microcspv    "time is not money"
logo Marilyn



2012-02-16

re: Egyetem-foglalás

kívülről tekintve


A felsőoktatás érzékeny pont, ez már a kultúra veleje. Nem babra megy a játék. Nem mindegy, hogy egy-egy aktuális új generáció, sőt, egyetlen évfolyam is hogyan nő fel, mi kerül be a fejükbe, milyen képesítést, kvalifikációt, mennyire jó "lapokat" kapnak, nem mindegy, hiszen ez eldönti, hogy ők milyen minőségű életet élhetnek majd, és azt is, hogy általában, társadalmunk életminősége milyen lesz a jövőben ...

..........................
Ez a cikk külső nézőpontból keletkezett, célja mindazok bevonása a problémába, akik kívülről tekintik (egy ügy sikeréhez elengedhetetlen a társadalom egészének a szimpátiája :))
És előrebocsátjuk, tisztában vagyunk vele, hogy azt a jelenséget, hogy a társadalom által drágán kiképzett orvosok, akiket idehaza olcsón fizetnek meg, külföldre mennek, mindenképp orvosolni kell ... de ez nem orvoslás.
..........................


este 8 után az AJK épülete előtt (a térre meghirdetett tüntetés elmaradt)

A kormány racionalizációként akarja előadni felsőoktatási leépítését.
Azt mondják, nincs szükség annyi egyetemet végzett emberre, mint amennyit a közösség pénzén az állam kiképez. Ehhez szokás még hozzátenni azt is, hogy nem, nem zárják be az egyetemek a kapuikat, csupáncsak kevesebb lesz a hely, ahol ingyenesen tanulhatnak a diákok. Ez persze egy ugyancsak hamis és durva érvelés-szerűség.

A jó megszorítás lelke a jó kommunikációs stratégia, illetve taktika. A cél, hogy a kommunikációs csomagok "elegendő kételyt" legyenek képesek támasztani a megszorítás áldozatainak "sztorijával" szemben.

Ez a két "érv" elegendő ahhoz, hogy kellőképp megossza a társadalmat, a fidesz hívőknek lehetővé téve a kormánnyal való azonosulást, ami által a megszorítás áldozataira azt lehet mondani, hogy ők meg ellenzéki hívők, és vagy azért panaszkodnak, mert "pénzük bánja" vagy azért, mert ellenzéki hívők. Ez nem Fidesz találmány, általános uralkodási technika, az előző kormányok alatt is ez ment.


A kommunikációs stratégia kidolgozásáért egyébként nyilván egy tudását rossz célra (szemben a társadalommal) használó szociológus a felelős, aki most luxus életvitelt biztosító munkáját annak köszönheti, hogy egykor be tudott jutni az egyetemre. Tovább menve, a Miniszterelnök és mindenki, aki ott csücsül havi félmillió fixért a purparlé-mentben, egykor egyetemre járhattak, annak (is) köszönhetik, hogy most ott vannak.


Akárhogyan is, e kér harci érv, amit bedobtak a társadalomba, hogy ezek segítségével küzdjenek a kormányhívők az áldozatok pártját fogó emberekkel - hamis. Mindkettő.


Az, hogy "csak kevesebb az ingyenes hely" - egy cinikus érvelés, az előző miniszterelnök is büszke lenne rá, ha ilyet sikerült volna rittyentenie. Ne feledjük, amikor egyetemi "helyekről" beszélünk, ingyenes helyről beszélünk. A kevesebb hely, megszorítás. Olyan megszorítás, amely az oktatás minőségét, illetve a kikerülő generációk, évfolyamok, illetve az egész társadalom életminőségét predesztinálják. Ha létezik felemelkedés az oktatás révén, akkor az Orbán kormány ennek ellenkezőjével bünteti a társadalmat - proletár sorba kényszeríti a jövő generációit. Amíg a háború után minden szülő arra volt büszke (Amerikában is), hogy a gyerekeiből tanult embert nevelhetett - Orbánék most tanulni vágyó fiatalok generációitól veszik el a lehetőséget.

Világos, a következő kormány majd (azt igéri, hogy) helyreteszi - a megszorításokkal azonban vigyázni kell, mert nem okvetlenül visszafordíthatóak. Olyanok, mint egy végtag vérellátásának elszorítása, vagy durvább esetben, mint egy amputáció. Az IMF és az IMF-et új, tiszta partneri színben feltüntető EU nyilván brutális megszorítások felé terelik az országot. Lásd Románia, Olaszország, Oroszország, Görögország - tulajdonképpen akárhova nézel, az IMF gazdaság-tönkrezúzó mesterséges intelligenciájának önkényuralmával szembesülsz. Minden országban (Angliát, Franciaországot, összesen 9 komoly országot is leminősítettek már nemrégiben a bankrendszer hivatalos orgánumai) durva a helyzet, durva és durvul. Egy megszorítás ma nem is olyan könnyen eliminálható holnap. Sőt, sokkal könnyebben elképzelhető az a forgatókönyv, hogy a következő kormány majd azt mondja, utálja ezt a megszorítást - és meg is fakarja szüntetni, és meg is fogja - csak nem most, mert most nincs pénz. És ha csak 3-4 évig tart is ez a brutális társadalom-lezüllesztő állapot, az is 3-4 évfolyamot radíroz ki, mint egy világháború.

 

Visszatérve, az "ingyenes helyek" minimálisa redukálása nem azt jelenti, hogy jobban kell tanulni ahhoz, hogy bejuss. Ez azt jelenti, hogy kevesebben juthatnak be. Ez pedig brutális megszorítás, és a jövő generációk, és általában a jövő ellen való. Ha száz emberből csak 10 juthat be, az nem azt jelenti, hogy "csak a legjobbak" (amitől nőne az oktatás minősége), hanem azt, hogy csak tíz.

Az oktatás luxus, ugyanúgy, mint a kultúra - úgy látszik, a Fidesz-kormány számára mindkettő ellenséges célpont. Az oktatás az a luxus, amire mindenkinek szüksége van, amihez mindenkinek joga kell, legyen. Amennyiben az oktatás luxus, az vagy azt jelenti, hogy az ország vagy szegény, és nem adhatja ezt meg a polgárainak, vagy azt, hogy a kormány elszabadult, és nem is akarja megadni ezt. Nálunk, még ha szegények is vagyunk, nyilvánvalóan ez utóbbi a helyzet, jelenlegi kormányunk ahelyett, hogy szolgálatot teljesítene a nép megbízásából, uralkodni akar a nép felett, és földesuraknak képzelve magukat, jól megszorítják jobbágyaikat - mondván, nem kell nektek az a felemelkedés. Nem kell nektek az, ami nekünk van, ami nekünk megvolt. Dolgozzatok csak! Arcotok verejtékével eszitek a kenyeret, míg éltek - ennyi.

közoktatás közpénzből

Annyi csupán a gond, hogy az oktatás közpénzből történik, nem a kormány tagjai fizetik a saját pénzükből, hanem azok az emberek, akiknek a gyerekeitől most megvonják a felsőoktatáshoz való alanyi jogot. Azok a fiatalok, akiktől most megvonják a felemelkedéshez, a felsőoktatáshoz való jogot. Eddig 2005-től állítólag a roma integráció zajlott, amelynek részeként egyre több roma gyereket kellene látnunk az egyetemeken is, ehhez képest, 2012-től nemzeti integráció szükségéről beszélhetünk: a nép számára kellene biztosítani a felemelkedés lehetőségét, amit a kormány önhatalmúlag elvett. Mert erre nekik senki sem adott felhatalmazást, az fix. Fizetős felsőoktatás - nem rémlik, hogy ez szerepelt volna a programjukban.

Lázár János (fidsz) gyerekei persze simán járhatnak, hiszen az ilyen "jó parti" politikus gyerekek oktatását a Lázár-féle nagymenő szülők nyilván gond nélkül ki tudják fizetni. A maffiózók, újgazdagok, politikusok, tévé sztárok gyerekei számára nem lesz gond a felsőoktatás, csupán a fiatalok 99%-a számára.

2012 után - özönvíz

Összességében az IMF sem csinálhatná "jobban" Orbánéknál. Nincs pénz felsőoktatásra, az egyetemek viszik a pénzt, ahelyett, hogy bevételt produkálnának. Szedjünk tandíjat, ezzel csökken a kiadás, és óriási bevételre teszünk szert. Hagyjunk meg mindenütt 1-2 helyett, hogy bármikor azt mondhassuk, az oktatás továbbra is ingyenes. Nem tesszük hozzá: ingyenes - a kiválasztott néhány személy számára.

Munkára, megélhetésért munkára kényszeríteni a tanulni vágyókat felér azzal, hogy ennyi embernek küldenek ki behívót a kenyérharc nevű háborúba. A sok friss hús, a sok friss képzetlen munkaerő talán enyhít valamit, ideig óráig egy-két százalékpontot a kormány és az IMF gyilkos és embertelen gazdaságpolitikájának következményein.

Az idén kimaradt fiatalok jövőre már 2x-es túljelentkezéssel szemben kellene, hogy bejussanak, akkor is, ha visszaállítanák az ingyenességet. Nincs más hátra, irány Ausztria, Bécsben mostantól ingyenes az egyetemi oktatás. Bécs nem ugyanaz, mint Budapest. Náluk nem volt Kádár rendszer, nem volt Gyurcsány-rendszer, és nem követte azt egy végzetes Orbán-rendszer.

PS:

Minden szimpátiánk a törekvésé, hogy a felsőoktatás legyen nyitott és mindenki számára elérhető. Az alábbi gondolatot nem a jelenlegi (elfogadhatatlan helyzetre, hanem egy re-normalizált helyzetre vonatkoztatjuk).

 

Hogyan lehetne (a jövőben, majd) ingyenes és bárki számára elérhető az oktatás?

Először is úgy, ha azok, akik ingyen tanulhattak, ingyen oktatának is. Nem, nem valami Orbán-féle "közmunkára" gondolunk, hanem sokkal inkább egy kibuc jellegű zárt és önfenntartó oktatási rendszerre. Mármint egy kiegészítő, helyesebben párhuzamos rendszerre.

A rendszer úgy nézne ki, hogy egy adott egyetem termet és facilitásokat biztosít az oktatás számára. A parallel kurzusokat ex-diákok tartanák. Egy-egy ex-diák heti 3 vagy 2x 3 órát tanítana. A kurzusokat ex-diákok csoportjai vinnék, 4-8-12-16 fős csoportok alakulhatnának, amelyek egy-egy kurzust vinnének- közösen, erőforrásaikat, munkaidejüket beosztva. A diákok összedobhatnának pénzt, adományokat a tanáraik számára. Paypal. És lenne egy ugyancsak ex-diákokból valamint aktuális diákokból álló minőségbiztosítási tanács (online közösségi formában, bürokrácia és hagyományos, hivatalos tanácskozások nélkül, gyors frappáns reagálásokkal, szavazásokkal állásfoglalásokkal). A vizsgákért a diákok pontosan ugyanannyit fizetnének, mint a többi, hivatalos diák, így teljesülne a demokrácia, illetve az oktatáshoz való egyenlő jog.

A "közösségi oktatás", a nyitott Athéni Iskola :) picit megkerüli az akadémiát, és az intézményt is. és azon az egyszerű gondolaton alapul, hogy miért ne adhatna át tudást valaki, aki megszerezte? Ingyen?:)

De mindegy, először is tegyünk azért, hogy az Orbán-kormány által okozott, illetőleg okozandó károkat helyreállítsuk ...

-jepe-
2012-02-16

Címkék: egyetemfoglalás, diákok, tandíj, oktatás, egyetem, kultforr