microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: szocio -> társadalom, média, nők, demokrácia

2017-07-01

red bull air raid – mi történik valójában?

"gazdagok fent a levegőben, a nép meg nézi lentről"


A Red Bull repülős rendezvényei talán egyszerű polgár-bosszantó jelenségnek tűnnek, amelyek a világháborús időket idézik, de ennél sokkal többről van szó. Egy durva kapitalista városvezetési stratégia lepleződik le, s emellett a bal-lib hozzáállás hátulütője, s az is, hogy Orbán hogyan lesz emiatt legyőzhetetlen.


2016-s felvétel

Minden közösség életében vannak ünnepek, rítusok, amelyek során egy ciklus lezárul, katarzist élnek át, majd az élet újult erővel mehet tovább. A Red Bull légi parádék is simán ilyen rítusnak tűnnek, pedig a valóságban nem azok.

 

A Red Bull air race Budapest felett a Red Bull, tehát egy kapitalista vállalkozás fesztiválja. A vállalkozás nem fizet a városnak ezért, csak használja azt, sőt, a város fizet, mert beépítik a rakpartot, hogy a magasabb rangú férfiak és a nőik exkluzív helyekről nézhessék a látványosságot. A Red Bull fesztivál egy bazi nagy reklám. A levegőben cirkáló motoros repülőgépek több napig a Red Bull nevű terméket reklámozzák. Ingyen. Ennek a reklámnak a kereskedelmi értéke, a tévéközvetítéseket is ideértve csak forint milliárdokban mérhető. Nos, ezt kapja a Red Bull ingyen, mivel „cserébe” a város lakói nézhetik a Red Bull által futtatott pilótákat és a repülőiket. A városvezetés azt mondja, jó kis műsort csináltunk a polgároknak, és nem is került annyira sokba, szóval örülhetnek. Fényt viszünk a szürke kis életükbe.

 

Láttunk már hasonlót, volt, hogy a  Vodafone,  egy másik kapitalista vállalkozás, a belváros útjait zárta le, és autóversenyt rendezett. A jegyek a forma 1-ra sokba kerülnek, itt viszont, a belvárosban INGYEN nézhették a polgárok, szóval, a városvezetés ismét csodálatos látványosságot rittyentett a népnek, akik örülhettek, mert még olcsón megúszták.

 

Már csak 1 kérdés maradt: ha ennyire könnyen megy egy ilyen városlezárós, zajjal és benzingőzzel járó „látványos esemény” megrendezése, és a városvezetés ennyire örül, akkor miért csak ilyen kevés giga vállalkozás él ezzel a remek lehetőséggel? Miért nincs több ilyen multik által gründolt hétvégi verseny-fesztivál? Lóverseny, cross motor derbi, motorcsónak verseny, jet ski parádé, harci játékok tankokkal, minden, amit a gazdagok csinálnak, miért nincs több ilyen? A nép szívesen nézi, ahogy a jólétben élő pilóták a levegőben vagy a vízen hasítanak sok milliót érő gépeikkel, akkor hát miért nincs több ilyen kapitalista parádé?

2016-s felvétel

Konkrét válasz helyet csak találgatni tudunk. Találgatás közben pedig eszünkbe jut, hogy amikor Tarlós hatalomra került – eufemizmussal: „hivatalba került” – a Red Bull air race hirtelen abbamaradt. Ja, BTW, a red bull-t sem Tarlós tojta, hanem Demszky. Tarlós színre lépésekor a Red Bull légi parádé nem került megrendezésre. Talán két éven keresztül (?), de legalább egy. De aztán újra beindult ez az üzleti tevékenység. Vajon mi történt ezalatt az idő alatt? Valami abbamaradt, és a háttérben újra kellett építeni az üzleti kapcsolatokat? Akárhogyan is, sikerült. Dübörög a biznisz, a nép meg csak néz és tapsol, miközben a gazdagok repülnek, az őket futtató bazi nagy cég pedig akkora reklámot nyer a termékének, hogy a kapitalisták globálisan irigykednek, és persze tapsolnak, hogy ez nem semmi, hatalmasat hasítottak ezek a fiúk ott lent, mi a neve, Budapesten.

magyar kudarc

Sajnálatos, sőt, tragikus, hogy nem tudunk társadalmilag egységesen nemet mondani az ilyen rendezvényekre. Nem tudunk, mert akinek ez elfogadható volt Demszkytől, vagy elfogadható lenne a Momentum vagy a DK főpolgármesterétől, annak a kritikája vagy nem hiteles, vagy nincs is neki. Az azonban biztos, hogy amíg ilyen egyszerű jelenségekkel kapcsolatban nem tudjuk a társadalom érdekét támogatni – szemben az elit érdekeivel – addig Orbán legyőzhetetlen, nem lesz se leváltva, se elkergetve. Ha ez így megy tovább, akkor maximum annyi történik, hogy a Jobbik beszáll társvállalkozónak a kormányzásba.

Ez pedig elképesztő perspektíva, különösen ha azt vesszük, mennyire egyszerű lenne az elit helyett a társadalom pártját fogni!

 Miért jó  egy légi parádé a városnak? Látványosság? Milyen áron? És hány embernek? És miért fizet érte a város, ahelyett, hogy a Red Bull fizetne mondjuk egy milliárdot? Amíg egyáltalán engedélyeznénk.

2016-s felvétel

 Józanul tekintve,  egy ilyen „rendezvény” nem a városlakók, hanem az elit érdekében jön létre 100%-ig. A városlakók közül pedig csak azoknak jó, azoknak a „fogyasztóknak”, 21. századi proletároknak, akiknek semmi más szórakozásuk nincsen, mert szegények, és nem mehetnek el sem a Gellértbe, sem a Széchenyibe, sem le a Balatonra, marad tehát a forró aszfalt és a légitámadás hangzavarát produkáló repülőgépek a levegőben, az aranyifjú vagy arany-középkorú pilótáikkal, akik nem egy 60 négyzetméteres lakásba mennek haza este.

 

-jepe-
2017-07-01

Címkék: Red Bull, város-koncepció, Tarlós, Demszky, 21. századi proletárok