home
McDagadsz .. melléklet

A fogyasztás hizlal - Mitől hízunk el?
vissza a filmhezGyakorlatilag két komponensét érdemes vizsgálni életünknek, a energia bevitelt és az energia kivitelt.

Ha az energia bevitel túl nagy, vagy az energiafelhasználás túl kevés, vagy esetleg (ahogy lenni szokott) mindkettő egyszerre, akkor máris az elhízás útjára lép az ember.

A túl nagy mennyiségű energia bevitel két módon is megvalósulhat, lehet, hogy egyszerűen túl sokat eszünk amúgy egészséges táplálékokból, és lehet (ez a leggyakoribb), hogy túl sok felesleges, nem jó, vagy egyáltalán nem hasznosítható tápanyagot veszünk be. Ha csokit, cukrot, sütit, édesített dolgokat eszünk, beleértve az ízesített joghurtokat is, vagy a fitness emblémával, és karcsú nőkkel reklámozott cukrozott gabonapelyheket is, eszünk, de mégsem jutunk táplálékhoz. Egy fitness gabonapehely, amit végső elkeseredésében az elhízott lányok megvásárolnak, tartalmaz teljes kiőrlésű gabonapelyhet (ami jó), de ezen kívül tartalmaz cukrot, barnacukor szirupot, és ezen felül még glükózszirupot is. Ahogyan a cigarettákban a dohány direkt át van itatva egy függőséget (és rákot) okozó vegyszerrel (lásd a Bennfentes c. filmet) vannak átitatva azért, hogy a fogyasztó visszatérjen, hogy ismét ráakarjon gyújtani, úgy vannak cukorral átitatva még a legártalmatlanabbnak látszó élelmiszereink is. A filmben szereplő McDonalds-ban pl. a salátán több cukor van, és több kalóriát képvisel, mint egy BigMac - annyi cukor van rajta.
Ugyankkor gyorsan mek-dagadhatunk méztől is, banántól, narancslétől is, pedig ezek aztánalapvetően egsézséges táplálékok. Vagyis nemcsak akkor dagaunk mek, ha egészségtelen anyagokat veszünk magunkhoz, de akkor is, ha jó anyagokat viszünk be rossz mennyiségben, vagy egyszerűen túl sok cukor van abban, amit eszünk - hiába egészésges.

Mi a baj a cukorral?

Az egészséges mennyiségen felül (ami eléggé kicsi) a cukor is felesleges energia, és mind minden felesleges energia, ez is zsír formájában raktározódik el a testünkön - szóval hizlal. Ráadásul, ha a vérünkben hirtelen megnő a cukorszint, inzulin befecskendezés veszi kezdetét, s innentől a zsírégetés normális folyamata is leáll. Tehát ha megeszünk egy fagyit, utána akár futhatunk 10 km-t is, egyetlen grammzsírt nem égetünk el, helyette az izomrostjainkat fogja tűzbe dobni a szervezetünk. Izmot veszíteni fogyókúra, illetve tréning során a "legjobb dolog", mert az izom sokkal nehezebb, mint a zsír, és ilyenkor a mérleg hatalmas mennyiségű fogyást mutat - noha a kritikus zónákban a zsír meg sem moccant.
Szinte mindenben van cukor, sőt, még szükség is van rá, és ha megvonnák tőlünk a cukrot, hát jól megnézhetnénk a Cukorkékség c. filmet, mégis, a nassolás intézményén, az értrenden kívüli étkezések mellett a cukor fő ellenségünk. A cukorlobbik teljes erővel támadják az édesítő-szereket, rákkeltőnek titulálják azokat, miközben a kísérletek abszolút meggyőzősenennek elenkezőjét bizonyítják - tehát azt, hogy az édesítők nem is egészségtelenek.


Hogyan lehet lefogyni?

A lefogyásnak nagyon sok módját reklámozzák, mégis a valóságban összesen két módja ismert. Az egyik az, hogy valamilyen módon fel kell borítanunk az anyagcserénk harmonikus működését, legyen az akár Atkins ditéta, vagy kezdjen el valaki (nagyon rossz ötlet) cigizni, vagy csak simán igyon hashajtót. A fogyás másik és egyben egyetlen igazi módja az, hogy testünk működését viszonylag kemény (szellemi) munkával visszatereljük a természetes működésének medrébe. Ha valaki nem eszik eleget, az biztos, hogy le fog fogyni, de a cél mégsem ez, mert így az egyik kóros állapotból esünk át a másikba - akkor is, ha ez utóbbi kóros állapot sokkal kellemesebb.
Az igazi fogyókúra leginkább szellemi teljesítmény, mert mindenki úgy néz ki, ahogyan él, és ahhoz, hogy másképp nézzünk ki, más kondícióba kerüljön a szervezetünk, ezen kell változtatnunk, ahogyan élünk - és ez a legnehezebb.
A cél az, hogy izmokat növesszünk, melyek révén a kalória felhasználásunk jelentősen megnő (igen, egy izmos ember a moziban ülve is több kalóriát éget el, igen, egy izmos ember időnként simán bedobhat egy-egy csokit is). Egy izmos ember nem feltétlenül méreteiben különbözik elhízottabb társaitól, hanem "csak" összetételében, de ennek köszönhetően milliószor jobb állapotnak örvend.
A lefogyás lényege, hogy együnk rendesen - nem túl sokat, de nem is túl keveset, amit viszont eszünk, az legyen jó táplálék. Közben pedig mozogjunk - minél többet, mimnél gyakrabban, a heti 3 alkalom már egész tűrhetőnek számít, de őrültség eltölteni akár egyetlennapot is rendes mozgás nélkül.
Senkinek nem javasoljuk, hogy hirtelen akarjon lefogyni, az amúgy sem igazán lehetséges, lévén, hogy testünk egy-egy hét alatt 1 kilónál több zsírtól még extrém esetben sem nagyon képes megszabadulni, szóval egy normális tréninget folytató ember 0,5 kilóval számolhat hetente. Havi 2 kiló, ez valami vicc? Igen, havi két kiló zsír - hacsak nem akarja valaki az izomrostjait is jól "lefogyni". Három hónap alatt 6 kilót lefogyni - ha valaki belegondol, nem is olyan rossz dolog. Ha valaki el van hízva (és ki nincs?), és van rajta 4-5 kiló fölösleg, vagy akár 30-40 kiló is, már 5-10%-nyi fogyást is ünnepelni fog a szervezete, és onnantól egyre könnyebb lesz, egyre jobb lesz minden.
A fogyáshoz a cukrot abszolút kerülni kell, fagyi, süti, alkohol (a bor is), kóla, de még a sok narancslé is tilos, és tényleg sokat kell mozogni, egyszerűen minél többet. Ez van.