sziget 2010 cikkek / hírek
hírek

galéria

Napra kész a Sziget
A Sziget hagyományszerûen minden évben meg szokott küzdeni az elemekkel, mielõtt kinyitná a kapuit a közönség elõtt, idén sem volt másképp: a hatalmas viharok után a Sziget szervezõi homokbuckákkal vették fel a harcot a sártengerrel, amennyire mi láttuk, sikerrel.
A már 3 éve 5 napos fesztiválnak van egy mínusz 1. napja ( a hétfõ), valamint egy rendes nulladik napja (a kedd), amikor féláron szórakoztatják a napijegyeseket, és az addigra már beköltözött külföldi fiatalokat. Most a hétfõ a Kispál és a Borz búcsúkoncertjéé, ami 8-kor kezdõdik a Nagyszínpadon, a kedd pedig leginkább a Cseh Tamás emlékkkoncert jegyében telik a Szigeten.
Ezek az "elõnapok", amikre 6 ezer Ft a belépõjegy.

A vasárnapi Sziget-bejáráson a dolgok elõrehaladott állapotban voltak, pedig az addigi idõjárás (rekord mennyiségû esõ), nem volt kegyes. A Sziget-bejárás így különösen izgalmas volt, hiszen ekkor már teljes gõzzel költöznek be a Sziget-lakók, s így a Sziget gyakorlatilag nemcsak az idõvel, és az idõjárással fut versenyt - de saját látogatóival is :) Ami a lakókat illeti, õk vidáman piknikezgetnek, és nézik, hogy nõ ki körülöttük gombamód a fesztivál. A franciáknál már felvonták a zászlót (õk a második legnagyobb náció a Szigeten), de így van ez a Kis Itália olasz kolóniában is, akik kb. 2500 lelkes lakosságal büszkélkedhetnek. A holland telepesek is szépen felpörögtek már, õk, akik a legnagyobb számban a vannak jelen a Szigeten, szemlátomást nem akartak lekésni még a mínusz egyedik napról sem - naná :)


A Nagyszínpad elõtt még munkagépek hordták-vitték a homokot, amire rákerült a bevált 8 szög alakú mûanyag járólap-felület, ami meg késõbb a por lefogására is szolgál.

A Sziget-szervezõk folyton újításokon törik a fejüket, nem telik el olyan év, hogy ne hoznának be a köztudatba egy "ammóniafaló baktériumot" a WC-szag elûzésére, vagy egy speciális hangfogó falat. Idén a zuhanyzók terepén alkottak, egy direkt nekik legyártott zuhanyzósátor teszi lehetõvé, hogy az eddiginél nagyobb helyen zuhanyozhassanak a bentlakók. Az már hagyomány, hogy a külföldi látogatók viszik a prímet, kb. 45-50 ezer külföldire számítanak idén a rendezõk, ami elég nagy arány, tekintve, hogy a napi max. befogadóképessége a Szigetnek 75 ezer fõ. (Ennek fényében érdekes adat, hogy a Nagyszínpad elõtti részen 55 ezer is el tud férni).

A legizgalmasabb változás mégis a budapestieket érinti: a Nagyszínpad oldalán volt eddig az elkerített sajtó- és hazai "VIP" részleg (very important people :)), amit a budapestiek arra használtak, hogy onnan nézték belülrõl a koncerteket, a kerítés mögül, aminek, mi tagadás, volt egy rezervátum hangulata. Nos, ez megoldódott, mert az a rész, ami közvetlenül a Nagyszínpad mellett van, most már VIP/backstage lett (akik tényleg nagyon fontos emberek, például fellépõk), így a budapestiek mostantól rendesen részt vesznek majd a koncerteken, ha látni is akarják a produkciót, nemcsak oldalról hallgatni ... Ez, ha belegondolunk, eléggé pozitív fejlemény ...

Ami a sört illeti, idén sem lesz Arany Ászok, csak Dréher és Pilsner Urquell, erõs sörök, erõs árakon, a korsó Dréher 500 Ft, míg a dobozos Pilsner 750 ft! Cserébe a bor-árak nem változtak tavaly óta, 150 ft-ért már iható borokat kaphatunk, bár sajnos még nem ismerjük a szóda árát, így nem tudjuk, mennyi lesz egy jeges hosszúlépés - de valószínû, hogy a bor-kultúra robbanni fog, és a helyiek italává válik ...

Ami az oda-vissza utazást illeti, most is rossz ötlet az autó, jó a bicikli (lehet kölcsönözni is, és a budai rakparton szépen odagurulni), a hajó 600 ft-ért szállít Sziget-bevándorlókat - indulás a Jászai Mari tér (Margit-hídtól északra 3., számozás szerint a 8. számú móló), valamint a Vigadó téren a 3/a móló (a SPOON és a Columbus hajók között), ezenfelül még a budai oldalon a Batthyány tér és a Sziget között.

Hajnalban (este 23.30-tól reggel 5.00-ig) beindul a buszjárat, 450 ft-ért, a szokásos útvonalon: a Szigettõl az Árpád híd budai hídfõje - Nyugati Pályaudvar - Oktogon - Madách tér útvonalon a Móricz Zsigmond körtér végállomásig.
A BKV már vasárnap kitelepült a HÉV megállójába, hogy senki se ússza meg a 320 ft-os jegy megvásárlását, a HÉV a A Batthyány tértõl a Filatorigát megállóig megy, s már ott is vagyunk pár percre a bejárattól.

A Sziget tehát összefogottan és vidáman várja az idei látogatókat az 5+2 napos programjára, ami reméljük, tényleg jó móka lesz..
Idei Sziget-mellékletünk ez: /10/sziget/##