microcspv    "time is not money"
logo Marilyn



2012-12-18

A forradalom és a média – praktikus forradalomelmélet #2

a teknőc és a fürgelábú médiAkhilleusz esete


Ami ma este zajlik, történelmi pillanat, mind politikai, mind társadalmi, mind forradalom-történelmi tekintetben, sőt, még egy médiatörténeti mérföldkövet, egy média-forradalmat is megfigyelhetünk a nagy kavalkádban. Hajrá Diákforradalom 2012!

Először is volt egy tüntetés, a Szalay utcában. Remek tüntetés volt, de az afterparty mindent felülmúlt! Nagykörút. Majd irány a rádió. A Magyar Rádió – igen. Ekkor már mindenkinek bejött az 1956-os trip! Igen, beolvassák a forradalmárok követeléseit a Magyar Rádióban! Történelmi pillanat.

A Magyar rádióban persze nem rendesen olvasták be – de kit érdekel!! Megígérték, hogy majd 10-kor beolvassák rendesen. De kit érdekel !! – addigra már a Színművészetire vonult át a tüntető forradalmár csoport! Apropó, forradalmár: félreértés ne essék, „A forradalom az, amikor emberek fejébe forradalmi gyorsasággal, robbanásszerűen jut el információ, olyan kép a valóságról, amely a fennálló rezsim számára lehetetlenné teszi a hatalom tovább-gyakorlását, és forradalmi változást kényszerít ki, idéz elő.”


Nem sokkal később (f12 körül) pedig megalakult a „Felsőoktatási Egyeztető Fórum!”. Eszméletlen, hihetetlen, elképesztő, ez minden képzeletet felülmúl!!!

foto: HAHA (Hallgatói Hálózat)

 

De lássuk, mi történt ma (tegnap) este – a média és a forradalom viszonyában … !!

 

Először is, a helyes sorrend az, hogy „a forradalom és a média”, ennek így kell lennie. A forradalom a teknősbéka, akit utol akar érni a Fürgelábú Akhilleusz. Utoléri, de a teknőc arrébb moccan, mozdulhat Akhilleusz is – és így követi a teknőst, a teknős sebességével, pontosan egy lábnyomnyival lemaradva, mindig, a nyomában. A médiának is ez a helye, kövesse a forradalmat, járjon mindig a nyomában, a forradalom pedig járjon előtte egy lépéssel, folyamatosan, mindig.

 

A nap úgy indult, hogy a Humán Platform szervezett egy tüntetést.
Ha abban nem is értünk egyet, hogy egy a cél, Orbán leváltása, és ennek érdekében mindent félre kell dobni, azt vidáman aláírjuk bármikor, hogy egy jó ügyért egy jó tüntetés mindig jó, és alapvetően csak jó dolog. Ennek fényében jegyezzük meg, hogy nagyon úgy tűnt, illetve tűnik, hogy a Humán Platform egy új MILLA, a szónak nem a legjobb értelmében, hanem úgy, hogy egy nagy hátszél-rásegítéssel indul, ezért gyorsan fejlődik, de … nem tökéletesen autonóm, nem tökéletesen független. A Humán Platform (is) a semmiből jött létre (november 30-án), és tüntetésszervezésre szakosodott, mint a MILLA, és már az első tüntetése komoly technikát vett igénybe – szemben a a diákok által szervezett, az alap szintről induló, és csak organikusan fejlődő tüntikkel.


Zárójeles megjegyzés: 2010 december 20-án volt egy csodálatos, originális diáktüntetés a sajtószabadságért, amelynél a szervezők előzetesen is kérték, hogy a pártok és politikusok maradjanak távol, s kérték ezt közben is, a helyszínen, és még utólag is magyarázták ezt a döntésüket, ennyire adtak az autonómiára.
Ezzel együtt, december 22-én máris megjelent a szerveződő MILLA, a profi tüntetésszervező szervezet, akik kezdetben e tüntetés esemény-oldaláról gyűjtötték át az embereket. A MILLA megszerveződött, és már elsőre is profi tüntit szerveztek, szemben a diákokkal, akik sörös rekeszeken álltak, és bömbit használtak, a szervezőik táskáján pedig egy A4-es papír hirdette, hogy „rendező”. Így tüntetnek a diákok. Gyönyörű volt, autentikus.
Két nappal később elindult a milla. Így hívták át oda az embereket:
„aki még nem tette volna, fáradjon át ide, talán vmi nagyobb is szerveződik..talán”. A MILLA csoportba csomó olyan kreatív beszerveződött, akik az MSZP-nek dolgoztak korábban. De hagyjuk a részleteket, elég, ha a végeredményt nézzük, Bajnai, az MSZP legutóbbi miniszterelnöke mozgalmat, sőt, most már pártot alapít a MILLA-ból. A diákok tüntetéséből ezt nem tudták volna megtenni. (Zárójeles megjegyzés vége).


 

Visszatérve a mai naphoz, nem örültünk neki, hogy ma minden egy 2 hete (nov 30) alapított új tüntetésszervező csoport, a Humán Platform debütálásáról szól majd – a MILLA útját követve. De mindegy, hadd szóljon.

Kicsit szomorúak voltunk, amikor kezdtük látni, hogyan veszi át a Népszabadság az eseményekről való híradás fonalát – a HAHA-tól (a jó eset az, amikor a HAHA a forradalmi sajtóközpont, ők ott vannak, csinálhatják az adást, mindenki más tőlük vegye át, és akkor nem lehet félremagyarázni, félreinterpretálni semmit, és nem lehet rávenni a forradalmárokat, hogy harmadkézből, más médiumokból tájékozódjanak elsősorban, hogy mi van, hátradőlve egy forradalmi fotelban a tévé vagy az internet előtt).

 

De jött egy fordulat …


Először a NOL maradt le a facebook-on, 20-30 like-ot kapott minden post-ért, miközben a HAHA bármely megmozdulását 1-2 száz like követte nyomban. Ekkor bejött a képbe a MILLA, akik a helyszíni fotóikkal taroltak, 700 like. Az Index is feldobott egy cikket, azt osztották meg kb. ennyien.

 A HAHA kezdett lemaradozni, az ATV 9:50-kor a híradójában a Filmművészetiről közvetített. Beindult a nagy média, Fürgelábú Akhilleusz nekiiramodott, és úgy döntött, lekörözi a teknőcöt, úgy tűnt, nincs mese, a HAHA-t elsodorják a hullámok. Legalább is néhány hosszú percig.

 

Itt fontos megjegyezni, hogy technikailag ma már nem indokolt, hogy a hírek a forradalomról szükségszerűen a profi médián keresztül jussanak el az emberekhez, elvégre a technika ma már mindenki számára adott, plusz ott van a közösségi média, így a HAHA is tud mindent ma már: videó, kép, hang, cikk, szöveg, vigyorarc, ami kell, felületnek pedig elég egy blog. Régen kamerája, tévécsatornája, rádióállomása, hullámhossza, csatornája, vagy korábban nyomdája csak a profi $ajtónak volt, a profe$$$ionális médiának. Ma ez már nem így van. Ma a profi sajtó csak annyiban profi, hogy több embert érnek el egyszerre – de egy forradalom idején ez is megfordulhat! Az embereket a forradalom médiuma közvetlenül is tájékoztathatja. (megjegyzés vége)

foto: HAHA (Hallgatói Hálózat// mobile upload :))

Egy darabig úgy tűnt, a 102 000 követőt számláló MILLA, a milliárdos hirdetési értékesítést folytató Index.hu, meg az Origo, meg az ATV és a NOL majd szépen „átveszi”, ahogy kell – „innentől átvesszük” – alapon.

Már láttuk lelki szemeinkkel, ahogyan a hírekben végig dominál majd a Humán Platform, ahogy az meg van írva, holnaptól pedig a december 12-i tüntetésen még csak mellékszerepet („csak” egy volt a szónokok közül) játszó Humán Platformos srác majd előlép főszereplővé, és így tovább, és így tovább.


De aztán jött egy újabb fordulat …

A HAHA egyik fotója, amit feltettek, 15 perc alatt lekörözte a Milla legutóbbi fotóját, amit 30 perccel azelőtt tettek fel. Aztán jött egy újabb HAHA „post” – valójában híradás, és közölték, hogy megalakult a „Felsőoktatási Egyeztető Fórum”.


 

Ez volt maga a fordulat – az események és a közvetítés szintjén egyszerre …

Először is, a HAHA közvetített elsőként a forradalom epicentrumából, ahol a diákok a főszereplők, és ahol nekik van elsősorban illetékességük (másnak is van, de nekik van elsősorban). Örültünk tehát , hogy visszaszerezték az autentikus, első kézből történő közvetítés, a forradalmi híradás privilégiumát.
Másrészt, az sem semmi, amikről hírt adtak, elvégre, ez egy olyan nap, ami elvileg, legalábbis a hírek terén a Humán platformról szólt volna – és ekkor hirtelen megjelent egy másik képződmény: a „Felsőoktatási Egyeztető Fórum”, ami a Humán Platformnak (lássuk be) szinonimája.
Ezt nem tudjuk másképp értékelni, csak úgy, mint forradalom a forradalomban, áttörés a forradalom (bizonyos külső erők stratégiai központjai által) előre tervezett menetében. Értsd: örülünk, hogy a sztrájkot a FEF hirdeti meg, amely a szemünk előtt alakult, és nem a HUPLA

 

Végül a HVG a ballib médiatömb zászlóshajója állította vissza a mundér becsületét, és hajnal 1-re 1180 like-ot szereztek azzal, hogy a HAHA post-ját utánközölték – korrekt módon, de persze azzal a hozzáadással, hogy „a Humán Platform” szerepét maximálisan kihangsúlyozták (a tervnek megfelelően).

Négyszer annyi like, mint a HAHA postjára – de ez így is van rendjén … Első a HAHA, aztán mindenki utánközöl, egyre nagyobb mennyiségben … De mégis, álljunk meg egy másodpercre: 4x annyi like, mint a HAHA postjára … csupáncsak … Ezzel az események és az eseményekről, történésekről hírt adó, közvetítő „médiumok”, sajtóorgánumok szerepe alaposan átértékelődik. Csak 4x annyit tud a HVG (akik nem kis bevételt kasszálnak havonta), mint a HAHA önmagában .)))) Ez azért nem más, mint egy média forradalom!!!! Forradalom a médiában!!!!

 

A frissen alakult Felsőoktatási Egyeztető Fórum aztán meghirdette az általános sztrájkot, szerdára, és ez lett a nap csúcspontja. A sztrájk bejelentését pedig a diákok maguk tették meg, egy videó formájában !!! Ez a tecnikájuk már bevált, ők maguk is hivatkoznak a sikerérére, egy nap alatt 175 ezer letöltés!!!! Mi ez, ha nem média-forradalom!!! Amikor a forradalom önmagát közvetíti, amikor a forradalomról szóló tudósításokat a forradalom médiuma adja, közvetlenül !!! Amikor a forradalom médiuma önmagában is eléri a társadalom kritikus tömegét !!!

A videót (amit a HVG is utólag beillesztett a cikkébe) Creative Commons-ként publikálják!!!!! Ez a legmenőbb stratégia!!! Ha az RTL be akarja játszani: tessék! Sőt, bárki bejátszhatja!!! Ezt pontosan így kell!! Tökéletes!!!

 

tennivalók a jövőre (szerdára) nézve:

Egy apró gyenge pont azonban még mindig van. A HAHA-nak először a HAHA-blogba kellene feltenni a tudósításokat, és azokat (egy másodperc késés csupán) belinkelni a facebook-ra. Így az eredeti tudósítás, a forradalmi híradás a jövőben is megmaradna, könnyen elérhető lenne a HAHA-blogon, plusz mások számára is linkelhetővé válik (még egy facebook post-nál ez csak akkor van így, ha fotó is tartozik a post-hoz, másképp, a tisztán szöveges post-oknál ez picit bonyolultabb).

A másik fontos lépés pedig az lenne, hogy a HAHA megkérhetné a médiát, hogy mindig linkeljék be az eredeti HAHA facebook post-ot – ahogyan az MTI-t is be szokták linkelni. Így biztosított lenne, hogy Akhilleusz megmarad a teknőc nyomában, és nem jut eszébe átlépni rajta .))

 

Jó munkát, sok sikert!
Ne feledjétek, a forradalom első kézből való közvetítése nálatok kell, legyen, a ti kezetekben.

 

Zajlik a forradalom, és megtört a jég. Reped a rendszer!!!! Mostantól viszont egyre kevesebb az ellenség, és egyre több az ünneplő szövetséges. A forradalomnak pedig, amely eddig az ellenség ellenállását legyőzve haladt töretlenül előre, mostantól fel kell készülnie arra, hogy ezt a 'töretlen' (stratégiailag értelmezhetetlen vagy csak simán előnytelen kompromisszumok nélküli) előrehaladást a kínálkozó szövetségesek tömegén keresztül is fenn tudja tartani …
:)

-jepe-
2012-12-18

Címkék: diákellenállás, forradalom, média, tudósítás, felsőoktatási egyeztető fórum, HAHA, Hallgatói Hálózat