microcspv    "time is not money"
logo Marilyn



2012-06-09

A Gourmet Fesztivál közelről

Június 8 és 10-e között zajlik a második olyan Gourmet Fesztivál, amit a Sziget Iroda szervez. A koncepció világos: az évek óta népszerű gasztro-vonal köré szervezni egy minőségi fesztivált, amelynek keretében a látogatók egy helyen találkozhatnak a legjelentősebb éttermek kínálatával, kóstoló formájában, amellett pedig híres pincészetek, bortermelők borait próbálhatják ki, és megoszthatják ezt az élményt a hasonló érdeklődésű barátaikkal.

A fesztivál 2900 ft-os napijegye és a kiállítók árképzése alapján azt mondhatjuk, a szervezők arra a rétegre számítanak látogatóként, amit „fizetőképesként” szoktak leírni. Ha összeadjuk az egy Gourmet-délutánon felmerülő fogyasztást, akkor a belépőjegyet is beleszámítva szerintünk min. 7000 Ft-ot kell magánál tartania a látogatónak (3000 a belépő, 1000 Ft egy étel kóstolója, plusz általában 350-400 Ft a bor decije, így két étellel és 4-5 dl borivással már elértük a 7000 ft-ot).



A Gourmet-s működés úgy néz ki, hogy az emberek a jegy mellé kapott kóstolópoharukat szorongatva mászkálnak a fapavilonok között, valahol lecövekelnek, és kérnek egy-két deci bort, majd elmennek enni, kis műanyag tálkákból szó szerint kóstolnak az ismert éttermek és híres séfek főztjéből, és közben amikor találkoznak ismerősökkel, megosztják a tapasztalatokat, mi, hol, mennyire volt finom.

Fizetni már csak fesztiválkártyával lehet, ami megszűnteti a borravalót, ellenben elég gyorsan lezajlik így a fizetés ( a kártyán maradt pénzt természetesen a nap vagy a fesztivál végén visszakapják a látogatók).

Ha valaki az új gasztro-trendekben szeretne elmerülni, és fontosnak érzi, hogy a hazai top-éttermek és bortermelők kínálatát megkóstolják, akkor a Gourmet-n van a helye, egyértelműen. A rafináltan megfogalmazott (és már hallás alapján csábító) ételek egy része tükrözi a magyarok kisállatok iránti rajongását („tejesbárány mája és combja mentás joghurtos uborkával”, „konfitált bárány, zempléni burgonyalángossal”, „malacpofa kovászolt káposztával), és elmondhatjuk, hogy szinte kizárólag húsos/halas ételek vannak terítéken, ami persze annyiban érthető, hogy egy vegetáriánus étel-kóstolóért nem nagyon lehetne 1000 ft-ot kérni.

Bár látni baráti társaságokat, azért inkább a párban nyomulás a jellemző. Vannak gasztro-előadások és koncertek is, de a hangsúly a borozáson és a falatozáson van, sok ínyencnek szeme sem rebben, ha egy helyen fél decire vannak megadva a borárak (400 Ft). Ezen a minőségi fesztiválon nem látni ittas/elengedett embereket, a maximum a kicsit becsípett állapotú látogató. Érdekes, hogy a szervezők úgy oldották meg a Foci EB Gourmet-s nézését, hogy egy elkerített helyen (tavaly itt színpad volt) felállítottak egy kivetítőt, és ide nemcsak a fesztivál látogatói mehetnek be, hanem bárki, és bármit ehet-ihat ott. Ez egy jó döntés volt, mert így a Gourmet-nak köszönhetően ingyen sokan élvezhetik a Millenáris szabadtéri meccs-közvetítését.

A fesztivál tulajdonképpen pénteken indult, de csütörtökön tartottak egy szakmai napot, ahol a hazai gasztronómiai előkelőségek, ismert személyiségek és néhány kormánytisztviselő vett részt. (Míg Hajós András láthatóan nem érezte jól magát az elkerített VIP- részlegen, addig Giró-Szász András kormányszóvivő, felesége, Giró-Szász Krisztina, Rákay Philip és társaik remekül elvoltak a VIP-részen, és mintha Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkárt is láttuk volna ugyanitt..).

A fesztivál egyébként idén is gördülékenyen zajlik (nincs olyan fesztivál, amit a Sziget Iroda ekkora tapasztalattal ne tudna profin levezényelni), az, hogy anyagilag mennyire lesz sikeres, csak később fogjuk megtudni.

Kellemesen lehet időt tölteni a Gourmet-n, és az biztos, hogy ennyire koncentráltan sehol máshol nem juthatunk hozzá a kult éttermek trendi ételeihez („tintahal zöldborsos cukorborsópürével, citrusos kecskesajtmártással”, „csirkezúzás árpagyöngy rizottó konfitált kacsával”, stb..), és ha tudunk áldozni fejenként 7-10 ezer ft-ot egy Gourmet-s délutánra, akkor egy sor íz-élménnyel gazdagodhatunk.



Ha nem utálnánk annyira a semmitmondó „prémium” kifejezést, akkor a Gourmet-ra biztosan alkalmaznánk, a lényeg, hogy minőségi ételek-italok várnak minket egy kellemes környezetben, gasztro-érdeklődésű látogató-társakkal, kis adagos étel-kóstolókkal és átlag 400 Ft/dl-es borárakkal, hangulatos koncertekkel, és anti-zsúfoltsággal, de ahhoz, hogy tényleg lazán és jól érezhessük magunkat, az kell, hogy megengedhessük magunknak, hogy ne számoljuk össze az egyes tételeket, és ne kapjunk szívrohamot egy 700 Ft/dl bor-os kiírástól...

-lido-
2012-06-09

Címkék: Gourmet, Sziget Iroda