microcspv    "time is not money"
logo Marilyn



2012-02-25

Hogyan használd a google-t és a youtube-ot?

státuszod "belépve" ?


Ahhoz, hogy a youtube-ra be légy jelentkezve, a google-ra is be kell, hogy lépj, sőt, oda lépsz be, ezáltal vagy belépve a youtube-ra. Ezzel gyakorlatilag régi rémálmunk válik valóra, a nagy tesó rögzíti minden egyes lépésünket - különösen most, hogy megváltoztatták a privacy (magánélethez való joggal kapcsolatos) politikájukat. A durva helyzetet egyetlen egyszerű lépéssel féken tarthatod ...

A tipp röviden annyi, hogy használj külön böngészőt a youtube-hoz, plusz minden más szolgáltatáshoz, amely google-belépést igényel, illetve külön böngészőt az összes többi internetezésedhez, beleértve a google kereső használatát.
Mivel az összes böngésző közül a MOZILLA az, ami a legjobb és mellesleg a legnagyszerűbb (lévén Open Source fejlesztés, azaz kollektív munka, kollektív tulajdon - amelynek mellesleg sikerült látványosan legyőznie a Microsoft Internet Explorer-ét :)), feltételezzük, hogy alapjáraton MOZILLA-t használsz. Ezért, nyilván a MOZILLA-ból fogsz google-özni.

 

A google-lel kapcsolatban fontos (szerintünk, de ez magánvélemény), hogy ne lépj be. Fontos, hogy úgy használd, hogy nem vagy belépve (anélkül is rögzítik, hogy mit böngészel, csak akkor legalább a neved nem rendelik hozzá az "aktádhoz"). Amikor tehát megjelenik odafent az elegáns szürke sáv, és a jobb felső sarokban ott van, hogy be vagy lépve - az nem jó. Legalább is szerintünk nem az :)


a legjobb, ha a #1 böngésződdel, amivel google-ön keresel, nem vagy bejelentkezve a google-be


Kell tehát egy #2 böngésző, amellyel a youtube-ot használod, és minden más szolgáltatást, amelyhez be kell lépned a google-be (pl. gmail), ezzel használd a facebook-ot is.
Ez a belépett státuszú böngésződ, ebben ne vásárolj, ne internetezz, ne keress a google-ön, ezen csak azt csináld, amihez szükséges a belépés (intézd a g-mailjeidet, nézegess és like-olj videókat a youtube-on, facebook-ozz).

Közben az #1 számú böngésződdel vidáman internetezel, vásárolsz, keresel, stb.

#2 böngészőnek használhatnád a Google böngészőjét, a Google Chrome-ot, ez jó böngésző, persze, hogy az, óriási pénzek vannak benne (a MOZILLA-t persze alulmúlja, de jó böngésző). Mégis, azt javasoljuk (ugyancsak szubjektív magánvélemény, nem szakértők mondják és nem szakmai alapon), hogy ha már éppen a google az, aminek a rálátását a magánéletedre és az internetjére féken szeretnénk tartani, akkor ha lehet választani, ne éppen a Google Chrome legyen a #2 böngésződ. (lapozzunk tehát:))

Használhatsz helyette a Safari-t* (nem ajánljuk), vagy az Opera-t. (marad az Opera)


Anoek Eckhardt  -  2011.12.22. (szerkesztve)  - Hangout  -  Nyilvános
Anoek Eckhardt társalgott James Rothwell, joyvet agbortoko és Brahim Lachka nevű ismerősével. (lásd itt) "Google osztotta meg eredetileg ezt a bejegyzést"

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a #1 böngésződdel sosem nézel meg youtube videókat .) Dehogy is, csupáncsak nem lépsz be email-el, jelszóval a youtube-ra - ill. a google-re  (a youtube google belépést igényel).

Eme kis apró elővigyázatossággal sokat javíthatsz kiszolgáltatottsági státuszodon :) De ne feledd, a privacy (~magánélethez való jog) olyasmi, amire 24/7 érdemes odafigyelni. Nem kell rettegni, túlparázni, stb - de érdemes odafigyelni.

A "data collection" és a "behavior monitoring" általános gyakorlat, sajnos. Általános tendencia, hogy miközben böngészed a web-et, rögzítik az adataidat, hogy emiatt reklámokat, meglátogatni való website-tippeket, vásárlási tippeket tudjanak a számodra megjeleníteni. Ezt csinálja az Amazon.com, az IMDb, és rengeteg site, és persze a facebook-is (akik még akkor is figyelnek téged, amikor nem a facebook oldalain böngészel).
Az adataid végül adatbázisokban landolnak, ott gyűjtik és osztályozzák őket. Megnézik, osztályozzák, besorolják, mi érdekel, és ennek megfelelően azonosít és kezel téged a rendszer (egyik barátunknak a facebook Mossad-os pólókat kínált tippként megvételre, és elkezdett aggódni :)) Ez per pillanat egy nagyon durva tendencia, amit fel kell tartóztatni, és vissza kell majd szabályozni (civil aktivizmussal, összefogással).


 

A Safari, amely böngészőt az imént említettük, végül azért nem ajánljuk, mert ők is rögzítik a böngészési adataidat. Ez (szerintünk (is)) kémkedés. Ráadásul nagyon durva. Lehet például, hogy 2 év múlva azért nem kapsz majd kölcsönt egy banktól, mert most anarchista oldalakat böngésztél. Hogyan ? Hát simán - a böngészési adatokat bármikor elővehetik, és azok bármikor átvándorolhatnak máshová.

 

Lásd Theodore Roszak Az Információ Kultusza c. remek könyvében leírja, hogy egy család katonai sorozásra behívót kap, de a srác, akinek a nevére szól, nem létezik. A hadsereg kitart amellett, hogy a 18 éves fiatalember jelentkezzen, de az anya próbálja meggyőzni őket, hogy ilyen nevű gyereke nincs is.
A rejtély megoldása: cirka 10 évvel azelőtt az anya valódi gyereke, akkor kisfiú, egy vidéki fagyizóban kitöltött egy kis lapot arról, hogy aznap van a születésnapja - azért, mert a szülinapos gyerekek ingyen adag fagyit kaptak. Így létrejött egy új identitás, ott helyben megszületett egy olyan testvére, akit ő hozott létre, azzal a kis papírlappal, cserébe egy adag ingyen szülinapos fagyiért.

Ez az ártatlan kis adatlapkitöltés komollyá fajult, az adatok így vagy úgy, de megtalálták az utat az évek során a nemzetbiztonságiakhoz is. Éppen így nem tartjuk elképzelhetetlennek, sőt, nagyon is elképzelhetőnek tartjuk, hogy egy-két éven belül, az internetes böngészés alapján kialakult profilképed, és az internetet böngészésed történetét olyan hivatalok fogják felhasználni ellened vagy melletted, amikről ma még nem is álmodsz. Szeretnéd, ha válás után hozzád kerülne a gyereketek? Lehet, hogy a bíróság ennek eldöntésekor figyelembe veszi, hogy rendszeresen látogattad az egyik kender szívással kapcsolatos weboldalt? A gyerek jövője érdekében ez minősülhet vitális információnak, ha már rögzítették egykor, nem igaz ? Nos, gondolkodj így ...


A Safari, amit az imént ajánlottunk, eléggé durva, de ezt csinálja a Google Chrome is.
Ezért egyiket sem ajánljuk. Sebaj, marad az Opera.


tippünk tehát így hangzik:

Javasoljuk, használj Opera-t #2 böngészőként, vele használd a gmail, youtube és egyéb google belépést igénylő google szolgáltatásokat, és a facebook-ot is. Vásárláshoz, és minden egyéb regisztrációs és nem regisztrációs helyhez, és általában az internetezéshez viszont használd a #1 böngésződ, a MOZILLA-t.


google keresés, google fordítás - használd úgy, hogy nem vagy bejelentkezve
használd a #1 böngésződ ...
 

Végezetül hozzátennénk, hogy a böngészők un. privát böngészés (private browsing) üzemmódját nem érdemes összekeverni azzal, hogy egy böngésző mennyire sérti a privacy-dat ... A private browsing ugyanis egy speciális eset, amikor valaki nem akarja, hogy nyoma maradjon annak, hogy egy website-ot meglátogatott. Ez egy figyelemre méltó szolgáltatás, de alkalmazása speciális. Ne feledjük, a privacy nem azt jelenti, hogy titokban akarunk böngészni. A privacy mindig fontos, akkor is, amikor nyíltan böngészünk. Nem azt várjuk egy böngészőtől, hogy biztosítson olyan opciót, hogy totál nyom nélkül böngészhetünk, hanem, hogy a normál böngészés során ne gyűjtögessen adatokat a böngészésünkről, érdeklődésünkről, stb.


youtube figyelmeztetés - ez most tényleg fontos ..
 

PS - amit javaslunk még:

mind az #1 böngésződ (MOZILLA), amelyikkel alapban internetezel, mind a #2 böngésződ (Opera), amelyikkel be vagy lépve facebook-ra, google-be, youtube-ra, lásd el un. "ADD-ON"-okkal, amelyek blokkolják az adatgyűjtögetést. Mozilla esetében például a TrackerBlock jó választás, és a BlockSite is a nyomkövetés (Beacon) ellen.

-jepe-
2012-02-25

Címkék: google, facebook, data collecting, adat gyűjtögetés, internet, böngésző, mozilla, safari