microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: urban / enviro -> városkoncepció, öko, környezet

2017-03-31

LIGET-védelem: a következő fokozat?

népszavazás – mennyire jó fejlemény?


Az alábbi tanulmány-szerűség azért jött létre, hogy a helyzet feldolgozását segítse – azáltal, hogy a média által felkínált „MENÜ”, a „választható értelmezési lehetőségek” mellett + 1 db olyat is bejuttasson a LIGET-ről való gondolkodás diskurzusába, ami perspektívát lát a népszavazásban…

ez a cikk abban a hiszemben készült, hogy a népszavazás CIVIL népszavazás lesz, és nem egy párt (LMP) népszavazási projektje.



Senkit sem akarok meghökkenteni, de a politikusok nem feltétlenül jó fejek, és amit csinálnak, az sem feltétlenül jó, csak nincs más – sosincs… (oké, ma még nincs, 2017 03 31). A politika a profitról szól, és kíméletlen, pont úgy, mint egy multicég, vagy mint egy helyi vállalkozás, ami ugyancsak a profitot hajszolja. HATÉKONYSÁG. Ez kell nekik. HATÉKONYSÁG, és siker.

Nos, ebből a nézőpontból ajánlanám tekinteni a Momentum nevű MOZGALMAT is. Ami a nulladik perctől egy kimondottan profi politikai vállalkozás. Kivédtek egy OLIMPIA-rendezés fenyegetést, ami már úgy körözött a fejünk felett, mint a keselyűk? Nos, igen. Kivédték… azzal, hogy felállítottak egy folyosót az emberek számára, hogy „erre tessék”, azaz, megszervezték a társadalmat egy TÉMA mentén. Ez nagy dolog. DE ez a téma olyan téma volt, ami a LEGNAGYOBB PROFITTAL kecsegtetett, és siker-biztosabb volt minden más lehetséges projekt sikerénél. Szóval, főztek nekünk egy kőlevest, ami jó is, meg.. közben mégis csa az, ami. A céljuk nem az volt, hogy megállítsák az olimpiát, hanem az, hogy csináljanak egy kormány-ellenes népi megmozdulást, ami sikeres lesz, és így feljuttatja őket a politika szereplői közé. NOS, ez megtörtént. Kipipálva.

DE kérdem én, ki feltételezte róluk – akiknek első perctől a politikai profit volt a céljuk, hogy majd utána a társadalom megmentésével fognak foglalkozni, és hogy az egyértelműen a társadalom javát szolgáló projektekben, összefogásokban, küzdelmekben majd egyértelműen lehet számítani az ő segítségükre is? Én spec. nem. HA biztos, hogy nyernek, benne vannak, ha nem, nem. Ez a biznisz, nem jótékonykodás.

Ezek alapján mennyire meglepő (vagy kellemetlen) az, hogy a Momentum Mozgalom a HVG nevű lap hasábjain elhatárolódik a LIGET-védő mozgalomtól? Nullától 10-ig? Szerintem 0.

Új helyzet a Momentum miatt…

A MOMENTUM népszavazási aláírás-gyűjtése, ezzel együtt, TÉNYLEG új helyzetet teremtett a LIGET-védelem csatamezőin is, lévén, hogy a helyzet immár mindenütt új.

Egyrészt: A MOMENTUM által célba juttatott társadalmi üzenet óriási jelentőségű. Mostantól nyilvánvaló, hogy a társadalomnak IGÉNYE VAN, hogy kifejezze tiltakozását az ellen, ahogyan a jelenlegi kormány az életünket és az országunkat irányítja. Ez azt jelenti, hogy – szemben azzal, amit az úgynevezett „az ellenzék” állított mindig – a magyar társadalom NEM ALSZIK és NEM FÉL. Maximum nem ad bizalmat olyan társaságoknak, akik a kétpártrendszer másik tagjának, az MSZP körüli pártoknak, de legesleginkább a nem-tolerálható Gyurcsány Pártjához kötődnek (az MSZP elvileg tolerálható, csak kell adniuk egy minőségbiztosítási garanciát, hogy mostantól tényleg szocialisták és nem gazdasági-liberálisok, szóval hogy a társadalmat képviselik és nem a tőkét, mert nem mindegy).

Másrészt: A MOMENTUM miatt a népszavazás egy új formájává vált a mozgalmak megmérettetésének. Mostantól, úgy látszik, ez a politikai belépő. Ez egyébként NAGYON-NAGYON jó dolog, ha belegondolunk, hiszen ez azt eredményezi, hogy mostantól csak társadalmi támogatottsággal bíró, illetve a társadalmat megszervezni képes projekteteket képviselő csoportok tudnak bejutni a politikai arénába akár civilekként is.

A LIGET-védelem helyzete?

A ligetvédelem képviselői, a Ligetvédők egészen más taktikával, stratégiával dolgoztak, és egészen más a felépítésük is, mint ami egy népszavazási kihívásnak megfelel. Eleve, nem igazán mozgalom. Ráadásul radikális. Nem tud terjedni, mert radikális, és nem tud terjedni, mert nem eléggé nyitott. A barikádokon harcolnak – gyönyörűen, hősiesen – de nem lehet erre alapozni a jövőt. Senkiét sem. Sem a ligetét, sem a mozgalomét, sem a társadalomét.

A barikád-harc védekezés, reagálás, és a cél nem lehet maga a harc, perspektivikus cél kell, például BÉKE. A barikád végső beszorítottság, ahonnan ki kell törni. A barikád harc olyan, mint védekezés egy támadó ellen, aki mondjuk fojtogat. A cél az, hogy elhárítsd ezt a támadást – és nem az, hogy le állj vele… harcolni. A barikád harc az utolsó vagy első szintje a térnyerésnek, de a cél a térnyerés. A védekezésből, reagálásból át kell fejlődni a taktikai kezdeményezés-, sőt, a stratégiai kezdeményezés szintjére. Legalább is, a logika ezt diktálná…

A Liget-Védelem – bár vidáman ünnepelhette az új tavaszt – most ki van zökkentve, mert háború következik. Vagy kitörés, vagy… vereség (?). A békés tavasznak bekavart egy (látszólag) kéretlen népszavazási kezdeményezés. Viszont kérdés, hogy ez a békés tavasz – a megszokott harc a munkagépekkel – hova vezethetett volna a LIGET és a TÁRSADALOM életét tekintve?

mi lett volna, ha? (népszavazás nélkül)

Választások jönnek. Az összes politikai párt, ideértve a MOMENTUM mozgalmat, elkezdi elhitetni a társadalommal, hogy „a zembereket” képviselik (anélkül persze, hogy az előző „rendszer” visszaállításán kívül bármit ígérnének, nem is említve azt, hogy az ígérgetés kb. mennyit ér).

A választási kampány során MINDENHEZ hozzányúlnak, ami mozgásban van, és mindennek az élére akarnak állni, és mindent magukévá akarnak tenni, minden mozgalmat, kezdeményezést, minden civil izét. A Liget már eddig is tűz alatt volt, ostrom alatt, pártok megpróbálták úgy beállítani, hogy ez az ő ellenállási mozgalmuk, ez a „RÁREPÜLÉS” mostantól exponenciálisan felerősödött volna, így is, úgy is. Ez talán jó hírnek tűnik, de a gyakorlatban ez csak oda vezet, hogy amikor a pártok, ideértve a MOMENTUM-ot is, de nem csupán őket, a sok-sok téma közül majd kiválogatják, hogy melyek mentén csapjanak össze ellenfeleikkel, akkor a LIGET max 1 lesz a sok közül.

Azaz, várható, hogy egy darabig egyre többet cikkezgetnek róla.. a kormány egyre több kompromisszumot tesz, aztán jön a választási hónap, majd a NAGY BETŰS VÁKUUM, és a LIGET védelem többé nem lesz az, amit volt, vagy lehetett volna. Lefutott téma lesz…

mi lehet így? (népszavazással)

A liget-védelem mozgalommá válhat, a szó hagyományos és futurisztikus (példa nélküli) értelmében is. Ha sikerül megszervezniük a kampányt, amely az aláírások megszerzéséhez elég jó, ha sikerül kitalálniuk, hogyan támogathatják őket pártok (a MOMENTUM sem egyedül csinálta meg), ha sikerül rávenni a budapestieket, hogy odafordítsák a fejüket a Városligetben zajló alattomos átalakítások felé (a „brutális” nem annyira jó szó, mert a brutalizmus csak a látszat, sokkal mélyebb és pusztítóbb a LIGET átalakítás, mint azt a felszíne mutatja), akkor történelmi győzelmet érhet el a magyar társadalom, ami a LIGET-védők életre szóló sikere „is” lesz egyben.
De Magyarországot ismerve, a megosztás és megosztottság, és a színfalak mögötti durva manőverek világában sokkal rondább véget érhet minden, mint ahogyan azt naiv megfigyelők képzelik ma még (pl. e tanulmány írója).

Ha sikerül megfogalmazni a konfliktust atomi formában, ha sikerül leásni a konfliktus abszolút gyökeréhez, akkor a LIGET-mozgalom, lássuk be, világszínvonalon élvonalbéli mozgalom lehet – hiszen a kereskedelmiség és a közösségiség, a profit termelő cégek és a társadalom érdekének összecsapása ez.

Ha azonban – és a kormány nyilvánvalóan erre játszik – a harc megmarad a „favédő-természetvédő aktivisták és a városlakók életébe MODERN létesítményeket hozó profi döntéshozók harcának, akkor a kormány végül megnyerheti a háborút.

Azt, hogy mi lesz, a kommunikáció fogja eldönteni, a külső és belső kommunikáció, plusz a belső kommunikáció a kommunikációról – menet közben :) A LIGET-védelem Bernie Sanders mozgalmához hasonló kaliber. ÓRIÁSI potenciál van benne – ami most a népszavazási kezdeményezés miatt (ami egy kommunikációs kihívás) mind meg is valósulhat.

 

Világos, hogy ez egy dupla-vagy-semmi kiívás, de talán az is világos, hogy népszavazás nélkül a LIGET-védelem egy előre meghatározott s behatárolt pályán futott volna le, és talán nem is tartott volna ki olyan hosszú ideig, mint ameddig a liget átépítése zajlik…
Így azonban.. a határ a csillagos ég. A LIGET-védelem, először tavaly március óta, esélyessé vált a látványos, és tényleg csodálatosan hősies ellenálláson, a csatában nyújtott szép teljesítményeken túl az egész háború megnyerésére….

-jepe-
2017-03-31

Címkék: LIGET, LIGET-védők, LIGET-védelem, NÉPSZAVAZÁS, LIGET-NÉPSZAVAZÁS, Moldován László