microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: szocio -> társadalom, média, nők, demokrácia

2015-07-29

menekültek befogadása Európában – GreenHumanista szemmel

A menekülthelyzet iszonyat megrázó, s épp ezért nem igazán látjuk a NAGY KÉPET. A kormányok, pártok úgy interpretálják, s úgy reagálnak rá, ahogy az nekik éppen jó. A magyar kormány például a gyűlöletkeltésre, a magyar társadalom „jobbosítására”, hergelésére használja. Elítéljük a magyar kormányt, maximálisan, ezzel együtt fontosnak tartjuk a NAGY KÉP bemutatását is...

// az alábbi cikk egy kiindulási gondolatmenet, ami viták során fejlődni fog, és simán változhat is //

2009-ben jelent meg Franny Armstrong zseniális filmje, a Hülyeség Kora. Abban benne volt, totál tisztán, nem is prófécia, hanem tényközlés szintjén, hogy mi fog történni a klímaváltozás miatt. Az elsőként jelentkező probléma (konfliktus) a migráció. Voila! Itt tartunk. A migrációs probléma legeslegelején. 2015. Ahogyan a filmben is láttuk.

A migráció persze nem a kizárólag a klímaváltozásnak köszönhető. A migráció oka általánosan az, hogy a Föld bizonyos területei élhetetlenné válnak – ami lehet háborúk, embertelen rezsimek, éhezés, államadósságok miatt, ezek háttér-oka viszont lehet, hogy épp a klímaváltozás, lásd a szíriai háború egyik háttér-oka is a klímaváltozás. Ahogyan a klímaváltozás előrehalad, a migrációt kiváltó közvetlen okok is úgy fognak fokozódni. A válságok pedig egymás hatását erősíthetik, s további válságokat generálhatnak, és így tovább...

A boat carrying migrants in the Mediterranean, February 12, 2015. Photo by Reuters

 

a valódi ok a menekültek befogadására

A menekültek befogadását többféleképpen is meg lehet közelíteni. A Balpop Műhely például azzal érvel egy fb post-ban, hogy ha fogy a népesség, akkor pótolni kell, és a menekültek ehhez épp kapóra jönnek.

A GreenHumanista megközelítés más. Szerintünk az ok a befogadásra nem gazdasági hanem tisztán humánus – és ami azt illeti, a népességnek nem is kellene tovább növekednie, hiszen a Föld túlnépesedett, sőt, a gazdaságnak sem, lásd nemnövekedés, degrowth, postgrowth.

A menekültek befogadása humánum kérdése, közösségi felelősségvállalás, globálisan...

Be kell fogadni a menekülteket, ahogyan a hajótörötteket is fel kell venni a nyílt tengeren. Ennyi. Fel kell venni őket, egészen addig, amíg az extra tömeg (súly) nem veszélyezteti a hajó túlélési esélyeit.

Emlékszel a Holnapután végére?
Amerikaiak özönlöttek Mexikó felé. Mexikó befogadta őket. Eléggé elgondolkodtató kép! Veled is megtörténhet!


Emlékszel a performance-ra, amit a Holland követség szervezett?
Bőröndökkel érkeztek a hollandok Budapestre, a keletibe. A visszhang nem volt olyan, mint milyen lehetett volna. Iszonyat komoly performance volt! Egy új korszak kezdete.

 

mennyi az annyi?

"amíg az extra tömeg (súly) nem veszélyezteti a hajó túlélési esélyeit"

Vessünk egy pillantást bolygónkra. Vannak zónák, ahol van jó élet, van civilizáció. Európa és Észak-Amerika, plusz Ausztrália.

A népesség:

EUR: 750m

USA + CAN: 320m + 35m

AUS: 25m

-----------------------

~ 1130m

A Föld népessége 8000m.

Azaz, a Föld népességének 16%-a él civilizációban. Ráadásul, ezekben a társadalmakban is dübörög a szegénység, sőt, vannak kifejezetten katasztrófasújtott országok is, lásd Görögország. Azaz, ez a 16% bár „jó” országokban él, nem okvetlenül jólétben. Értsd, a „felvevőhely” sem stabil. Az EU-n belül is dübörög a migráció – lásd Magyarország, Lengyelország kivándorlóit.


kép a Z-Wars c. filmből

tessék vigyázni, a kapuk záródnak

Adott tehát 3db hajó, amelyben a Föld 16%-a utazik. És adott egy menekült áradat, amely a jövőben garantáltan nem fog csökkenni. Ehhez képest az, hogy egy-egy ország felvesz 10-10 ezer menekültet, bár humánus aktusnak nagyon is szép (!!), gyakorlatilag semmit sem változtat a képen, megoldásnak távolról sem nevezhető. Hiszen van még ott bőven, ahonnan ez a párszor 10 ezer menekült jön. S borítékolható, hogy csak egyre több lesz.
Nem kell matekzseninek lenni ahhoz, hogy lássuk, a kapuk hamarosan záródnak.

Magyarország kizárja magát

Amelyik ország felvesz menekülteket, az el tud számolni a humanista lelkiismerete előtt, saját társadalma felé, s más humanista országok felé is. Akik nem, azok nem. Lásd Magyarország. Miért segítene bárki majd a jövőben egy olyan országnak, amelyik semmibe veszi a humánum minimumát? Akik nyílt tengeren otthagyják a fuldoklókat? Miért áldoznának fel a jólétükből más európai országok azért, hogy Magyarországon az ínség, az emberek szenvedése (valamikor a jövőben) enyhüljön? S Magyarország már most is (gondoljuk) „eltartott ország”.

Magyarország nem szolidáris az emberiséggel, akkor miért lenne szolidáris az emberiség Magyarországgal? Upsz, Magyarország ismét azon az oldalon, ahol az I. és a II. Világháborúban. Ahogy egy LMP-s cikkíró megjegyezte, a vasfüggöny újraépítésével Magyarország ismét a vasfüggöny mögé került. Saját magát zárja ki. Illetve, a Fidesz-kormány a magyar társadalmat Európából.


kép a Z-Wars c. filmből

a probléma globális

Globális válság van. A menekültek mindenhol problémát jelentenek, Izraelben, az USA-ban, s Európában is mindenütt. Lásd Anglia, ahol a sajtó épp most kritizálja Cameron-t, amiért a menekültekről úgy beszél, hogy áradat, raj, „rajzás”. Egy másik angol miniszter, konzervatív, a hadsereget vetné be, hogy a bevándorlókat a saját hazájukban zárják táborokba – mindkettő mai hír (!!). Szóval, durva, és globálisan durva a helyzet. Egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan reagál egy-egy állam! Viszont akármi van, mindez csak a kezdet, mivel a felvevő kapacitás garantáltan véges. Globálisan az.

+ lásd a Calais-i migráns válság (Huffington post)

 

harc a megszorítások ellen

Globális válság van. Globális szolidaritásra van szükség. A környezeti katasztrófa, s a külső hatások mellett azonban van egy olyan ellenség is, amely belülről pusztítja a Föld civilizált zónáját: a neoliberális gazdaságpolitika (a megszorításokon, privatizációkon, bank-mentőcsomagokon alapuló gazdaság-irányítási politika, amely mellesleg, ahogyan Pogátsa Zoltán erre több helyütt is rámutatott, a korrupció és az offshore pénz kiszivattyúzás ellen nem emel gátakat).

A globális szolidaritáson túl, túl azon, hogy segíteni kell a menekülteket, s a hajléktalanokat is, és védeni kell a kisebbségeket, le kell számolni az Európát belülről pusztító neoliberális gazdaságpolitikával, ami a szegénységet és az elszegényedést tömegesen generálja, lásd a legutóbbi katasztrófasújtotta áldozatot, Görögországot (ennek egyszerűen nem lett volna szabad megtörténnie).

tennivalók: ASAP

Roppant fontos beszélni a klímaváltozásról, s a demokráciáról is. A klímaváltozás extrém helyzetet teremt, sőt, önmagában is egy extrém (katasztrofális) behatás. Ha egy társadalom simán rábízza magát a kormányára, hátradől a tévé és a facebook előtt szórakozva, akkor totálisan kiszolgáltatottá válik, aminek fatális következményei lehetnek, amikor beüt a gebasz.

Éppen ezért roppant fontos a társadalmak demokratizálása. A közösségi érdek képviseletének megteremtése, s a teljes körű társadalmi szolidaritás kialakítása (amiben benne van ám az is, hogy nem ér degradálni a lojális jobboldali szavazókat sem, egész társadalommal kell számolni). S fontos a humánus alapelvek közösségi elfogadása, társadalom szerte.

Fontos a diskurzus, a nagy közösségi beszélgetés beindítása – ki kell szakadnunk a passzív média-fogyasztásból. Le kell számolnunk az un. „fogyasztói társadalom” rendszerével (ahogyan ezt a fiatalok már 1968-ban megfogalmazták Párizsban (is)). Újra kell gondolunk gyakorlatilag mindent, az atomenergiát, a szélsőjobbosodást, a neoliberalizmust, Görögországot, Oroszországot, a Kádár rendszert, a Gyurcsány rendszert, az Orbán rendszert, az egykulcsos adót, a sajtószabadságot, az egyenjogúságot, Európát, az európaiságot, az Uniót, mindent, s még annál többet is. Mindezt közösen, élő beszélgetések formájában, 24/7.

Ez a mi munkánk, per pill, s ez nem is kevés!
mert az óra ezerrel ketyeg...

-jepe-
2015-07-29

Címkék: menekült-ügy, menekültek, Európa, Greenhumanizmus, bevándorlás, klímaváltozás, klíma valóság, climate reality