nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: hírek
    / /  

2009-05-04

Durva áremelések a budapesti strandokon

A Budapest Gyógyfürdői Zrt. A napokban adta ki a közleményét a nyári szezon új árairól, pontosabban a strandok idei áremeléséről. Hiába a gondos megfogalmazás, és jól hangzó mondatok, a szövegből kiderül, hogy a válság ellenére is durván megemelték a strandok belépőjegyárait, és pl. a legnépszerûbb strand, a Palatinus tavalyi kedvezményes látogatási napját el is törölték.

Bár a sajtóközlemény szerint " az árak alig változnak: az emelés mindössze néhány száz forintos lesz", ez a pár száz forint pl. a legnépszerûbb Palatinus esetében 600 ft-ot jelent hétvégenként. (Tavaly 1800 ft volt egy felnõtt belépõ, idén 2100, hétvégenként pedig 2400 (!) ft lesz a jegy.

Miközben állítólag a gyerekeknek, nyugdíjasoknak nagy kedvezményt nyújtanak a Ferenci Tibor vezérigazgató által igazgatott strandok ("A gyerek és nyugdíjas belépõk ugyanis átlagosan egyharmadával olcsóbbak a felnõtt jegyeknél"), addig ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy míg a Palatinusnál maradva, tavaly 1300 ft volt a gyerek/nyugdíjas jegy, addig ez most idén röpke 300 ft-tal emelve 1600, illetve hétvégenként 1800 ft lesz, ami a tavalyihoz képest (ami már akkor sem volt olcsó) 500 ft emelést jelent.
Úgy tûnik, a Budapest Gyógyfürdõi Zrt. Vezetése nem akarja figyelembe venni a válság okozta általános rossz anyagi helyzetet, vagy pedig úgy gondolják, a turisták lazán ki tudják fizetni majd a 2400 ft-os belépõt egy szombati Palatinus-strandolásért, és már nem is számítanak a magyar vendégekre.

A tavaly jól mûködõ Strandváró program, ami azt jelenti, hogy a hétköznapok minden egyes napján egy-egy budapesti strandra féláron lehet bemenni, idén folytatódik, azzal az enyhe változtatással, hogy a legnépszerûbb és legdrágább strand, a Palatinus kiesik ebbõl a körbõl. A tavaly nyári gyakorlat is azt mutatta, hogy míg a többi napon elég kevesen tudtak bemenni a tavalyi borsos árakon, addig a strandváró pénteken már reggeltõl hosszú sorok kígyóztak a margitszigeti Palatinus pénztáránál, mert mindenki a félárú napon kívánt strandolni. (A tavalyi pénteki 2 db felnõtt és 2 db kedvezményes belépõ, ami 3100 ft volt, most idén 7400 ft lenne, ugyanaznap).

Az áremeléseket egyébként 2 tényezõvel indokolták: egyrészt az inflációval (ami most kb. 4 %-os, a szerk.), másrészt a várható Áfa-emeléssel, amit pedig július elsején vezetnek be, ami a strandszezon közepe, és amúgyis furcsa elõre valami miatt árat emelni.

A társaság honlapján közzéadott sajtóanyag szerint: "megmarad azonban a sávos árrendszer, így mindenki megtalálhatja az igényeinek és a pénztárcájának legmegfelelõbb strandot" - ami egy cinikus megfogalmazás, mivel egyértelmûen mindenki a legjobb strandokra szeretne járni, csak éppen egyre többen vannak olyanok, akik ezt nem engedhetik meg maguknak, és ennek semmi köze az igényeikhez.

Az az újítás, hogy a strandok egy órával tovább tartanak nyitva, szintén nem sok komfortfokozatot ad hozzá a durva áremelésekhez, hiszen este 7 után már nincs annyira jó idõ, hogy számítana az a plusz egy óra, 8-ig. Az pedig, hogy du. 5 után féláron lehet jegyet venni, szintén egy elég csúsztatós újítás, hiszen nem nagyon éri meg 1000 ft körüli összeget fizetnünk akkor, amikor már nem süt annyira a nap, és nincs annyira meleg, vagyis amikor már leginkább csak úszni lehet egy strandon (akkor inkább menjünk egy uszodába).

Úgy tudni, a Budapest Gyógyfürdõi Zrt.-nek Braun Róbert ad kommunikációs tanácsokat (az a Braun Róbert).

A társaság honlapján az áremelésekrõl szóló hírt itt lehet olvasni.



legutóbbi hírek:

-------------------------------------
beomlott a Fővám tér - a klímaváltozás klímarealitás beomlott a Fővám tér - a klímaváltozás klímarealitás
Kedd reggel, a vásárcsarnok előtt bazi nagy gödör keletkezett az úttesten. A kár nemcsak anya ...

-------------------------------------
Ferenc Pápa elítélte a GMO-kat Ferenc Pápa elítélte a GMO-kat
A Pápa nyakában egy barikával fotóztatta magát - a klasszikus jó pásztor beállításban, eze ...

-------------------------------------
kritika érte London főpolgármesterét, mert bringája csomagtartóján vitte a feleségét kritika érte London főpolgármesterét, mert bringája csomagtartóján vitte a feleségét
Boris Johnson-nak elnézést kellett kérnie, amiért a bringája csomagtartóján vitte feleségét ...

-------------------------------------
ma 30 éve jelent meg a mozikban a Vissza Jövőbe :) ma 30 éve jelent meg a mozikban a Vissza Jövőbe :)
Minden idők egyik legklasszikusabb időutazós filmje immár maga is idő-trippé vált. 30 évesek ...

-------------------------------------
Fipresci-díjat kapott Cannes-ban a Saul fia Fipresci-díjat kapott Cannes-ban a Saul fia
Ma Nemes Jeles László filmje, a Saul fia Fipresci-díjat kapott Cannes-ban. ...

-------------------------------------
"remek" hír a Föld Napján: Norvégia a fjordba önti a hulladékot
Az aktivisták nagyon kemény ellenállást ígérnek, polgári engedetlenséget ideértve, ha zöld ...

-------------------------------------
Spock - Leonard Nimoy - elhunyt, 83 éves korában Spock - Leonard Nimoy - elhunyt, 83 éves korában
Leonard Nimoy hosszan tartó tüdőbetegség végső stádiumában 83 évesen elhunyt Los Angeles-i ...

-------------------------------------
Frankofón Fesztivál - február 27. és március 27 Frankofón Fesztivál - február 27. és március 27
A tizenötödik Frankofón Fesztivál keretében február 27. és március 27. között több mint ...

-------------------------------------

korábbi hírek