microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: urban / enviro -> városkoncepció, öko, környezet

2017-08-04

klímaváltozás: ők szóltak, figyelmeztettek minket :)

Rengeteg a tennivaló. Például...


A klímaváltozás beindulásának harmadik évében – y.3 – a történelem úgy mérföldkőhöz érkezett, egy új jelentést adtak ki, a NASA, a Nyugati Civilizáció top-top tudományos forrása, és ez kimondja, hogy nem túl jól állnak a dolgok, a felmelegedés megállíthatatlan, ennek hatásai pedig katasztrofálisak lehetnek.

Ez a hír, ami azt illeti, nem újság, hiszen pontosan előre lett jelezve még 2004-ben, egy akkor megjelent jelentésben, amit a Pentagon adott ki, arról, hogy nagy valószínűséggel mi fog történni úgy 2015 magasságában. Ugyanannak az évnek a tavaszán jelent meg a Holnapután c. film is, amelyet kemény kritika ért amiatt, hogy a filmben látott dolgok nem eléggé valóságosak, a fizikai törvényeitől elrugaszkodottak, mert például amikor a hőmérséklet hirtelen lezuhan mínusz 50 fokra, egy helikopter nem fog megfagyni a levegőben, és a hatalmas házak sem fagynak úgy meg, mintha egy varázsló vagy varázslónő megérintette volna a pálcájával, és azt mondta volna: „FREEZE!”. Nagyjából ez volt a film hitelességét támadó kritikák fő csapásiránya, és erre a legtöbb ember, azaz egy-egy társadalmon belül a többség, vevő is volt, tekintet nélkül arra, hogy a „hirtelen lehűlés”, a kifejezésnek egy picit más értelmében, egy új és komoly elmélet volt, csak úgy, mint a klímaváltozás közeledésének rohamos sebessége, amire a cím is utal: „holnapután”-- szemben azzal, hogy mondjuk „egy napon majd”, vagy hogy „úgy 50 éven belül”.

A NASA jelentés korrekt, természetesen, de arra nem tér ki, hogy hogyan látják a klímaváltozás jelenségét az emberek tömegei. Ugyanis roppant érdekes kérdés, hogy az emberek mekkora nagy vagy kicsi százaléka van tudatában a klímaváltozás történésnek. Ha például túl nagy ez a százalék, az nyomban instabilitást eredményezne. Viszont ha túl kicsi, az azt tenné lehetővé, hogy a dolgok szabadon úgy menjenek tovább, mintha mi sem történt volna, mintha mi sem történne. Mindkét extrém esetnek nagyon súlyosak lehetnek a következményei, nyilván. És persze eléggé valószínű, hogy a valós helyzet az “alacsony százalék”. Ez pedig egy határozott követelést támaszt azokkal szemben, akinek van már fogalmuk a klímaváltozásról. És pedig azt, hogy beszéljenek róla, hetente legalább egyszer, sőt, inkább egy-két naponta, bármilyen kontextusban. Mert ez az egyetlen módja annak, hogy ez az életbevágó információ pozitív módon felszívódjon a társadalmakban. Ez meglehetősen nagy és komoly hozzájárulás lehet részünkről, amely nélkül az emberek – mi mind – egyik nap arra ébrednénk, hogy azt mondják nekünk: „ne panaszkodjatok, hisz tudtatok róla, meg volt mondva előre, megkaptátok a figyelmeztetést”.

Fontos tehát, hogy beszéljünk róla, napi szinten, de tényleg. Fontos, hogy lássuk, annak ellenére, hogy a klímaváltozás nem megállítható, rengeteg dolgot lehet tenni, rengeteg a tennivaló. Például újra kell szervezni a társadalmainkat, átállva az embertelen kapitalizmusról egy “emberarcú rendszerre”, amelyben az állam minden egyes polgáráról gondoskodik, és nemcsak a gazdagokról. Mert amikor durva dolgok történnek, ez az egyetlen dolog, ami életeket menthet, és elkerülhetővé teszi sok nagyon-durva dolog bekövetkezését...

 

Akárhogyan is, most, hogy megkaptuk a figyelmeztetést a NASA-tól, mert a világsajtó kikézbesítette, tényleg nem túl nagy elvárás – különös tekintettel a jótékony hatásokra – hogy beszéljünk róla, napi szinten, hogy beszéljünk a klímaváltozásról, és ne csak az időjárásról :)

 

-jepe-
2017-08-04

Címkék: klímaváltozás, kapitalizmus, jövő, emberiség, időjárás, Holnapután