lévén a helyszín sarkvidéki). Ott lebeg a férfi, úgy, ahogy már láttuk Bourne-t is lebegni. Majd hirtelen megmozdul, és … ahelyett, hogy kidugná a fejét a vízből, elkezd lefelé úszni. Ekkor bejön a zene. Úszik a jeges kék vízben lefelé, és lefelé, legalább 4-5 métert. Majd felhozza a víz alól, amit akart, és csak utána bukkan fel. Már itt meg vagyunk véve, már itt önmagára hangolt minket a film (tökéletes pszichológiával: meglepett minket, szembe ment azzal, amit várunk volna, és szavak nélkül felkeltette a szenvedélyes érdeklődésünket filmünk hőse iránt).

 

Jeremy Renner-t a The Town óta imádjuk. Akkor úgy voltunk vele, hogy „úristen!!! ez a fickó annyira durva!!! reméljük, többet nem kell a vásznon látnunk!!!” – de aztán, ahogyan a filmélmény ülepedett, egyre jobban rájöttünk, hogy ez a srác NAGYON-NAGYON ott van, maximálisan valódi, hihetetlenül, hátborzongatóan izgalmas. Őt látjuk a film elején a jéghideg víz tetején lebegni.


Rachel Weisz – mit mondhatnánk, a legeslegeslegkedvesebb színésznőnk, ever. Weisz ráadásul kitűnő biztosíték, hogy a film, amiben játszik, jó minőségű. Rachel Weisz egy tudóst alakít, aki egy laborban – ”csak a munkáját végzi”. Egy tudós nő, Hypatia szerepe után (Agora) most ismét. Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy amíg Dr. Christmas Jones a Világ Nem Elég c. James Bond-ban csak egy szexi csaj, aki történetesen tudós, addig Weisz-nak e karaktere nagyon is komoly. Komoly szálakkal kötődik a valósághoz – mint az egész film.

 

Weisz karaktere valóban egy tudós nő, egy a munkájába burkolózó kutató, aki „viselkedés manipulációval” (vagy viselkedés kontroll?) foglalkozik. Fogalma sincs, mi az, amiben részt vesz, számára Jeremy Renner egy szám – az „ötös” – és tényleg csak végzi a dolgát, tudását az őt megbízó cég szolgálatába állítva. Már ezen a ponton is tökéletes a film  – egy olyan durva jelenséget világít meg, amivel ma még csak kevesen vannak tisztában. Mi van, ha privát cégek veszik át az eddigi egyetemes emberi kutatás folytatását? Mi van, „ha” a privát cégek által megbízott és fizetett tudósok tízezrei olyan szintre juttatják el megbízóikat, amely meghaladja a tudomány mai állását? Értsd: senkinek fogalma sincs arról, hogy mi zajlik, mert a tudományos kutatás titkos zónába tevődött át, a kutatók pedig naponta úgy mehetnek haza, hogy én csak megdolgoztam a pénzemért (arról pedig, hogy óriáscégek olyan hatalomra tesznek szert, amely túlmegy az emberiség számára elérhető tudományos színvonalon – nem gondolkodnak túl sokat, plusz ott a titoktartás).

 
A másik elemi motívum, amivel a film előrukkol,
az amerikai drone repülőgépek esete. A drone-ok nem a Csillagok Háborújában szereplő népek, hanem távvezérelt repülőgépek, amik nagyon is valóságosak, olcsók, hatékonyak, és mindent visznek. Annak idején, amikor egy államfőt le akartak szedni az amerikaiak, mondjuk Ecuadorban, oda kellett küldeniük egy F16-ost. Ma elég egy drone. Egy szinte hangtalanul közlekedő, pilóta nélküli, távirányítású repülő. Ha Julian Assange valaha kijut Angliából, tuti, hogy egy ilyen drone-nal fogják meggyilkolni (az intelligens világ totális felháborodására), és majd azt mondják, pokolgép volt. A drone-ügy annyira forró ma, hogy külön petíciók foglalkoznak a drone-ok támadófegyverként való ellenőrizetlen felhasználása ellen. Közben pedig az Apple bejelentette, hogy nem támogatja a drone-jelző telepítését az iphone-okra (egy olyan kis alkalmazás, amely riasztaná a telefon tulajdonosát, pl. Assange-t, hogy egy drone közeledik felé).

 

Tökéletes film, és nem mondanánk ezt, ha csak akció lenne, vagy csak románc (pedig mindkettőnek tökéletes .)) Egy filmnél ugyanis a legfontosabb, hogy mi a viszonya a valósághoz – ez a film azonban e téren is maximálisat teljesít. Kihasználva az előző Bourne-részek politikai töltetét, illetve hűen azokhoz, ebben a Bourne 4-ben sikerült tökéleteset alkotni: tiszta játszma, tiszta viszonyok, minden totál egyszerű – mégis minden komplex. Az egyszerűség ott jön be, hogy fel kell számolni az egész ügynökhálózatot (mindenkit megölni). A komplexitás pedig ott, hogy a néző azt látja, hogy tulajdonképpen mindenki a maga helyén jófej, Edward Norton sem negatív hős, csak neki az a dolga, hogy a rendszert védje. Ebből máris egy különleges szituáció áll elő: a titkosügynökségek, a hatalom, az USA hatalmi rendszere harcol, háborúzik – az emberekkel. A háború célja az, hogy az emberek ne tudjanak meg semmit abból, ami történik. Tiszta sor :) Mégis, végtelenül komplex szituáció. Egy naiv demokrata, ha csak úgy besétál e filmre, valószínűleg rosszul lesz, és kirohan hányni, annyira keményen ingatja meg az ember demokratikus komfortérzetét. Korábban a Közellenség próbálkozott ezzel – szegény Tony Scott rendezésében. Nos, az akkor még nem lehetett akkora durranás, mint most ez a Bourne 4.

 

Gyönyörű film, tökéletes, állam kontra emberek. Az elején a The Guardian újságíróját lövik le. Van, aki számára ez egy akciófilm – mások, mint mi is, úgy vagyunk vele, hogy ez egy giga nagy ALERT egy nagy művésztől, egy csodálatos műalkotás formájában. Megjegyzés: a CNN ilyen tekintetben még csak fel sem merül, arra már régóta úgy tekintünk, hogy egy állami tévére.

A film azért zseniális, mert minden percben tiszta, hogy miről szól, és miközben ez a háttér sztori borzasztó komplex, mégis, a film gyönyörűen itatja magát – hihetetlen élvezetet nyújtva !!:)))

A korábbi Bourne-ok némelyikénél (pl. a második rész) konkrétan fárasztó volt a sok sztorizás, hogy a treadstone így, a treadstone úgy. Most minden a helyére kerül. Adott az USA top level ügynöksége, akinek az a feladata, az USA hatalmi gépezetének az érdekében, hogy egy egész ügynökséget kiradírozzon, mintha nem is létezett volna. Rachel Weisz-nek mennie kell. Jeremy Renner-nek mennie kell. Egy-egy észrevétlen haláleset főszereplőiként kell eltűnniük, mert nemkívánatosak. Nos, ez nemcsak nem jön össze, de éppenséggel egy eszméletlen izgalmas film során a leggyönyörűbb szerelmi történet kibontakozásának lehetünk tanúi, olyan akciók közepette, hogy azt kívánjuk, bárcsak lenne vége, mert túl izgalmas – mert totál valós a tétje.Tökéletes film, s a végén, amiikor megszólal a Moby szám, az Extreme Ways egy remixe, tudjuk, hogy mindaz, amit láttunk, nemcsak gyönyörű volt, de maximálisan valódi is, és alig várjuk a következő részt ...


-jepe-
2012-09-04

Címkék: bourne, jeremy renner, rachel weisz, tony gilroy
A Bourne Hagyaték:  (The Bourne Legacy 2012.)

a film info-fájlja

további cikkek:
29. hét
Állami Holokauszt-tagadás Állami Holokauszt-tagadás
Az eredetileg március 19-én átadni tervezett hamis „Holokauszt emlékmű” végül a nyár közepén, az éj leple alatt került ki az utcára, a térre, ahol az elmúlt hónapok során folyamatosan tüntettek a buda...
28. hét
Budapest Pride: nagy utat tettünk meg! Budapest Pride: nagy utat tettünk meg!
Társadalmaink eredetileg barbár társadalmak. Rabszolgákat „tartottunk”, a nőket jogok nélkül, állati majd szolgai sorban „tartottuk” (a többesszám első személy persze ironikus). Lemészároltuk az indiá...
:
női foci- kommentátorokat – nemi egyenlőséget! női foci- kommentátorokat – nemi egyenlőséget!
Miért természetes az, hogy férfihangok kommentálják a focimeccseket? Mert megszoktuk? Ez nem túl jó érv :) És ne is keressünk jobbat, mert nincs. Érvek helyett azonban ott van a súlyos kereskedelmi ér...
:
re: FOLYAMATOS MÚLT – avagy egy kiállítás képei re: FOLYAMATOS MÚLT – avagy egy kiállítás képei
Az alábbi cikk megírásáról többször is lemondtunk, mondván, hogy minek bolygatni azt, ami nagyjából konszenzusos fogadtatásban részesült, és tök oké módon zajlott le, a tervektől a kidolgozáson át a m...
:
Hunger King – társadalomrajz installáció Budapesten Hunger King – társadalomrajz installáció Budapesten
A finn művész, Jani Leinonen e kiállítással konkrétan Magyarországot, s a magyar kormányt vette célba, éspedig konkrétan a hajléktalanok, illetve a hajléktalanság kriminalizálása miatt. A művész azonb...
25. hét
Június 21 – a Csillagos Házak Napja Június 21 – a Csillagos Házak Napja
Szombaton egész napos program-folyammal emlékeznek meg az OSA Archívum és társszervezői a budapesti Csillagos Házakról. 2014. június 21-én lesz 70 éve, hogy Budapest zsidónak nyilvánított lakóinak, az...
:
a foci-VB: egy világvallás aratásünnepe a foci-VB: egy világvallás aratásünnepe
A vallás, mint olyan, egy speciális jelenség, az a lényege, hogy mindenki elismeri és fejet hajt előtte, ez a tulajdonság pedig óriási hatalmat jelent, s gigantikus kereskedelmi potenciált. Gondolj a ...
24. hét
Városkoncepció: a Frankel Leó utca elidegenítése Városkoncepció: a Frankel Leó utca elidegenítése
A Bambi presszó utcájában a csöndes hétköznapok csomagolása alatt zajlik a dráma, ami a demokráciától távol eső, vasfüggönnyel leválasztott régiókra jellemző, így Magyarországra is. Elvileg semmi külö...
:
forradalom Angliában és nálunk is: tüskék helyett lakhatást! forradalom Angliában és nálunk is: tüskék helyett lakhatást!
Pár napja jelent meg a facebook.on egy kép arról, hogy egy londoni lakóház körül hogyan helyeztek el fémtüskéket, minden szegletben, ahova egy ember, akinek nincs hol laknia esetleg megpróbált volna b...
23. hét
A Vágy, Hogy Indiánok Lehessünk Vágy, hogy Indiánok Lehessünk A Vágy, Hogy Indiánok Lehessünk
Szemző Tibor zeneszerző-kísérleti filmes egy nagyon érzékeny filmet készített Franz Kafka emlékére. A mélyreható és finom filmes analízisben Forgách András volt a segítségére dramaturgként....
18. hét
Ha bírsz
Megdöbbentően izgalmas film a Ha bírsz... Valójában egy újfajta film prototípusa. Olyan, mint a Hímnem Nőnem, leszámítva, hogy Godard filmje a fikció irányából szociográfia, s nem a privát szférába ha...
:
Bérgavallér
Woody Allen fantasztikus egyedi stílusát eddig csak a kb. két-három évente megjelenő új filmjeiben élvezhettük. Most más a helyzet: nem ő rendezte meg a legújabb Woody Allen-filmet, hanem John Turturr...
14. hét
Tarantino kedvence - a gyűlöletkeltés cukrosbácsijai lecsapnak Tarantino kedvence - a gyűlöletkeltés cukrosbácsijai lecsapnak
Mi, filmes újságírók, amikor egyszerű előkóstolói szerepben kritikát írunk, általában azt tekintjük küldetésünknek, hogy ha egy film különösen jó, akkor arra mindenképp felhívjuk azok figyelmét, akik ...
13. hét
media content labeling project – an initiative media content labeling project – an initiative
After the Gender Equality conference organized by Eurimages' Gender Study Group, in Budapest (March 17), several threads of discourse were set off, one of which straight lead to a discussion on outlin...
:
Noé
Hollywood-ot sokan még ma is úgy képzelik, hogy vannak a hiper-tehetséges forgatókönyvírók, akik megálmodnak valami olyat, amit még senki, erre aztán lecsap egy zseniális producer, és meghív a stábba ...
11. hét
re: margitszigeti futók – avagy, ki parancsol megálljt UJ PÉternek? re: margitszigeti futók – avagy, ki parancsol megálljt UJ PÉternek?
A 444-en egy borzasztó cikk jelent meg pár órája, körmönfont, ide-oda sandító, vagdalkozó cikk, egyfajta glossza a margitszigeti futásról. Basszus. A 444 az utóbbi időkben a jó cikkek orgánuma volt - ...
:
nemi egyenlőség a filmiparban és a médiában - Eurimages konferencia nemi egyenlőség a filmiparban és a médiában - Eurimages konferencia
Az alábbi kis híradás nem csupán egy konferenciáról tudósít, hiszen az maga is egy tudósítás volt, egy körkép arról, hogy hogy hogyan állunk, hol tart most a nemzetközi projekt, illetve mozgalom. Magy...
:
Szerelem a Felhők Felett
Unalmas korban élünk, mert megtanultuk, hogy mindig valami mást kell akarnunk, mint amiben az előttünk élt generációk éltek – és itt, ugye, jó pár ezer évnyi fejlődésről beszélünk :) Unalmas a korunk,...
10. hét
Pártválasztó 2014 - meleg jogok – kampánytéma vs. emberi jog Pártválasztó 2014 - meleg jogok – kampánytéma vs. emberi jog
Izgalmas és jó hangulatú beszélgetés zajlott a Kino moziban Pártválasztó 2014 címmel. A magyar LMBT Szövetség meghívta a választásokon induló pártokat (a 4K-t is, csak nem jöttek el), hogy meséljék el...
05. hét
Jancsó Miklós élete ... Jancsó Miklós élete ...
A nyugati ember életéből rengeteg dolog tűnt el az elmúlt bő 2 évtized során. Fejünkre nőtt a civilizáció, amit mi hoztunk létre, mi – Vonnegut erjesztő baktériumai. Évezredeken át a változások mindig...