microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: szocio -> társadalom, média, nők, demokrácia

2013-12-23

kint vannak a Pussy Riot lányok!

Szűzmária feminista! - respect a hősöknek!


A téli olimpia miatt, Szocsi 2014, tömeges amnesztiát ad Putyin a nem erőszakos bűncselekmények miatt elítélteknek. Ebbe a Pussy Riot-os lányok is bele tartoznak, így ma már ki is jöhettek a börtön-kolóniákból, ahol példátlanul kegyetlen büntetésüket töltötték. Természetesen, a Greenpeace sarkvidéki 30 aktivistáját is elengedték (akik eddig nem hagyhatták el Oroszországot, csak annyi volt, hogy szabadlábon védekezhettek volna a barbár és antidemokratikus vádak ellen).

Nádja így lépett ki ... fotó: Associated Press

A Pussy Riot bebörtönzése a az egyik legsúlyosabb korszak nyitánya volt Európában. Ehhez csatlakozott Bradley Manning letartóztatása és a Julian Assange ellen indított globális hajsza. Közben a globális hatalmat képviselő országok többször is bepróbálkoztak az internet szabadság likvidálásával. Ez mellesleg, időközben sikerült is nekik, erről számolt be Mark Snowden – kiderült, hogy a nagyhatalmak lehallgatják az emaileket. Mindenkiét.

 

Sajnos, az emberek 90%-ának fogalma sincs arról, hogy ez mit jelent. Hogyan lehet lehallhatni milliárdok emailjeit? Nos úgy, hogy nem emberek ülnek egy bunker pincéjében, telefonos-kisasszonyok, vagy email-olvasó nénik és bácsik, hanem szofisztikált komputer programok fésülik át az emaileket, és el is mentik azokat későbbre, örökre. Nem arra kíváncsiak, hogy szervezel-e egy terrorcselekményt, hanem mindenre. Rád. Ránk – az embertömegre, akin szupertechnikával uralkodnak. Hamarabb tudják rólad, hogy hajlamos vagy lázadni, mint Te magad. Aztán, egy multicégnél mondjuk, 3-4 embert kirúgnak, és valahogy kiszivárog, hogy azért, mert ... hűtlenek voltak. És indul az öncenzúra ... mint Kínában.
Plusz, ha a kormányod bármikor kíváncsi rád, mert valahol írtál valamint a miniszterelnök feleségéről egy facebook postban a haverjaidnak, akkor megrendelnek egy általános lekérdezést: ki ez az alak. Így, egyszerű tinédzserlány létedre máris kaptál a neved mellé egy strigulát. Bár a státuszod még az, hogy „tiszta”, az aktád már megnyílt. Fokozottabban figyelnek. Így lesz a rendszer bombabiztos. Az emberek pedig kiszolgáltatottak, mint üveglap alatt futkározó kísérleti egerek.

 

A Pussy Riot letartóztatásával elindult folyamat azóta is tart, sőt, egyre jobban kibontakozott.
Hadihajók támadták meg a Greenpeace-es aktivistákat, akik az élővilágot védik, majd utána kalózkodás vádjával fogták le őket (ami a rablógyilkosságnál is durvább). Teszik ezt egy olyan országban, ahol rendőrségen is megkínozzák az embereket, és bárki meghalhat. Elsősorban orosz emberekkel teszik ezt meg, de jelent ez valami pozitívumot? Oroszország Európa! Plusz, az Orosz embereknek is kell tudniuk aktivistáskodni, kiállni emberi jogokért, az élővilágért, választási csalásokkal szemben (lásd Putyin 2011), illetve a demokráciáért – ami nem létezik.

Megjegyezzük, Magyarországon sem jobb a helyzet, csak nálunk a civil aktivitás még kezdetleges, köszönhetően a hatalom mindent átszövő túlhatalmának (mi már most behálózott s megfigyelt kísérleti egere vagyunk, az öncenzúra nálunk már tök rég működik, MSZP-s és Fidesz-es kormányok alatt egyaránt).

 

Visszatérve a Pussy Riot-os lányokra. Boldogok vagyunk, hogy kint vannak – de ezt nem Putyimnnak köszönjük. Ez a diktátor semmiféle hálát sem érdemel. Köszönjük inkább meg Szűz Máriának, akihez a lányok az ominózus imájukat címezték, amelynek egyik része az, hogy legyen már végre feminista. Nos, Szűz Mária immár feminista! Ezért lehetne otthon a lányok pár héttel azelőtt, hogy a barbár és jogállamiatlan módon rájuk kirótt kegyetlen büntetést teljesen letöltötték volna. Kellemes karácsonyt! Oroszországnak kívánjuk, hogy sikerüljön megszabadulnia Putyintól! Hajrá Szűz Mária, Hajrá Oroszország!

 

Nádja, amikor kilépett, első kiáltvány mondata az volt:
„Oroszországot Putyin nélkül!”

 
Majd folytatta, ha lehetséges lett volna, bent maradt volna márciusig.

Tovább folytatta, és azt mondta (írja a BBC), Oroszország egy börtönhálózatra épült, ez Oroszország alapja, éppen ezért ezt fontos legelőször is megváltoztatni. Most már végre látta belülről az orosz rendszert, ezért meg tudja változtatni. Ha a börtönrendszert megreformálják, mondta, akkor elkezdődik Oroszország megreformálása.

Mása azt nyilatkozta, emberi jogi aktivista karriert akar :)
Együtt alakítanak emberi jogi aktivista csoportot Nádjával :)


így szabadult Mása:

 

így szabadult Nádja:

-jepe-
2013-12-23

Címkék: Pussy Riot, Nádja Tolokonnikova, Mása, Alyokhina, Aljokina, Putyin, Greenpeace, Arctic 30