home

 


MUSTRA PROGRAM

2004. január 23 - 24.

DÍSZTEREM

16.00 Megnyitó

hangulat: Vajdai Vilmos -- Tápszínház -- zene, ital

16.20 Hukkle

színes magyar filmdráma 75 perc

rendező: Pálfi György

Ha valaki pár hónappal ezelőtt azt jövendöli, hogy az ezredvég legjobb magyar krimije egy természetfilm és egy falusi burleszk házasságából születik meg, nyilván csak mosolygunk. Márpedig így történt: a Hukkle az elmúlt évek legkülönlegesebb magyar filmje, egy idős bácsi csuklásának ritmusára komponált nagyszabású falusi tabló, bűbájos életképek és gyilkos titkok szövevénye.

Szindbád, bon voyage!

animációs sorozat

rendező: Gyulai Líviusz

Mesék nem csak gyerekeknek. A Szindbád, bon voyage! egy kukázó égbe repített kalandjait meséli el, olykor a társadalmi szatíráig elmenő végletekben. A varázsszőnyegek országában minden négyzetcentiméteren történik valami rendhagyó, nem varázsszőnyegmesébe illő kaland. A földre visszatérve a borvirágos orrú vándor nem tudja eldönteni, hogy az utazás álom volt vagy valóság.

Kövek a víz alatti Magyarországról

ismeretterjesztő film

rendező: Keresnyei János

Eredeti, tudományos értékű dokumentumfilm hazánk évezredekkel, évmilliókkal ezelőtti világából. Természeti csoda, 30 percben.

18.30 Tarka képzelet -- Renoir álmai

magyar filmetűd, 15 perc

rendező: Groó Diana

Montmartre az 1870-es években: August Renoir szerelmei öt képben.

Simon mágus

magyar filmdráma, 100 perc

rendező: Enyedi Ildikó

1998-ban Párizsban feltűnik egy ember. Simonnak nevezi magát, akár az ókori mágus. Ám kemény párviadalba keveredik az ellenmágussal, pedig tudja: szép lány várja randira.

20.40 Bartók Béla: Cantata Profana

rendező: Czigány Zoltán

Lírai képek + egyedi feldolgozású, gyönyörű koncertfelvétel, előtte filmetűd Bartók hangjával.

A kis utazás

magyar filmszatíra, 100 perc

rendező: ZSEBCSELEK Csoport -- Buzás Mihály

A III/b csereútra a mára legendás NDK-ba készül. Északi-tenger, szőke, német csajok, szocialista tinidiszkó, kultúrműsor és utánozhatatlan életérzés. Napjaink polgárainak alapvető szocializációja!

uristen@menny.hu

színes magyar filmszatíra, 22 perc

A Pesti Mese alkotóinak új filmje a poros, ám vidám Budapesten a menny kulcsait kereső teremtő nagyon is földi kalandjairól. A Stefanovics Angéla --Kálmánchelyi Zoltán --Végh Zsolt alkotótrió legutóbbi munkája, az uristen@menny.hu a rövidfilmes kategória megosztott nagydíját kapta. Pár évvel ezelőtt összeállt három fiatal, pénz nélkül, ám rengeteg ötlettel, és elkezdett filmeket csinálni. Mégpedig mesefilmeket, de mesén most senki se valamilyen színtelen-szagtalan leckefelmondást értsen. Inkább a gimnáziumi ökörködések és házibulik kreativitásának megőrzését és felelevenítését. Ezek a filmek fejtetőre állított, kicsavart mai mesék, itt történnek körülöttünk Budapesten, az ezredforduló káoszában.

Piroska világa

magyar rajzfilm, 20 perc

rendzte és rajzolta: Heim István

Piroska, Zöldecske és Fehérke utazik, horgászik, békakirályfiúzik, aztán emberrablók fogságába esik.

 

FÁBRITEREM

16.00 Ah! Ascher!

szerkesztő-rendező: Éry-Kovács András, 60 perc

Interjú a neves színházi rendezővel, beszélgetőtárs: Forgács András.

A portré észrevétlenül indul: valahol, valaki létezik a térben, abban a játéktérben, amely akkor veszi körül az embert, amikor látszatra úgy tűnik, hogy minden csak a valóság újraértelmezett látomása, miközben az ő számára ez a játékos TÉR maga a valóság. Ascher Játéktere repdes a színpadi légtérben, fel is száll, mint egy színházi perpetuum, körbe-körbe, fölöttünk repdesve és talán sohasem

megpihenve.

17.00 Egérút (A feledés zöldje)

magyar filmdráma, 90 perc

rendező: Sára Júlia

Az elsőkötetes, negyven év feletti író hazugságokra épített élete egy nap alatt omlik össze. De addig még vízbe fúl egy kínai, bilincs horgolódik a hűtőre, és megvillan egy barackszín kombiné. Péter Simon negyven feletti író, abszolút a csúcson érzi magát: siker, feleség, szerető, önbizalom. Péter Simon negyven feletti író, ismeretlen, furcsa, öntörvényű, zaklatott, vesztes…

18.45 A püspök kertje

magyar dokumentumfilm, 57 perc

rendező: Forgács Péter

Ravasz László református püspök és veje, Bibó Isván filozófus kettős portréja. A Bibó Breviárium folytatása a privátfilmezés mesterétől.

Feri és az édes élet

magyar filmdráma, 90 perc

rendező: Czabán György (KÖZGÁZ Vizuális Brigád)

A vidéki melóscsalád egymilliárdot nyer a lottón: irány a tuti, a budai villa és az édes élet. Ironikus KVB-szatíra egy ország álmáról -- az Országalma alkotóinak

filmje!

21.45 I.M. Petri György

kordokumentumfilm

rendező: Kamondi Zoltán

Megrázó erejű, páratlan és rendkívül személyes irodalmi, kultúrtörténeti, politikai és történelmi kordokumentum. Petri György első és utolsó életműportréjának filmváltozata. Pótolhatatlan, tragikus fényű, egyedi alkotás.

 

CSORTOS TEREM

16.00 Cigányfúró

portréfilm

Színművész-rendező: Hollai Kálmán

Andrási birodalom A Határ út 74…

Ki ez az Andrási? Honnan jött? Cigány. Nem kergették az asztal körül, hogy te büdös kölök, ha megnőssz, aztán ne csak a saját gyerekeidre legyen gondod…

Tanműhely a külvárosban.

17.15 Sako mennyegzője (Sako's Wedding)

magyar --albán koprodukciós játékfilm

rendező: Vladimir Prifti, operatőr-rendező: Klöpfler Tibor

Egy út szeli át a mezőt, ősz van. Egy menyasszony fehér lovon, ködszerű fátyolban jön elő a föld mélyéből. Gyengéd női kéz pihen az alvó Sako vállán. A férfi 38 éves, az arcvonásai tiszták, olyan, mint egy szobor.

19.00 A bolond gránátalmafa

magyar filmdráma, 90 perc

14 év felett

rendező: Mészáros Péter

A bolond gránátalmafa különleges hangulatú mese, mely valamikor, hosszú évtizedekkel ezelőtt játszódik egy kis grúz faluban. Két jó barát a hőse és egy gyönyörű nő, no meg a bolondos-változékony természet, a hasonlóképp kiszámíthatatlan, szomorú-vidám falusi populáció -- továbbá egy vándor, egy festői beállítás és a fény… A laza, epizodikus szerkezetű, fekete-fehér film néha érzelmes-érzékeny pillanatokat merevít ki, álomszerű képeiről nehéz eldönteni, hogy mikor is játszódnak, a sztori hatásos kompozíciókból, szinte állóképszerű beállításokból és jelenetekből építkezik, sok benne a visszatérő, ismétlődő elem.

20.45 A napkitörések hatásai az emberi szervezetre

dokumentumfilm (Halas TV)

Azt már évszázadok óta tudjuk, hogy a napnak milyen hatásai vannak az emberi szervezetre. Ám, hogy a bolygónk körül lejátszódó egyéb jelenségeknek, például a napkitöréseknek, milyen következményei lehetnek az élő szervezetre, azt még csak napjainkban kezdik vizsgálni a tudósok. Egy, a világhír felé haladó kiskunhalasi kutatómunka bemutatása.

Az élet fagyos szigete -- Antarktisz

ismeretterjesztő filmsorozat

rendező-operatőr: Tóth Zsolt Marcell

Az emberiség mindössze kétszáz éve vetette meg a lábát az Antarktisz földjén, igazi telepeket azonban nem hozott létre ezen a kietlen vidéken. 1959-ben az Antarktiszi Egyezmény szabályozása ételmében ma már az egész kontinens szigorúan védett, nemzetközi felségterület. A filmsorozat egy fiatal magyar kutató életét és munkáját követi nyomon, megrázó hitelességgel, e kietlen jégkorszaki körülmények között. Megismerkedhetünk a King George-szigetek különleges jégvilági oázisával, új élettereket benépesítő sarkvidéki élőlényekkel, az Antarktisz múltjával és jövőjével.

22.00 Paszport

magyar játékfilm

rendező: Gothár Péter

Kelet-Magyarországon, egy kis nyírségi faluban Jóska hazafelé tart a kocsmából. Mari, Jóska vénlány nővére, öccse tudta nélkül, de az ő nevében szerelmes leveleket küldözget az Ukrajnában élő távoli ismerős lányának. Azt gondolja, a lány a jobb élet reményében belemegy a házasságba…

2004. január 24.

DÍSZTEREM

10.00 ORTT MATINÉ

A Magyar népmesék VI. sorozat

rendező: Jankovics Marcell

A méltán népszerű Magyar népmesék tévésorozat filmváltozata. Mindig a legkisebb fiú győz, és mindig Kaláka-zenére.

Vízipók, csodapók IV. sorozat

A téli álom

rendező: Haui József

Sicc meseországban

magyar rajzfilm, 20 perc

rendező: Taborita Ildikó

Sicc Meseországban összeboronálja Hófehérkét és Árgyélus királyfit, aztán ellátogat a mesemúzeumba.

A szénégető álma…

5x7 perces animációs filmsorozat

rendező: Magyar Ábel Ágnes

tervező: Kardos Péter

Öt japán mese a kincsről. A látszólagos hasonlóság ellenére a keleti ember egészen másképp gondolkodik a kincsről, mint a nyugati. Ezek a mesék arról szólnak, hogy mindenki egy maga választotta élethelyzetben él, és -- istenek ide vagy oda -- végső soron mindenki a maga szerencséjének kovácsa, hisz a lehetőség mindannyiunknak adott. Már csak az a kérdés, melyikünk ismeri fel, és tud vagy akar élni vele. Vagyis a sorsunk nem is olyan sorsszerű...

11.20 Az utolsó mohikán

magyar film

rendező: Szirtes András

Varázsló, Budapest felett, a város tetején, létrehoz egy fekete dobozban egy olyan képet, ami elkezd mozogni. Elővarázsolja az időt. Budapest történetét. 100 éven át készít mozgóképfelvételeket ugyanazokon a helyszíneken, egymásba csúszva. Ezután honvágy fogja el, és visszatér indián őseihez.

André de Toth

portréfilm

rendező: Sólyom András

Tóth Endre, mint annyi más magyar rendező, idegenben lett világhírű. Korda Sándorhoz vagy Kertész Mihályhoz képest André de Toth rejtőzködő klasszikus: az amerikai közönség csak a filmjeit ismeri, a sötét westernek, a gengszter- és kémhistóriák mesterét nem. Martin Scorsese írja róla: a nagyközönség jól ismeri filmjeit, de fogalma sincs, ki csinálta őket.

13.00 Film...

színes magyar filmdráma, 95 perc

rendező: Surányi András

Mészöly Miklós kisregényének filmváltozata egy idős házaspár emlékekkel átszőtt napjairól a Városmajor fáinak árnyékában. Darvas Iván -- oly sok év után -- újra főszerepet alakít! A 2001-es filmszemlén ugyanis a Film…-ben nyújtott teljesítményéért elnyerte a legjobb férfialakítás díját. (Temessy Hédi, másik főszereplőnk pedig a legjobb női alakítás díját érdemelte ki). S hogy a zsűri valóban jól döntött, arról mindenki személyesen győződhet meg, ha megnézi ezt a gyönyörű, költői művet. Megrendítő erejű film készült Mészöly Miklós Film című, prózatörténeti fordulatot jelentő kisregényéből, mely az élet és a halál kapcsolatát boncolgatja: hogyan lehet, lehet-e méltósággal búcsút venni az élettől, vagy pedig kiszolgáltatottak vagyunk az elkerülhetetlennel szemben. Két főhősünk döbbenetes hatású alakítása mellett meg kell említenünk még az itt most csak epizódszerepeket játszó nagynevű színészeinket: Haumannt, Básti Julit, Bálint Andrást, Madaras Józsefet, Monori Lilit és másokat…

15.00 Torzók

magyar filmdráma, 98 perc, 2001

rendező: Sopsits Árpád

Önéletrajzi fogantatású mű egy vidéki nevelőintézetben élő kiskorúakról, az igazgatóval való harcukról, Nietzsche-idézettel. 1960-ban vagyunk, pár évvel a forradalom után. Áron kilencéves, megérkezik a nevelőotthonba. Az intézetben vasfegyelem van: az ötvenkét gyermeket három nevelő és az igazgató tartja kordában, nem éppen humánus eszközökkel… A film hét gyermek (a banda) belső életét, feszültségeit, kegyetlenségeit, szexuális ébredését követi nyomon.

16.45 TÁMOGATÓK ÉS TÁMOGATOTTAK

Nyilvános Talk Show -- Házigazda: Vámos Miklós

Téma: Filmtámogatás, az ORTT támogatási rendszere, szempontjai, lehetőségei.

 

FÁBRITEREM

10.00 ORTT MATINÉ

Süsüke, a sárkánygyerek

bábtervező-rendező: Foky Ottó

Süsü visszatér Sárkányföldre királynak! Megszületik kisfia: Süsüke, aki megtanul beszélni, járni, játszani és felfedezni a világot…

11.00 Bohócdoktorok

szerkesztő-rendező: Vizi Mária, 60 perc

Az amerikai kezdeményezés nyomában a hazai kórházakban is megjelentek a beteg gyerekeket felvidító, fehérköpenyes bohócok. A filmszociográfia megmutatja munkájuk nehézségeit és örömeit.

Álomból valóság

magyar dokumentumfilm 60 perc

szerkesztő: Major Eszter, rendező: Petőcz Tamás

Két tehetséges fiatalember párhuzamos portréja, egyikük zenei ihletésű egyedi bútorokat készít, másikuk a régi magyar lovas íjászatot műveli.

13.15 Aranymadár

magyar rövidfilm, 30 perc, 1999

rendező: Szaladják István

Gyönyörű képekben elbeszélt, meditatív film egy középkorú lovag szerelméről és haláláról.

Elégia -- Huszárik Zoltánról

magyar dolumentumfilm

rendező: Mátis Lilla

Filmemlékezet egykori társakkal, zenékkel, költői személyiséggel, gazdag életművel.

14.45 Citromfej

magyar filmszatíra, 47 perc, 2001

rendező: Bodó Viktor

Történet egy srácról, aki addig grimaszolt, amíg úgy maradt. A Jadviga párnája, a Nexxt és a Rosszfiúk sztárjának első rendezése!

Báró Gencsy (A szúnak a fában kell maradnia)

portréfilm

rendező: Dér András

A magyar filmtörténet egyik sokáig betiltott remekművében -- Magyar Dezső Büntetőexpedíció (1971) című filmjében, egy k.u.k. megtorló század vonul -- nem sokkal az első világháború előtt -- egy kis szerbiai falu felé. A Hat brandenburgi versenyre lovagló, megtorló sereg élén kemény vonású középkorú lovag menetel. Düreri arca egyszerre idézi minden korok elnyomó hatalmainak kíméletlen elszántságát, katonasorsok militáns szellemét. Ez a tökéletes alakítás, báró Gencsy Tiboré… A ma 80 éves arisztokrata

élettörténete, e film.

16.45 Magyar Tarka -- Az újságíró szigete

Új magyar mesterségek

dokumentumfilm

rendező: Kamondi Zoltán

Fekete-fehér videoportrék, az átmeneti kor termékei. Jövőnek archivált, múló jelen. Új típusú mesterségek -- vagy ex -- képviselői. Adósságbehajtótól a sintérig, a mozgóárustól a topless girlig… Bemutatott mesterségek és életképek párhuzamos tükörképe.

Kortárs Magyar Líra

A Duna Televízió egyedi hangvételű pár perces irodalmi sorozata.

Varró Dániel

Garas Dezső-portré

rendező: Makk Károly

Beszélget: Balázsovits Lajos

Igazi színész, nehéz ember és nehéz interjúalany. Garas (Grósz) Dezső 1934. december 9-én született Budapesten, az ezerszer áldott" Józsefvárosban. Ott, ahol író barátja, Fejes Endre. Apja lókereskedő, anyja, kit haláláig rajongással vett körül, a gyerekeket neveli…

18.45 Közel a szerelemhez

színes magyar film, 107 perc

rendező: Salamon András

Szereplők: Hujber Ferenc, Tsuju Simizu, Antal Nimród, Gyuriska János, Gesztesi

Károly, Pásztor Erzsi, Kádár Flóra. Csupán egy srác a sok közül, aki vidékről a városba kerül -- és rendőr lesz. Ez Karcsi (Hujber Ferenc), a naiv falusi fiú, aki, ki tudja miért, rendőrnek áll, és rögtön a mélyvízbe, a pesti Harlembe, a Dankó utca környékére osztják be. A sikeres beavatás után két kollegája a szárnyai alá veszi, és még egy kutyája is lesz -- a magyar Rex felügyelő. Dolgos, és a narráció alapján vérgőzös, hétköznapjait egy kínai lány felbukkanása zavarja meg. A lány (Tsuju Simizu) talán maga sem tudja, mit akar -- mi semmiképpen nem fogjuk megtudni --, és újra meg újra felbukkan a fiú életében, hogy aztán szép lassan gyengéd érzelmek bimbóddzanak ki kettőjük közt. Sajnos, ezt senki sem nézi jó szemmel, furcsamód talán még a srác szülei a leginkább megértők, de a kollégák nagyon nem azok.

20.45 Portréfilm Pauer Gyuláról

rendező: dr. Horváth Putyi

Szubjektív és meglepő portré a 60 éves szobrász, színházi díszlettervező és filmes látványtervezőről. A szerző sajátos pszeudoelméletét legfontosabb nőalakjain (Maya -- Magyarország szépe) mutatja be, magyarázza el…

Pesti Mese: Óz, a csodák csodája

magyar kisfilm

Stefanovics Angéla, Kálmánchelyi Zoltán és Végh Zsolt filmje

A Pesti Mese: Óz, a nagy varázsló kelekótya hősei (a repedt sarkú Dorothy, az oktondi Madárijesztő, a pedofil Bádogember és a félnótás oroszlán) végigjárják az ezredvégi Budapest minden ismertebb helyszínét, megismerkednek a város társadalmi rétegeinek alapfokú szociológia-tankönyvbe illő keresztmetszetével (krisnások, fradisták, szélsőjobbosok és maffiózók), hogy útjuk végén a nagy orosz Maffi-Óz várja őket. De szerencsére a Monthy Python és a Holló Színház már megágyazott nálunk is az abszurd és nonszensz komikumnak.

22.00 Sejtjeink

színes magyar dokumentumfilm 108 perc

rendező: Almási Tamás

A hazai dokumentumfilm jó ideje már csak ritka vendég a mozikban, arra pedig hosszú évek óta nem volt példa, hogy egy doku több kópiával jelenjen meg Budapesten. Almási Tamás legújabb munkájának, a Sejtjeinknek a 2003-as szemle premierje, az átütően lelkes fogadtatás már jelezte, hogy kiemelkedő műről van szó -- mellyel most végre a közönség is megismerkedhet. A Sejtjeink a magyar lombikbébiprogramról szólva három pár életét követi végig: küzdelmüket, hogy gyerekük legyen. A stáb hónapokon keresztül kísérte a szereplőket, ott volt velük a klinikán az orvosi vizsgálatok és kísérletek során, együtt várakoztak az eredményekre, hogy sikeres volt-e a megtermékenyítés vagy sem. A film feszültségét, erejét és drámáját éppen az adja, hogy a forgatás alatt senki nem tudhatta, mi történik majd: a Sejtjeink egyik legnagyobb erénye, hogy megőrizte ezt a kiszámíthatatlanságot és elevenséget. Egyaránt betekinthetünk a leghétköznapibb és a legdrámaibb élethelyzetekbe, a történetnek hihetetlen sodrása van, és miközben az elbeszélésmód a fikciós filmek klasszikus dramaturgiáját követi, a drámai pillanatok őszintesége és hitelessége a dokumentarista módszer erejét és lehetőségét demonstrálja. Azt mondják, az ember két dologért képes mindent megtenni: azért, hogy legyen, és azért, hogy ne legyen gyermeke… szól a film mottója. A Sejtjeink a kitartás, a szenvedély és a szolidaritás példázata, felkavaró, izgalmas és mélyen emberi történet. Miközben a tévéműsorokkal és -filmekkel kapcsolatban manapság mindenki a valóságot emlegeti, végre itt egy film, amely megmutatja, hogy a megtörtént esetek drámája az odafigyelés, a türelem és a pontos szerkesztés révén tényleg minden fikciónál erősebb is lehet.

 

CSORTOS TEREM

10.00 Cigány ABC 1 --2

magyar dokumentumfilm

rendező: Tölgyesi Ágnes

Roma lélekjelenlét. Romák mesélnek magukról, kutatók róluk. Miért olyan nagy a lemorzsolódás? Miért nem tudnak olyan sokan megtanulni írni, olvasni? Mást követel az iskola és mást vár el a család…

Szülőfalum Budapest -- Partik népe

magyar dokumentumfilm, 47 perc, 2002

rendező: Papp Gábor Zsigmond

Arcok és sorsok a pesti bulik színteréről. A Budapest retró rendezőjének filmje! Korunk ugyanolyan természetes velejárójának tekinti, mint az autót vagy a televíziót. Mindössze bemutat néhány embert, akiknek az élete szorosan összefonódott a partik világával.

 

A parti, szerintem, korunk legjellemzőbb momentuma. Ezt ez a kor szülte, ez a miénk. A mi korunk. A partik kora Vajdai Vilmos

1991-hez képest, az akkor 200 fős maghoz képest ma már egy-egy hétvégén közel 30 --40 ezer fiatal indul el partizni. Szóval ez már eléggé kinőtte magát! Laki L. László

A New York-iak is azt mondták, hogy: <Budapest? Csúcspont!> Mondják többen is, menedzserek, DJ-k, hogy bemennek a kiadóba, és ott lóg a falon egy lista, hogy hová szeretne menni a kiadó főnöke, és az első: Budapest. Dj Palotai

 

12.00 Magyarország Fürdői / A Lukács

dokumentumfilm

rendező: R. Lengyel Zsolt

A Lukács fürdő helyén a török időkben is fürdő állt, de a régi épületek elpusztultak. 1857-ben egy óbudai molnármester kezdte meg a fürdő kiépítését, maga az uszoda eklektikus épületeivel 1885-ben készült el. A gyógyfürdő Szent Lukácsról kapta nevét. Az eklektikus új épületben találjuk a XVI. századi Császár termálfürdőt és további két nyitott medencét. Természetes forrásból érkező víz tartja melegen a fürdőket, és így télen is közkedvelt helye a vendégeknek. Érdemes betérni a platánokkal benőtt udvarra és megtekinteni azt a számtalan, falon elhelyezett lábát, amelyek a gyógyulásért mondanak köszönetet, valamint Szent Lukács 1760-ban állított szobrát.

Jadviga párnája

Színes magyar filmdráma, 130 perc

rendező: Deák Krisztina

Závada Pál naplóregényének filmváltozata egy békési szlovák nagygazda önpusztító, lángoló és reménytelen szerelméről örökké titokzatos felesége iránt. Závada Pál azonos című regénye az utóbbi néhány év egyik legnagyobb könyvsikere, eddig 7 kiadást ért meg. Deák Krisztina rendező filmjének egyik legnagyobb erénye, hogy a regény tájait, világát nagyon pontosan, korhűen ábrázolja, akárcsak az önemésztő szenvedélyt. A főszerepeket alakító Bodó Viktor (Kalózok, Rosszfiúk) és Tóth Ildikó mellett a kisebb mellékszerepekben is nagyszerű, az atmoszférát, a hangulatot pontosan felidéző alakításokat láthatunk többek közt Ónodi Esztertől, Dzsoko Roszicstól (Szenvedély, Cigánytörvény) és két szlovák színésztől, Roman Luknártól és a többek közt Jiri Menzel filmjeiből is ismert Marian Labudától.

15.00 Premier Plan

Koltai Lajos-portré

szerkesztő-rendező: Muhi Klára

Dokumentum értékű portréfilm hazánk utazó, vizuális nagykövetéről, a kitűnő és méltán elismert magyar operatőrtehetségről.

I Love Budapest

magyar film, 85 perc

rendező: Incze Ágnes

Modern mese két nagyvárosi szerelmespárról, született nyertesekről és született vesztesekről -- Yonderboi zenéjével. 4 fiatal. 2 menő és 2 lúzer.

Modern mese. Érzelmes irónia 2000-ben, Budapesten.

17.15 Világörökségek Magyarországon / A budai vár

dokumentumfilm

rendező: Xantus János

Művészi igényességű, mégis kereskedelmi televíziós alkotás a budai várról. Házak, melyek mellett nap mint nap elmegyünk. Ismert képek, de nem ismert emlékek. Pontos kor- és stílustörténet, történelmi elhelyezés és főleg építészeti leírás. Telis-teli új és nem emlegetett információkkal, gyönyörű képekkel.

Portugál

színes magyar filmszatíra, 93 perc,

rendező: Lukáts Andor

Egressy Zoltán darabjának filmváltozata a faluba érkező artisztról, aki csak úgy nyűgözi a helyi menyecskéket. Ám a végén minden rosszra fordul. A Portugál filmváltozatát -- éppúgy, ahogy a színházi előadást -- Lukáts Andor rendezte, aki annak idején a Három nővérrel kezdte az adaptációkat. Az eredeti darabhoz méltó kőkemény szatíra született, a falusi -- és persze a városi -- világ kegyetlen tükre: nyomorú vágyaink fordulnak visszájukra, abban a faluban, amelyhez vágyálom-Portugália majdhogynem közelebb van, mint a valóságos főváros.

19.30 A kastély vendége voltam

dokumentumfilm

rendező: Valló Péter

A film hiteles kortörténeti dokumentum a gödöllői Grassalkovich-kastélyról, élő mementó Erzsébet magyar királyné, Sissi alakjának. A filmben megszólalnak mindazok, akik még élő szemtanúként végigélték a kastély utolsó fénykorát és hanyatlását. A filmben azok a relikviák is helyet kapnak, amelyek ma még magántulajdonban vannak.

Száz éve történt

animációs film

rendező: Szoboszlay Péter

Maszkok, lovak, szekerek

animációs dokumentumfilm

rendező: Szoboszlay Péter

A Horse & Bamboo Theatre kalandjai, álló- és mozgóképekben. egyedi hangulatú, 5 részes trükkfilm.

20.45 Werckmeister harmóniák

magyar filmdráma, 145 perc

rendező: Tarr Béla

14 év felett

A nyugtalan városba mutatványos érkezik: poggyászában a világ legnagyobb bálnája és a gyilkos beszédű herceg, akik alaposan felzaklatják az amúgy is korbácsolódó kedélyeket… Tarr Béla filmje ismét sok baktatással, megdöbbentő képekkel és végkifejlettel.

Bármi esetre: Szép napok

színes magyar filmdráma 100 perc, 2002

rendező: Mundruczó Kornél

Pétert csak pár napra engedik haza a javítóintézetből, de ez a pár nap elég ahhoz, hogy egy véletlen találkozás pár ember sorsát végzetesen összegubancolja. Péter rosszkor van rossz helyen: egy mosodában szemtanúja, amint nővére, Mária megveszi egy idegen lány épp ott és akkor megszülető gyerekét. A srác senkinek sem beszél a dologról, nem sokkal később azonban, amikor végleg hazaengedik, egyre inkább belesodródik a zűrös viszonyokba. Pedig ő csak pár napot akart dekkolni ebben az álmatag kisvárosban -- kivárni, amíg elkészül az útlevele, és elhúzhat innen. Egyre jobban érdekli azonban az idegen lány, a béranya, és mivel egy ilyen világvégi, szűk helyen, mint ez a kisváros, minden mindennel összefügg, Péter legapróbb gesztusa belekavar mások életébe.