microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: kult -> művészet, pop, vizuális kultúra, kultúr-stratégia

2012-07-13

Be akarják zárni az Odeon mozit !!!!!

hajrá, Budapest !!!


Na most van az, hogy eddig és ne tovább !!! Ha ezt is végignézzük, akkor mindennek vége. Az Odeon mozi nem zárhat be, nem zárhatják be. A Budapest Film nem zárhatja be, a Budapest Film a fővárosé, a főváros nem zárhatja be. Az Odeon Lloyd mozi Budapest mozis identitása.

Párizsban 1968 februárjában André Marlaux kirúgta a Francia Cinematheque igazgatóját, Henri Langlois-t, és megvonták a pénzt a Cinematheque-től. A filmesek és Párizs mozinéző közönsége viszont tüntetésbe kezdett, és győztek. Langlois-t visszahelyezték, a Cinematheque (bár kevesebb pénzből), de tovább működhetett.




Az ODEON mozi Budapest Cinematheque-je. Mi, budapesti mozinézők, filmbarátok, az ODEON gyermekei vagyunk. Nem hagyhatjuk, hogy bezárják. Annak idején, 2003-ban, amikor (újra) megnyitották, Port Ferenc, a Budapest Film akkori vezérigazgatója elmondta, ettől a mozitól csak azt várják, hogy legyen. Nem kell profitot termelnie, arra ott vannak (akkor még ott voltak) a Mammut mozi, meg a Corvin. Csak legyen, mint a belváros cuki művészmozija, kulturális csomópontja. (oké, nem szó szerinti idézet volt).

 

Port Ferenc akkor a budapestiek szívéből beszélt. Az ODEON mozi Budapest legcukibb mozija. Nem hagyhatjuk, hogy bezárják.

 

Persze, úgy tűnik, egy cég azt csinál a saját mozijával, amit akar, így a Budapest Film bezárhatja, ha nem éri meg fenntartania. DE ez hamis kép. A helyzet az, hogy a Budapest Film Budapest városé, azaz, az ODEON Mozi Budapesté, és ha bezárják, azt Budapest zárja be. Ez innentől nem egy magáncég gazdálkodása, nem profit, és nem is üzleti stratégia kérdése. Ez innentől közszolgáltatás. Kulturális közszolgáltatás – ami alól nem bújhat ki sem Budapest, sem a Budapest Film.

 

Kerül, amibe kerül, az Odeon mozinak működnie kell.

 

Más kérdés, hogy ha nincs érdeklődés a mozik iránt, ha nem fogynak a mozijegyek, ha nincsenek látogatók, akkor valamit ki kell találni – mert az nem lenne elfogadható, hogy úgy finanszíroznak egy mozit, hogy nincs kihasználva.

Éppen ezért szorgalmazzuk, hogy az illetékesek (beleértve a budapesti közgyűlés delegáltjait, mozisokat, forgalmazókat, kultúr-menedzsereket) hozzanak létre egy válság-fórumot, amelynek célja az ODEON mozi kihasználtságának (nem gazdaságosság, hanem kihasználtság a cél!!) megteremtése. Holtbiztos, hogy egy együttműködés a MANDA-val, a nemzeti filmarchívummal (amely egyebek közt a Balázs Béla Stúdió archívumát is gondozza!!), és kellően olcsó mozijegyek (600 forint) megteremthetik az ODEON kihasználtságát.



Ne feledjük, nem az a cél, hogy bevétel legyen, hanem, hogy emberek járjanak oda, és olyan filmekhez jussanak hozzá, amikhez máshol nem. Az, hogy OSCAR-néző party, meg 3D-s filmek mentek a cukiság palotájában, az ODEON-ban, az agónia periódusa volt. Nem kell OSCAR, nem kell 3D - valódi mozi kell, Godard filmek, Balázs Béla Stúdiós filmek, régi, izgalmas filmek, és vadiúj filmek (amiket budapestiek készítettek, videó segítségével). Igen, az Odeon Lloyd egyfajta filmmúzeumként is működhetne akár, mint a budapesti Cinematheque, ez az örökmozgónak nem okvetlenül ártana, sőt !!:)) Koncerthelyet, bulizóhelyet, büfét csinálni viszont helyette - (a BEM példája is mutatja) hülyeség.

 

Ha bezárnák (feltéve, de nem megengedve), úgyis kinyitnák, egy következő városvezetés úgyis kinyitja, mert egy ilyen kincset nem lehet elsorvasztani. Budapesten úgy alakult az idők során a kulturális energiaáramlás, hogy az ODEON-on keresztül rengeteg áram folyt át – és ez még mindig ott van. Az ODEON kulturális csomópont – nem szabad hagyni, hogy kiiktassák. És ez most kizárólag rajtunk múlik … szóval hajrá!

 

-jepe-
2012-07-13

Címkék: odeon, lloyd, budapestfilm, budapest, odeon mozi