microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: szocio -> társadalom, média, nők, demokrácia

2015-06-29

egyneműek házassága – világtörténelmi áttörés !!! :)

még senki ne menjen haza!


Miért örülünk annyira? Nos, te is biztosan szereted a gyerekeket, és neked is biztosan összeszorulna szíved, ha látnád, hogy valamelyik gyerkőcnek olyan sors jutott, hogy felnőtt korában majd nem lehet teljes élete, nem alapíthat családot, mert a két lehetséges nemi orientáció közül a MÁSIK jutott neki, és a saját nemének tagjait hajlamos szeretni a legeslegjobban. Az USA legfelsőbb bíróságának döntése, amely USA szerte totálisan legalizálta az egyneműek házasságát, gigantikus áttörés, a felvilágosodás következő állomása – globálisan!! :)

A házasság mostantól házasság, és nem a férfiak és nők közti házasság csupán. Meghaladtuk az ókorból örökölt és a sötét középkorban megszilárdult állapotokat a házasság körül!!! Éppen ideje volt már :) De hogy megértsük ennek a fejleménynek a történelmi jelentőségét, vessünk egy pillantást vetnünk a nyugati civilizáció humanista fejlődéstörténetére, a polgári- és szabadságjogok kibontakozására. Tekintsük a felvilágosodás korának gondolati pezsgéséből kirobbant 1848-es forradalmakat. Ez az első kép.

 

Szabadság! Egyenlőség! Testvériség!!! :)

 

Gyönyörű elvek, illetve eszmék! Azt jelentik: mi egy brancs vagyunk, egy társadalom. Azt jelenti, nehogy már valakik elnyomjanak valakiket! Nehogy már az egyik népet elnyomja és terrorizálja egy másik! Nehogy már az egyik embert, az emberek egyik csoportját elnyomja és terrorizálja egy másik! Ezzel az alapelvvel a társadalom összes tagja jól jár. Itt kezdődik minden. Vagy, ha ez nem teljesül, itt végződik.

Nem szabad megengedni, hogy egy társadalomban az egyik embert – emberek egy csoportját – bárkik felébe helyezzék a társadalom többi csoportjának, sem azt, hogy valamely csoportot másodrendűvé degradáljanak. Ha/amikor ilyenre sor kerül, annak mindig ronda vége van: terror (lásd nácizmus).

 

jogi fejlődés

Ha megnézed az emberiség jogi fejlődését, már Rómában, sőt, már Mózes törvényeinél ott van az elv napnál világosabban, hogy senki ne vegyen el a másiktól, a másik életéből semmit. Ennek az elvnek – amivel nyilván mindenki egyetért – a továbbfejlesztése, hogy ne csak tulajdont ne vegyen el bárki bárki mástól, de életlehetőségeket se, illetve senki ne rongálja mások életminőségét. Ez az elv az egyenlőség elve.

A legszebb az USA legfelsőbb bíróságának döntésében az, hogy nem egyszerűen csak úgy döntöttek, hogy „a melegházasság mostantól legális”, hanem a többi törvénnyel, s az alkotmánnyal egyeztetve, jogi logikát követve végiggondolták, hogy mi következik az alkotmányból, a joggyakorlatból, az USA szellemiségéből, és arra jutottak, a gay marriage legális kell, legyen. Az emberiség fejlődésének új állomását jelentették be ezzel.

A fejlődés, a társadalmi haladás, a progresszió a jogi fejlődés, a demokratizálódás folyamatával esik egybe. Azzal a folyamattal, amely során egy társadalom polgárai ténylegesen egyenlővé válnak egymással.

 

egyenlőség – a bűvös szó...

Ez az elv, akármennyire is szép és evidens, csak NAGYON nehezen, nagyon hosszú úton „tudott” (tud) érvényre jutni. Lásd, tavaly ilyenkor, bocs, a múlt században ilyenkor a nők még nem szavazhattak olyan civilizált helyeken sem, mint Anglia. Aztán, amikor a háború kitört, a nők mindent csináltak, ástak, fegyvert gyártottak, zsákokat pakoltak, repülőt vezettek, teherautót – mindent. 1919-től aztán megkapták a jogot, hogy hadd szavazzanak ők is (amiből, ugye, látszik az is, hogy a férfiak kezében volt a döntés, illetve a hatalom).

Virginia Woolf

1919 óta szavazhatnak a nők Angliában, ezzel együtt, Virginia Woolf 1928-ban kénytelen volt szóvá tenni (az A Room on One's Own-ban), hogy a nők a gyakorlatban nem voltak egyenjogúak, lásd, nem mehetett be az egyik egyetemi könyvtárba, hogy a saját szoba és saját fizetés intézményeit ne is említsük. Ami azt illeti, a nők az 50-es évek Amerikájában sem voltak egyenjogúak – ma sem azok, de a különbség óriási !!!. A Gender Equality mozgalom a társadalmi progresszió egyik éllovasa.

 

Berkeley, Európa, az 1960-as évek forradalmai

A forradalmi mozgalmak a 60-as években a nyugati civilizáció történelmének mérföldkövét képezték. A Free Speech Movement (FSM) körül robbant ki az egész, mindaz, ami a levegőben lógott emberi jogi deficitként. Amikor az FSM sikerrel járt, s a diákok egy része már haza indult, Mario Savio bemondta a hangosba, hogy „még ne menjen mindenki haza, mert még van egy háború, amit meg kell állítani”. Hoppá.

Mario Savio

Ez a kis jelenet egy új korszak születésének pillanata volt – s mellesleg, ebből „megérthetjük”, miért irtózik a hatalom ezerrel mindenféle megmozdulástól !!! Mert tudják, a szabadság olyan, hogy egyre többet és többet és még többet követel, egyre nagyobbra akar nőni, és nincs megállás. 1968-69-ben az egész világon forradalmak zajlottak. Forradalom a rendszer ellen, amiben ma is élünk, s forradalom azért, amiért ma is harcolunk. A női egyenjogúság s a feketék egyenjogúsága ugyanott és ugyanabban a történelmi pillanatban pattant ki, ahol az amerikai társdalomra erőltetett agresszori háború elleni tiltakozás mozgalma. S ugyanekkor pattant ki a Csehszlovák forradalom az emberarcú rendszerért (ami nem a kapitalizmus, s még kevésbé a liberális kapitalizmus), s Párizsban ekkor írták ki az egyetem főbejáratára, hogy a fogyasztói társadalmat el kell törölni. Ugyanekkor vált főszereplővé Nixon mellett Ronald Reagan is, a konzervativizmus egyik legdurvább alakja (akinek Budapest nevében szobrot emeltek).

Vegyük észre, ezek a forradalmak ma is zajlanak. Napjaink forradalmai ugyanezek a forradalmak. S bár a meleg egyenlőségi mozgalom új motívum, ugyanarról szól, az emberek, a polgárok egyenlőségéről, mintha Mario Savio tovább folytatta volna, hogy „és aztán el kell érnünk, hogy mind egyenlőek legyünk társadalmainkban”.

 

LMBTQ egyenlőség vs. GFF (gazdag/fehér/férfi) uralom

Akonzervatív hatalom(legyen az bal- vagy jobboldalivagy bármi),a társadalmi haladás ellen harcol,uralkodni akar a társadalmon,ahelyett, hogy lehetővé tennék, hogy a társadalom uralkodjon saját magán. Mindenkivívottemberi jog, minden egyenlőséga világrendje ellen van. A konzervativizmus főhadiszállásán, az agyközpontban a következőeket találjuk: Gazdag Fehér Férfiak(GFF).


@ Budapest Pride 2013

Ha belegondolunk, nem meglepő,hogy ebben a világban az LMBTQ emberek „hagyományosan” másodrendűként vannak megbélyegezve, amely megbélyegzésnek az egyik legdurvább formája, hogy nem alapíthatnak családot (azt ne is említsük, hogy Angliában 1883 és 1967 között vegyi úton kasztrálták a meleg férfiakat – lásd a nagyszerű Kódjátszma c. filmet).

Hátborzongató belegondolni, hogy ami egy 10 éves gyerek számára világos – hogy akik szeretik egymást, azoknak össze kell tudniuk házasodni, s hogy a házasság nem lehet a gazdag/fehér/férfi/hetero csoportok privilégiuma – egy egész (GFF) világrendet borít fel, és iszonyat keményen sért alapvető (GFF) érdekeket.

 

/ meleg pasik

Hajmeresztő, hogy ha egy férfi nem száll be a „ki a férfibb férfi?” játékba, s nem versenyez nők (és autók és ingatlanok) megszerzéséért a többi férfival, nem áll be azok hierarchikus tömbjébe, akkor az lázadásnak minősül. Jellemző mellesleg, hogy a meleg férfiak csodálják, tisztelik, és meg is értik a nőket, plusz nem akarják őket „használni”, és az sem véletlen, hogy az LMBTQ rövidítésben a lányok vannak legelső helyen :) Ezért van, hogy a GFF tömbbe tartozó férfiak ahelyett, hogy örülnének, hogy a meleg pasik miatt több nő marad nekik, inkább gyűlölködnek. A meleg pasik ugyanis lázítják a nőket a GFF férfiuralom ellen, a meleg pasik a nők szövetségesei.


a fotó illusztráció, a képen szereplők nemi orientációja ismeretlen (és magánügy)

/ leszbikus nők

A meleg nők dettó kiakasztják a GFF férfiakat és így a hozzájuk lojális nőket is. A puszta létük is vérlázító tiszteletlenség a GFF férfiuralommal szemben. Mert milyen dolog az, hogy egy nő keresztül néz egy nagy hatalmú pasin, aki a drága autójával, a multicéges havi millióival próbálja a hatalmát villogtatni? Milyen az, hogy egy lány számára többet jelent egy beszélgetés a barátnőjével, a szerelmével a belváros egyik ingyenesen használható közterén meleg ásványvizet kortyolgatva, mint egy méregdrága étteremben vagy egy budai palotában a GFF önimádó szólamait hallgatni? Milyen az, hogy egy lány nem a maffiózókat nézi, meg a keresztapát, meg a született feleségeket? Milyen az, hogy egy lánynak nincs is bekapcsolva a tévéje?

A melegek egyenlő jogai az ókorból s a középkorból származó GFF világrendet alapvetően sértő és kikezdő társadalmi vívmányok. Fontos hát megbecsülni őket :) :) Ne feledjük, annyi szabadság van egy társadalomban, amennyi szabadsága a leghátrányosabb helyzetű rétegnek, és a társadalmi igazságosság csak kollektíve értelmezhető.

 

* * * * * üdv az USA-nak !!! * * * *

Óriási lépés, gratulálunk, üdvözöljük az amerikai társadalom e nagyszerű eredményét, s tisztelet a legfelsőbb bíróságnak!!! Továbbá, jegyezzük meg, hogy 12 európai ország már megtette ezt a lépést: Anglia, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Izland, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Portugália, Spanyolország, Svédország. Le a kalappal mindegyikük előtt!!!

Az, hogy az USA-ban ezt az óriási lépést a a globálisan antidemokratikus és brutális TPP bevezetése idejére időzítették, nem rontja le az ünneplésünk fényét, de nem is téveszt meg minket. Tisztában vagyunk vele, hogy ez nem a harcok, nem az erőfeszítések vége, nem happy end – de egy csodálatos mérföldkő. Mario Savio ma is holtbiztosan azt mondaná, hogy senki ne menjen még haza!


@ Budapest Pride 2013

utószó:Magyarország?

Fontos látni, hogy az USA e lépésével a nyugati világ újrarendeződött. Vannak az elsőrendű demokratikus országok, akik mellesleg a gazdagabb országok is. Aztán vannak a másodrendű európai országok, az „új demokráciák”, mint Magyarország, ahol a házasságot kizárólag mint férfi és nő házasságát deklarálják az alkotmányban (vagy amit ahelyett használnak). Ilyen országok Bulgária, Fehéroroszország, Horvátország, Lettország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna.

Ismerős? Az egykori keleti blokk újraéled. Azt hitted, túl vagy rajta, de most újraéled. A történelem addig ismétli magát, amíg nem tanulunk belőle. Ismét a vasfüggöny mögött vagyunk, és ez nem 2010 óta történt – bár azóta durván felgyorsultak a durva események. A helyzet világos, tőlünk keltre Ázsia (lásd Isztambulban a rendőrök szétverték a Pride-ot) és az orosz szélsőjobb, meg Putyin, akinek nem Orbán az első magyar barátja. A kérdés pedig így hangzik: milyen életet akarunk, milyen társadalmat? Olyat, amiben állat férfiak uralkodnak?


(ezért a képért egy iráni lányt 12 év börtönre ítéltek!)


Vagy olyat amelyben elfogadott alapelv, hogy mindenki boldog lehet? Petőfi mindenesetre azt üzeni 1847-ből, mint Mario savio, hogy senki ne menjen haza, csak...

Ha majd a jognak asztalánál
Mind egyaránt foglal helyet,
Ha majd a szellem napvilága
Ragyog minden ház ablakán

A melegházasság elfogadottságának térképe ma a demokrácia térképe. Rajtunk múlik, hogy Magyarország innen, ahol most van, merre felé mozdul el. Rajtunk, mindannyiunkon.

-jepe-
2015-06-29

Címkék: marriage equality, same sex marriage, gay marriage, melegházasság, azonosneműek házassága