nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: hírek
    / /  

2010-02-19

Valódi cseh étterem és sörház Budapesten

Február 18-án, az idei Torkos Csütörtökön nyílt meg a város legújabb cseh étterme és sörözõje, a Ferdinand Monarchia Cseh Sörház. A 6. kerületben, a Szív utca 30 szám alatt található hangulatos kétszintes sörház igazán ígéretesen indította be mûködését.

A megnyitón részt vett a Cseh Idegenforgalmi Hivatal képviselõje is, akitõl több érdekes információt tudhattunk meg Csehország magyarországi reklámozásáról, illetve a magyar Csehországba irányuló turizmusról.

A magyar turisták számát 100 és 564 ezer között helyezik el, ennyien látogatták meg tavaly Csehország városait, vidékeit. A Cseh Idegenforgalmi Hivatal idei jelszava az lesz, hogy "Kóstolja meg Csehországot!", amit többek közt 7 cseh napok-kal támasztanak alá az ország több pontján, amelyeken nagy hangsúlyt kapnak majd a látványkonyhák és a finom cseh ételek kóstolói.
Ebbe a vonulatba helyezkedik bele a Ferdinand Monarchia étterem és sörház, amit Martin Imre tulajdonos jegyez. Ahogy elmesélte, 30 éve dolgozik a vendéglátóiparban, és úgy érzi, a Ferdinand-dal most egy különleges, újszerû dologba vág bele. A sörház a Bene¹ov-i sörgyár Ferdinand sörének egyedüli magyarországi forgalmazója, és a nyitó sajtótájékoztatón a jelenlevõk elõtt írták alá a forgalmazói szerzõdést a sörgyár vezetõje és az étterem vezetõje (a szerzõdést természetesen sörkoccintással köszöntötték).

Martin Imre az étterem megnyitása elõtt felkért egy dél-csehországi gasztronómust, hogy segítsen kitalálni a hely kínálatát és profilját, plusz leszerzõdtetett egy cseh mesterszakácsot, aki olyan csodálatos ételeket kínált a nyitó résztvevõinek, hogy leginkább a "hibátlan" kifejezéssel írhatnánk le.

Martin Imre elmondta, hogy egyrészt az a céljuk, hogy a hagyományos és eredeti cseh hangulatot szeretnék visszadni a budapesti 6-ik kerületben is, másrészt pedig tradicionális cseh ételeket kínálnak a vendégeiknek. A menü a nyitás után egyre bõvül (ehéten a Torkos Csütörtököt vasárnap estig meghosszabbították), és a tervek szerint jövõ héten fog kikristályosodni a végleges menü.

Lesz "vepøo-knedlo-zelo" klasszikus (sült sertésszelet knédlivel és párolt káposztával), eredeti cseh gulá¹ (amiért kb. annyian rajonganak, mint az elõzõ finomságért), és társaik.

Mindezekhez nagyon finom csapolt Ferdinand söröket ihatunk, világos 10 és 12-est, barna 11-est és egy specialitást, ami a "hét golyó" névre hallgat, és ami egy félbarna 13-as fed.

(A Ferdinand sörgyár termékei tavaly is sok díjat nyertek, a legtöbbet a cseh sörgyárak közül, köztük a "Cseh Köztársaság Söre" megtisztelõ címet.)

Az árakról egyelõre nem tudunk sokat, mindössze a sörárakat: a pohár 450 ft, a korsó 600 ft. lesz. (a hétvégén még a Torkos árakon dolgoznak.)
(Frissítés: Mint a honlapjukról kiderült, kétféle Ferdinand-ot csapolnak a helyen, 10-es világost -egy pohár 360 ft, egy korsó 450 ft-, illetve a 13-as "Sedm Kuli" Hét Golyó vörös sört, aminek pohárja 450 ft, korsója pedig 550 ft. )

Nagyon remek hír, hogy végre Budapesten is létezik egy több, mint megbízható, igazán igényes cseh étterem és sörözõ, ahol egyszerre egyébként 150 vendéget tudnak fogadni, és ahol a hét minden napján megtalálhatjuk a számításunkat, mármint ha eredeti cseh hangulatban, ételekben és sörökben gondolkodunk...

Az étterem adatai: Ferdinand Monarchia Cseh Sörház
cím: 1067 Budapest, Szív u. 30
Telefon: +36 (1) 312-2077
Email: martin.imre@t-online.hu



legutóbbi hírek:

-------------------------------------
beomlott a Fővám tér - a klímaváltozás klímarealitás beomlott a Fővám tér - a klímaváltozás klímarealitás
Kedd reggel, a vásárcsarnok előtt bazi nagy gödör keletkezett az úttesten. A kár nemcsak anya ...

-------------------------------------
Ferenc Pápa elítélte a GMO-kat Ferenc Pápa elítélte a GMO-kat
A Pápa nyakában egy barikával fotóztatta magát - a klasszikus jó pásztor beállításban, eze ...

-------------------------------------
kritika érte London főpolgármesterét, mert bringája csomagtartóján vitte a feleségét kritika érte London főpolgármesterét, mert bringája csomagtartóján vitte a feleségét
Boris Johnson-nak elnézést kellett kérnie, amiért a bringája csomagtartóján vitte feleségét ...

-------------------------------------
ma 30 éve jelent meg a mozikban a Vissza Jövőbe :) ma 30 éve jelent meg a mozikban a Vissza Jövőbe :)
Minden idők egyik legklasszikusabb időutazós filmje immár maga is idő-trippé vált. 30 évesek ...

-------------------------------------
Fipresci-díjat kapott Cannes-ban a Saul fia Fipresci-díjat kapott Cannes-ban a Saul fia
Ma Nemes Jeles László filmje, a Saul fia Fipresci-díjat kapott Cannes-ban. ...

-------------------------------------
"remek" hír a Föld Napján: Norvégia a fjordba önti a hulladékot
Az aktivisták nagyon kemény ellenállást ígérnek, polgári engedetlenséget ideértve, ha zöld ...

-------------------------------------
Spock - Leonard Nimoy - elhunyt, 83 éves korában Spock - Leonard Nimoy - elhunyt, 83 éves korában
Leonard Nimoy hosszan tartó tüdőbetegség végső stádiumában 83 évesen elhunyt Los Angeles-i ...

-------------------------------------
Frankofón Fesztivál - február 27. és március 27 Frankofón Fesztivál - február 27. és március 27
A tizenötödik Frankofón Fesztivál keretében február 27. és március 27. között több mint à ...

-------------------------------------

korábbi hírek