vissza az oldalra
MTV are Trade Marks of MTV Networks, a division of Viacom International Inc. All rights reserved
" i want my mtv "
A 90-es évek eleje Magyarországon eléggé eufórikus idõszak volt, hazánk akkoriban nyitotta rá kapuit a nyugati civilizációra, és mellesleg, szinte minden háztartásban volt MTV 
- „csak úgy".
Aztán egyszer csak eltûnt az MTV, „lekódolták", (94 június), és ettõl kezdve csak az erre feljogosított 
( fizetõ) szolgáltatók kapták a mûsort. Mivel Magyarországon ilyen nem volt, az MTV egy idõre teljesen eltûnt. 
Az történt, hogy 1994-ben még nem volt egyértelmû törvény, pontosabban egy joghézag miatt a kábeltévé-szolgáltatók mindent továbbíthattak, ami fogható volt, így az MTV-t is, (már amíg csak úgy fogható volt).
 Ekkoriban még az Artisjus  szerzõi-jogvédõ hivatal részére kellett a kábeltévé-szolgáltatóknak díjat fizetni azért, hogy üzemeltethessenek.  Ez a rendszer volt az ún. „kollektív szellemi - tulajdonjog kezelés" idõszaka, ami azonban nem gondosko- dott arról, hogy konkrétan „A Csatorna" is megkap- ja a díját, a kódolás pedig azt jelentette, hogy ha van díj, van adás, ha nincs, akkor nincs. 

Köztes idõszak következett. Kósza hírek röppentek fel boldog belvárosi lakókról, akiknek megint van MTV-jük, más kósza hírek 30 000 Ft-os elõfizetési díjakról szóltak, senki nem értett semmit. Leginkább a VIVA csatorna mint „a" zenei csatorna, az MTV meg csak fel-feltûnt, búvópatak- ként, de sose lehetett tudni, meddig marad. 
 
96-ban végre megszületett a médiatörvény, ami
 pontot tett ennek a patthelyzetnek (is) a végére. Azóta a „kábel-tévések" a Magyar Kábeltelevízió Szolgáltatók Szövetségén keresztül szerzõdhetnek az MTV Europe magyarországi képviselõjével. Ma már csak annyi kell,  hogy a tv-d jobb felsõ sarkában ismét megjelenjen az M betû, és ismét helyreálljon a világrend. Mert valljuk be õszintén, MTV nélkül olyan érzés, mintha lemaradna az ember valamirõl. Viszont most figyeljetek, ha arra vagytok kíváncsiak, hogy a jövõben egyre több, vagy egyre kevesebb lakásban lesz fogható az MTV Europe mûsora, a válasz abszolút „egyre több". Januártól egycsapásra minimum (!) a duplájára emelkedik a szerencsés háztartások száma! 
-JP-

Köszönet Sólyom Andrásnak,  Grits Barbarának, és a CityTv munkatársainak. 
MTV are Trade Marks of MTV Networks, a division of Viacom International Inc. All rights reserved
vissza az oldalra