microcspv    "time is not money"
logo Marilyn



2012-02-03

Elindult a különös Filmszemle

Idén minden eddigitől eltérő Filmszemle lesz, vagyis már van is, mert a 43-ik Filmszemle február 3 és 5-e között, tulajdonképpen egy hétvégén kerül megrendezésre. Az új, hétvégi Szemle arról híres, hogy nem kért és nem kapott állami támogatást, és ezért "fapadosnak" nevezték el, és a "semmire sincs pénz" jegyében minden minimálban valósul meg.

Összesen 7 játékfilmet mutatnak be, ezek mindegyikének a Szemlén lesz a premierje, szemben az eddigi gyakorlattal (amit jobbszerettünk), amikor a Szemle programjában kb. fele-fele arányban voltak vadonatúj és már forgalmazott filmek.



Eredetileg 8 film lett volna, de Vidnyánszky Attila: A Szarvassá Változott Fiú c. filmje mégsem készült el időre, ahogy ezt a sajtótájékoztatón Tarr Béla, a Szemle igazgatója/ vezetője szomorú hangon bejelentette.

Miközben nagyjátékfilmekben elég "gyenge a line up", kisjátékfilmek, animációs filmek és dokumentumfilmek próbálják pótolni a főfilmeket. A nagyjátékfilmek hetes listája úgy finomul, hogy pl. a Magyarország 2011 egy szkeccsfilm (több magyar rendező rövidfilmjéből összeállítva), Török Ferenc Isztambul-jából csak zártkörű vetítés lesz, Pálfi György Final Cut-ja pedig már meglévő filmekből összevágott mű, ami így annyira nem tekinthető eredeti alkotásnak.
Ami a dokumentumfilmeket illeti, ebből a szekcióból jön össze a Tarr Béla által bejelentett 141 Filmszemlés rendező nagy része, mivel 39 doksifilm lesz a programban.
A szemlés sajtótájékoztató talán még a 2010-esnél lehangoltabb volt, egyrészt a szokásosnál kevesebb újságíró vett részt rajta (ebben szerepet játszhat az is, hogy idén nem lesznek sajtóvetítések, sőt, sajtóanyagokat sem tudnak kiküldeni a szervezők, emalben sem, az ismertetett anyagi okok miatt..), másrészt bármennyire az ellenkezőjét szerették volna láttatni, mégis átpolitizáltnak tűnt az egész Szemle-akció.

Drága Besúgott Barátaim (Cserhalmi Sára filmje)

Az idei szemlét a Tarr Béla vezetésével működő Magyar Filmművészek Szövetsége szervezi, és a nyilatkozatokból meg a sajtótájékoztató hangulatából azt szűrtük le, az Andy Vajna által fémjelzett Magyar Nemzeti Filmalap-pal szemben állnak ezügyben, lévén, hogy nem kértek, és így nem is kaptak támogatást a Filmszemlére. Janisch Attila filmrendező ezel kapcsolatban egy kérdésre azt válaszolta, hogy a MNF működési szabélyzatában nem létezik tétel a Filmszemle támogatására, vagyis elviekben ki van zárva, hogy tőlük pénzt kaphassanak, de több újságíró nem értette, mégis miért nem tettek egy próbát erre vonatkozóan. (Nem veszíthettek volna semmit, és másképp nézett volna ki a Szemle, akármilyen kis költségvetéssel is jobban működött volna, a külföldi újságíróknak sem kellene saját pénzükön ideutazniuk, több mozit be tudtak volna vonni a vetítésekbe, és például a sajtósok is megnézhették volna a filmeket, anélkül, hogy darabonként 600 ft-ot számolva, egy kisebb vagyont hagynának a Szemle pénztáraknál, csupán szakmai érdeklődésből..).

Az eddigi Szemlék egyébként túlzott nagy költségvetéssel dolgoztak (2008-ban 160 millió, 2009-ben 200, 2010-ben ismét 160 millió forint volt az erre szánt pénz, aminek a nagy részét az állam biztosította), ez 2011-ben megváltozott, amikor február helyett májusban volt a Szemle, de a tavalyi évről nincs adatunk.
A Szemle mindössze két moziban, a Toldi és az Uránia mozikban zajlik, és minden vetítésre 600 ft-ba kerül a jegy. (2007-ben 700 ft volt, tavaly pedig 500 ft..).



jp.co.de (Fancsikai Péter filmje)

Elindult tehát a 2012-es, un. "fapados" filmszemle, ami minimális költségvetéssel igyekszik bemutatni a 2011-es magyar filmeket a közönségnek. Bár a legteljesebb mértékben pártoljuk az eddigi drága szemle-költségvetés visszafogását, a puccos és semmiről nem szóló partik elmaradását, s hogy nem költenek vagyonokat olyan reprezentatívnak számító helyért, mint a Kongresszusi Központ, mégis, azt gondoljuk, ha a szervezők kevésbé fogták volna fel egyfajta partizánakcióként az idei szemlét, mindenki jobban járt volna. A filmek és a közönség is. Ha az állam támogatta, támogathatta volna valamennyi pénzzel, akkor mindkét oldal megnyugodott volna (mert sajnos, van ám két oldal, már megint), és kicsit többet jelenthetett volna a 43-ik Magyar Filmszemle annál, hogy 1 hétvégén keresztül 2 moziban egységáron magyar filmeket vetítenek szakmányban ...

-lido-
2012-02-03

Címkék: