Golden Globe 2003.

Szombat este kiosztásra kerültek az idei Golden Globe-díjak, amiket a Hollywood Foreign Press Association, vagyis a Hollywood-i Külföldi Újságírók Szövetségének a tagjai ítélnek oda minden évben a szerintük arra legérdemesebb mozi-és TV-filmeknek, színészeknek, rendezőknek.

Bár a Golden Globe hagyományosan az Oscar "előszobájának" számít, a tavalyi év két sikerfilmje, amelyek számos Akadémiai Díj-jelölésre számíthat, A Gyűrűk Ura: A Két Torony, illetve a Bazi Nagy Görög Lagzi éppenséggel kimaradt a Globe-szórásból. Helyettük a Chicago c. musical, és az Hours (Órák) c. dráma vitték el a pálmát. A Chicago, ami az 1920-as években játszódik, és két kartáncos lányról szól, akik a börtönben ismerkednek meg egymással, összesen 3 díjat vihetett haza, "a legjobb zenés film/vígjáték" elismerésen kívül a legjobb színész (Richard Gere) és a legjobb színésznő (Renée Zellweger) is ebből a filmből került ki. Renée Zellweger (alias Bridget Jones) nagy boldogságában a filmbeli kolléganőjét, Catherine Zeta-Jonest kezdte el dicsérni, az alábbi szavakkal: " Egy királynő vagy, és boldog vagyok, hogy a világ megtudta, mire vagy képes…" Richard Gere viszont roppant meglepettnek tűnt győztesként: " A szó szoros értelmében le vagyok döbbenve"-mondta. "Nem szoktam semmit sem nyerni". Gere a filmben Zeta-Jones furfangos ügyvédjét alakítja.
Nicole Kidman a tavalyi év után idén is begyűjtött egy Golden Globe-t, most az Órák c. film főszerepéért, amiben Virginia Woolf írónő bőrébe bújt, a hírek szerint igen meggyőzően. Kidman hálás volt a komoly, tartalmas főszerepért, és arra kérte az írókat, hogy írjanak további jó szerepeket a színésznők számára, a rendezőket pedig arra, hogy továbbra is adjanak esélyt nekik arra, hogy bonyolult, gazdag karaktereket játszhassanak el.
Jennifer Aniston a hagyományosan díjazott, és lassan kifutó Friends (Jóbarátok) Racheléért vehette át a legjobb TV-vígjátéki színésznőnek járó GG-t.
Jack Nicholson egy hozzá illő szerepért lett a legjobb drámai színész, az About Schmidt (Schmidtről) c. filmben egy keserű özvegyet alakít, aki megpróbálja megakadályozni a lánya házasságát. (Ha emlékszünk rá, a Lesz Ez Még Így Se c. filmben egy hasonló karaktert játszott, meg is kapta érte a '98-as Golden Globe-t és Oscart…) Nicholson így viccelődött a mostani díjáról: "Nem tudom, boldog legyek, vagy szégyelljem magam - azt hittem, egy vígjátékot csináltunk…"
Meryl Streep az Adaptation (Adaptáció) c. film mellékszerepéért vihetett haza díjat, a fantasztikus tehetségű színésznő egy Susan Orlean nevű szerzőnőt játszott a filmben.
Martin Scorsese a Gangs of New York (kb. New York bandái) c. filmjéért lett a legjobb rendező a mezőnyben, a filmért, amit Scorsese évtizedeken át meg akart csinálni, aztán amikor elkészült, a Miramax Films miatt még egy évet csúszott a megjelenése.
" 7 éves koromban hallottam először történeteket erről a korról, és nem is tudom, mintegy 40 valahány év kellett ahhoz, hogy megcsinálhassam végül…"-mesélte Scorsese.
A filmes stúdiók ügyeskedését jelzi, hogy több nominált film, mint például a Hours, vagy az Adaptation az USA nagy részén nem volt látható, mivel a stúdiók olyan időpontban szerették volna elkezdeni a széleskörű forgalmazást, ami a Golden Globe-hoz, illetve az Akadémiai Díjak februári jelöléséhez közel esik.
A Golden Globe-gála kicsit csendesebb esemény szokott lenni, mint a márciusi Oscar-díjkiosztó ünnepség, de ettől függetlenül a külföldi kritikusok díja nagyon fontos értékmérője a tavaly készült Hollywood-i filmeknek, mivel pontosan érzékelteti, hogy melyek azok a filmek, amiket a szakmai közönség nagy része sokra tart.