sziget 2010 cikkek / hírek
hírek

galéria

A Sziget fesztivál teljes készültségben
Még csak májust írunk, de a Sziget fesztivál már nagyon jó formában van, a Nagyszínpadnak például 90 %-osan összeállt mostanra a programja.

A 2010-es a 18.-ik Sziget, de jövõre tartják a 18.-ik évfordulós ünneplést. A mostani Sziget is 5+2 napos lesz, augusztus 9-én egy 3 órás Kispál búcsúkoncerttel indul, másnap pedig, vagyis a nulladik nap a Reggae és a Ska Ünnepét, a Cseh Tamás-emlékkoncertet és magyar és nemzetközi jazz zenekarok koncertjét kínálja. A Cseh Tamás emléknapon a magyar könnyûzene kedvencei játszanak majd: Heaven Street Seven, Csík zenekar, Péterfy Bori & Love Band, PASO, Másik János, Napra, Bin-Jip, Kistehén Melanko, Lovasi András, Palya Bea, Balaton, Quimby, Besh o droM, Legát, Bognár Szilvia és Herczku Ágnes, Etnofon Zenei Társulás, Tóth Evelin és Lantos Zoltán.

A Nagyszínpad programjában a korábban bejelentett Muse, Iron Maiden, a Faithless, a Thirty Seconds to Mars, és Kasabian mellé újdonságként felbukkant a Madness, illetve Johnny Rotten Pistols utáni formációja, a Public Image Limited.
A Sziget fesztivál idén nem hagyja szó nélkül Magyarország jövõ évi EU elnökségét, és a 2010-es EU elnökséget ellátó másik két országgal, Belgiummal és Spanyolországgal együtt közös kulturális programokat szervez a Szigeten. Az un. Trió Elnökség kapcsán a Sziget programszervezõi meghívták a jelenleg soros Spanyolországot és a Sziget alatt soros Belgiumot, hogy több helyet és teret biztosítanak a három ország mûvészeinek, hogy kiemelten jelen legyenek a Sziget programjában és számos közös produkciót hozzanak létre, melyek a Szigeten mutatkoznak be. A Sziget EU Trió fókusz projektje nem titkoltan Magyarország 2011-es elnökségére is felhívni szándékozik a hazai és nemzetközi fiatalok figyelmét. A Sziget lesz ennek a 3 országos kulturális együttmûködésnek a leglátványosabb projektje.
Ennek az európai jelenlétnek a szórakozás oldaláról való megközelítését találhatjuk meg az European Meeting Point - Európai Találkozási Pont nevû hely, ami egy kétszintes építmény lesz, alul európai hangulatú bisztróval, ételekkel és italokkal, este pedig szintén európai DJ-kkel.
A tavaly beindított Hungaricum falu is aktív lesz idén: a mostani év témája az aratás, míg a tavalyié a lakodalom volt.
A Hungarikum faluban minden a magyar hagyományokról szól. A táncegyüttesek, népzenekarok, kézmûvesek hagyományõrzõ programjai mellett a kistermelõk és nagyobb vállalkozások borai, pálinkái, mangalica kolbászai, sajtjai és más egyedi termékei közül válogathatunk. Több tucat kemencében sülnek a kalácsok, pogácsák, perecek, cipók, lángosok, amihez õstermelõktõl vehetünk sajtot, túrót, gyümölcsöt. Szombaton délelõtt igazi vásárba várják az érdeklõdõket, vasárnap délelõtt pedig kenyérszenteléssel egybekötött, ökumenikus Istentiszteletre várják a szigetlakókat.

A Sziget fesztivál elsõ két napjára, vagyis a mínusz egyedikre és a nulladik napra 6000 ft-ba kerülnek a belépõjegyek. A többi 5 napra 12 ezer ft a napijegy. Mivel már elmúlt az elõvételi idõszak, csak egy áron vehetünk még bérletet: hazamenõst 46 ezer ft-ért, ottalvóst pedig 54 ezer ft-ért. (Több kedvezmény is él a Sziget-jegyeknél, legismeretebb a diákcsoportos féláru jegy).

A Sziget fesztivál honlapján már olvashatjuk a fellépõk listáját, amik közt ott van az utolérhetetlen Faithless is!