nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: hírek
    / /  

2010-03-17

Március 17 Szent Patrick napja

Március 17 az írek nemzeti ünnepe, mivel ez a nap Szent Patrick napja, a katolikus hittérítõ (aki Írország védõszentje lett) 5. századi halálának az évfordulója. Az írek ezt a napot már több, mint ezer éve vallásos ünnepként tartják számon. (Az 1970-es évekig a kocsmákat be kellett zárni ezen a napon).

Az ír családok általában templomba mennek aznap reggel, majd délutántól ünnepelnek. Ez a nap beleesik a Lent nevû idõszakba, ami Húsvét elõtt 40 nappal kezdõdik, és ami alatt az írek nem esznek húst, de a Szent Patrick napon ezt felfüggesztik. Táncolnak, esznek és isznak, a családok pedig együtt töltik a napot.

Ezt a napot világszerte megünneplik az írek, az elsõ Szent Patrick-napi felvonulást 1762-ben New York-ban tartották meg. A felvonulás napjainkra az USA legnagyobb és legrégibb civil felvonulása lett, 150 ezres résztvevõvel. Szent Patrick napon Chicago-ban zöldre festik a Chicago folyót, növényi festéket öntenek bele, ami órákon keresztül zöld színûnek mutatja a folyót.
Írországban a Szent Patrick-napi ünnepséggel a turizmust is erõsítik, illetve ezáltal be tudják mutatni az ír kultúrát világszerte. Dublinban az elmúlt években már millió résztvevõvel tartották meg a Szent Patrick Fesztivált, ami 5 napos fesztivál jelentett, koncertekkel, színházi elõadásokkal és más látványosságokkal. Ez a dublini mulatság 1995-tõl hagyomány.

Írországon kívül mindenhol, ahol ünneplik a Szent Patrick-napot, a résztvevõk zöldbe öltöznek, és a háromlevelû lóhere (Shamrocks) lesz a leggyakoribb motívum aznap. (Szent Patrick a legenda szerint a háromlevelû lóherén keresztül magyarázta el az íreknek a keresztény hitet). Világszerte azért öltöznek zöldbe az ünneplõk, mert ezzel jelzik, hogy ír vér folyik az ereikben, vagy hogy szimpatizálnak velük, ezért nem lenne értelme Írországban így ünnepelniük a saját kultúrájukat. Ugyanígy, míg az USA-ban és Kanadában ezen a napon zöld sörrel koccintanak mindenhol, addig Írországban keresve lehetne csak pár olyan pub-ot találni (valószínûleg Dublinban), ahol mérnek zöld sört.

Nálunk, Magyarországon is több ír étterem és pub mûködik, Budapesten a Becketts úgy hirdeti magát, mint az egyetlen autentikus ír hely a városban, de ott van még a Kálvin téri Irish Cat Pub is, a Longford Irish Pub a Fehér Hajó utcában is, a Green Corner Irish Pub (1156 Budapest, Páskomliget utca 64.), vagy a Silenus Étterem és Pub a Petõfi utcában, ahol 950 ft egy korsó Guiness vagy Kilkenny.

Vidéken ismereteink szerint Miskolcon van egy remek ír pub és étterem, a Murphy a 90-es évek végefelé nyitott meg, és nagy népszerûségnek örvend az egész környéken. Veszprémben, ha minden igaz a Fregatt Dublin Irish Pub, Nyíregyházán pedig a Shamrock Irish Pub. Bár nálunk nem túl olcsó mulatság ír söröket inni (900 ft alatt nemigen lehet találni egy korsó Guiness-t sehol), azért mi is eléggé kedveljük az íreket, az ételeiket és italaikat, úgyhogy sok ír pub található szerte az országban.legutóbbi hírek:

-------------------------------------
beomlott a Fővám tér - a klímaváltozás klímarealitás beomlott a Fővám tér - a klímaváltozás klímarealitás
Kedd reggel, a vásárcsarnok előtt bazi nagy gödör keletkezett az úttesten. A kár nemcsak anya ...

-------------------------------------
Ferenc Pápa elítélte a GMO-kat Ferenc Pápa elítélte a GMO-kat
A Pápa nyakában egy barikával fotóztatta magát - a klasszikus jó pásztor beállításban, eze ...

-------------------------------------
kritika érte London főpolgármesterét, mert bringája csomagtartóján vitte a feleségét kritika érte London főpolgármesterét, mert bringája csomagtartóján vitte a feleségét
Boris Johnson-nak elnézést kellett kérnie, amiért a bringája csomagtartóján vitte feleségét ...

-------------------------------------
ma 30 éve jelent meg a mozikban a Vissza Jövőbe :) ma 30 éve jelent meg a mozikban a Vissza Jövőbe :)
Minden idők egyik legklasszikusabb időutazós filmje immár maga is idő-trippé vált. 30 évesek ...

-------------------------------------
Fipresci-díjat kapott Cannes-ban a Saul fia Fipresci-díjat kapott Cannes-ban a Saul fia
Ma Nemes Jeles László filmje, a Saul fia Fipresci-díjat kapott Cannes-ban. ...

-------------------------------------
"remek" hír a Föld Napján: Norvégia a fjordba önti a hulladékot
Az aktivisták nagyon kemény ellenállást ígérnek, polgári engedetlenséget ideértve, ha zöld ...

-------------------------------------
Spock - Leonard Nimoy - elhunyt, 83 éves korában Spock - Leonard Nimoy - elhunyt, 83 éves korában
Leonard Nimoy hosszan tartó tüdőbetegség végső stádiumában 83 évesen elhunyt Los Angeles-i ...

-------------------------------------
Frankofón Fesztivál - február 27. és március 27 Frankofón Fesztivál - február 27. és március 27
A tizenötödik Frankofón Fesztivál keretében február 27. és március 27. között több mint ...

-------------------------------------

korábbi hírek