microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: szocio -> társadalom, média, nők, demokrácia

2015-03-12

vásárnap: zárva – stratégiai csapás a lakosságra

„háború miatt zárva”


Megvan a módja, hogy egy-egy uralkodó vagy „úr” megmutassa, hogy „ki az úr a háznál”. Kutyák esetében például a kaja kiosztásnál lehet hatékonyan fellépni az elkényeztetett ebek megregulázása érdekében, ahogy ezt Victoria Sewell ismeretterjesztő filmjeiben látni. Az embereknél a szabadidő eltöltésébe, nevezetesen a vasárnapjainkba való állami behatolás az, ami garantáltan megteszi a hatását... a magyarok most ebbe kóstolhatnak bele...

vasárnapi behatolás #1: „EintopfSonntag” (1933)

Hitleréknél is ez volt az áttörési pont, a vasárnap, ők úgy másztak be a vasárnapokba, hogy egy elvileg jól hangzó program keretében („ne együnk húst vasárnap, mondjunk le róla a szegények javára”) minden lakásba bekopogtatott egy náci katona. Jól hangzik, ez kétségtelen :) Állami behatolás a vasárnapokba.

„Adjon isten, bocs, adjon a vezér szép jó vasárnapot, gyüttünk a felajánlott húsért”. A katonák bekopogtatása, még ha nem is történt meg minden házban és minden vasárnap, s még ha megmaradt is egyetlen kampánynak, bekerült a korabeli filmhíradók kedves hangvételű propaganda jelenetei közé, és mindenki átélhette az élményt. Stratégiai áttörés volt ez. Ez volt az a pont, ahol Hitleréknek „meglett”, illetve már „megvolt” a német lakosság „szíve” – ahogyan ezt egy nácizmusról szóló dokumentumfilmben kommentálják az alkotók, bár igaziból a lelküket, a pszichéjüket törték meg a privát szférába való durva behatolással. Victoria Sewell egyébként azt javasolja az elkényeztetett ebek megregulázására: étkezéskor először te egyél, a kutyád hadd nézze végig, és csak utána kapjon, ebből megérti, hogy te vagy az alfa-személy. Mert akitől egy élőlénynek a kajához való hozzájutása függ, az mindenek felett álló hatalom... s mint ilyennek, létérdek engedelmeskedni.

„belezabál, amit kifőztünk”

Hitler nem volt egyből népszerű. A német lakosság kezdetben a konkrét fellépésű vezetőt látta benne, akiknek van víziója, tudja mit csinál, határozott, és várhatóan kiviszi az országot a válságból, a slamasztikából, amibe a Németország által kezdeményezett I. Világháború elvesztésével kerültek, ezzel együtt, ahogyan egy másik doksi filmben ezt megfogalmazzák, senki nem mert volna tőle tüzet kérni az utcán. Nos, ezen kellet változtatniuk.

A nagy áttörés a vasárnapi ebédbe való behatolás volt. Akkor, amikor az emberek egy héten egy nap végre úgy érezték volna, hogy otthon vannak, privát szférájuk védelmét élvezve, s nem figyeli őket a Nagy Testvér-Vezér, a párt, akkor óramű pontossággal megjelentek a katonák, hogy bekopogjanak (akár élőben, akár csak egy híradóban látva e jelenetet, a hatás nagyjából ugyanaz). Nemcsak ezt kellett elviselniük, de azt is, hogy a húsról is le kellett mondaniuk, s azt is, hogy ha nem tették volna, azzal a társadalom negatívan megkülönböztetett rétegébe sorolták volna magukat. Egyszerűen nem volt más lehetőségük, részt kellett venniük ebben (is) – és itt jön a pszichológiai áttörés: erre csak úgy lehettek képesek, ha meggyőzték saját magukat, hogy „semmi ok a pánikra, a nácizmus nem az, aminek látszik, ez az intézkedés igenis rendben van”. Vagy így fogták fel ... vagy szembe kellett volna nézniük azzal, hogy mennyire megalázták őket, s az egész családjukat. Ez emberileg nem igazán vállalható opció – ilyen helyzetben először mindenki azt választja, hogy jó képet vág a szituhoz. És sok esetben ez ennyi.*

*ennyi: az emberek pszichéjében egy memória keletkezik, egy beégés, a fejükbe vésődik, hogy ezt is megcsinálták velük, ez pedig a félelem és a kiszolgáltatottság állapotának belső elismerését eredményezi, s egy egyre mélyülő ön-hazugság mocsárba való menetelést – mondogatva, hogy á, nincs itt semmi gáz ...

Értsd, a náci Németországban az emberek már sosem fognak visszatérni ehhez az elágazáshoz, hogy újraértékeljék, amit ezzel a vasárnapi behatolással tettek velük ... és innentől csak befelé haladnak az önhazugság sűrűjébe, amíg az el nem nyeli őket ...

vasárnapi behatolás #2 - fidesz (2015)

Ami a magyarokat illeti, ők ezután az állami behatolás után (Orbánék és a nem túl okos tanácsadóik elképzelése alapján) elvileg már tudni fogják, hogy nem demokrácia van, hanem urak uralkodnak felettük, akikkel nem jó ujjat húzni, de ezt a tényt nem merik majd kimondani maguknak, és helyette jó képet vágnak az egészhez. És minden egyes vasárnap, amikor ebbe a drasztikus falba ütköznek az emberek, hogy lezárták a várost, megbénították az életet, újabb és újabb alkalommal kell majd hazudniuk maguknak, hogy „de hát ez sokkal jobb így, hát nem?”, „leszoktunk a vasárnapi shoppingolásról, vége a függőségnek, végre képesek vagyunk örülni a tiszta levegőnek!”, „lejöttünk az anyagról, a fogyasztói életről!”, satöbbi, satöbbi .) Ezt hazudják majd maguknak, elvileg, s közben elméjük mélyebb rétegében a félelem ír félreérthetetlen jelekkel memo-t: „ezek mindent megtehetnek, bármit, élet és halál urai, ne szegülj szembe velük soha”.

ne ébreszd fel az alvó fogyasztót! :)

Az állami behatolás a vasárnapjainkba akár fordítva is elsülhet. Ahol Orbánék tévednek, az az, hogy lebecsülik a fogyasztói életstílus gigantikus erejét. Nem, nem gondoljuk, hogy a fogyasztói életstílus jó dolog, sőt, ellenkezőleg, de semmiféle diktatúra, semmiféle diktatórikus törvényhozás nem menthető fel azzal, hogy a „fogyasztói társadalom” néven emlegetett jelenség mennyire gáz. A fogyasztói életstílus rabságából csak szabadon és értelmesen, egy felvilágosodás révén lehet kikerülni, s nem erőszak és diktatúra révén.

Orbánék lebecsülik a fogyasztói életvitel erejét – mellesleg egyszer ez már az arcukba robbant az internet adó bepróbálkozásukkor. Akkor is a fogyasztókban szunnyadó bestiát ébresztették fel. Most is ezt teszik, mindennél brutálisabban (nyilván sietniük kell). És ahogyan nem érdemes lebecsülni egy icipici atomban ható erőket, lásd a Hidrogén és a Hélium közti „aprócska” energiaszint különbséget, amely lehetővé teszi a H-bomba létrehozását (ami nagyot szól), ugyanúgy őrültség fogyasztókat meggátolni a szabad fogyasztásban.

Mellesleg, ezzel Orbánék azt az ideológiai- és életstílus háborút újították fel, amit a Szovjetunió és a szocialista országok 1985-re látványosan elveszítettek a fogyasztás szabadságára s az ezt propagáló képi kultúrára épülő nyugattal szemben. Mostantól minden egyes alkalommal, hogy egy magyar ember a fogyasztás során fellépő szabadság érzetet propagáló képpel találkozik (azaz naponta kb. 5000 alkalommal, minden egyes reklámra való rápillantás során), az Orbán-rendszer elleni felszabadító propagandából kap egy-egy hathatós dózist.

 

eltérés a forgatókönyvtől

Vasárnaptól elvileg az lenne, hogy a maradék fidesz hívő lakosság elkezd hazudni magának, hogy „jól van ez így”, amivel elindulna egy ön-hazugság-lejtőn egy önhazugság-mocsár felé, és esélye sem lenne a visszatérésre (ahogyan Gyurcsány hívőkről is elmondható, hogy fanatizáltak, és nem tudnak kijönni abból a pszichózisból, amibe egykor belekergették őket). Nyilván ez lenne a menet a nem túl okos Orbánék és szakértőik elképzelése alapján, de ehelyett arra van a legnagyobb esély, hogy még a ma fidesz-párti magyar fogyasztók is berágnak, és azt mondják, hogy „eddig volt a netovább”, és elkezdik zokon venni a társadalom ellen folytatott nyílt színi háborút, s azon belül is a vasárnapjainkba való állami behatolást.

Most halál komolyan, Hogyan nyerné meg a háborút Orbán, amit a Szovjetunió már elveszített? A kapitalista életstílus nem a magyarokat, az egész világot meghódította. Jó vagy nem jó, ezt most hagyjuk, a lényeg, hogy mindenki fogyasztani akar, élni akar a „fogysztói szabadságával” (akármit jelentsen is ez). És mit csinálnak majd Orbánék az arany-, ezüst-, bronz- és egyéb vasárnapokon a karácsonyi szent és ünnepi shopping-szezonban? Engedélyt adnak, hogy mégis lehet? :) Azt, hogy a vasárnap eredetileg is shopping day, „vásár nap”, ne is említsük:)

 



Azaz, a kocka el van vetve, 2018-ban csak abban az esetben nem zavarják el a magyarok az Orbán kormányt, ha addig nem jön létre legalább 1db olyan párt, amely az MSZP-től és Gyurcsányéktól független, és (nem úgy, mint az LMP) választási győzelem esetén hajlandó lenne közösen kormányt alakítani (garantálva a kormány tisztaságát) még az MSZP-vel is – de Gyurcsány egyik pártjával sem. Ha nem jön létre addig egyetlen ilyen párt sem, az szivattyú – de erre az esély ma már tényleg minimális. Ha viszont létrejön, akkor hihetetlen katarzis vár a magyar társadalomra, mert egy reménytelennek beállított helyzetből szépítettek, és győztek végül fölényesen, lerázva magukról egy diktatúrát, mint kutya a bolhát.

Putyinról (aki Orbánéknak szemlátomást a példaképe) elmondható, hogy mára már elmozdíthatatlanná vált, mattot adott az orosz társadalomnak. Orbán azonban hiába törekszik erre, mostantól ez egy egyre lehetetlenebb vállalkozás, annyira az, hogy egy épeszű sakkozó már most feladná a helyében. Ekkora szerencsénk persze nincs, és most jön a nálunk már szokásos ámokfutás, s a végsőkig folytatott harc a társadalom ellen...

Addig pedig, mint a Le a Cipővel c. ifjúsági filmben volt kiírva, minden vasárnap: „háború miatt zárva” :)

-jepe-
2015-03-12

Címkék: Vasárnap, vásár nap, Orbán, Hitler, Victoria Sewell, shopping, fogyasztói, EintopfSonntag, állami behatolás