microcspv    "time is not money"
logo Marilyn



2012-01-16

SOPA - valódi internet-cenzúra

STOP SOPA !! - hallottál már a SOPA-ról?


Kína durva hely, nincs demokrácia, illetve még kevésbé van, mint pl. az USA-ban, vagy nálunk. Kína az a hely, ahol a pártállam (az ottani MSZMP) totálisan cenzúrázza az internetet, sőt, a google-t is megkérte, hogy tegyen hasonlóképp (a google-nak pedig olyan tulajdonosai vannak, mint kis Bush). Kína tehát nemcsak a papír feltalálója, de az internet-cenzúráé is, az USA pedig az első, aki bevezeti - az egész világon ...

A SOPA azt jelenti, hogy „STOP Online Piracy Act”, azaz, hogy „Megállj a Netes Kalózkodásnak - Törvény". A SOPA-t 2011 október 26-án került a képviselőházba, a szenátus pedig most január 24-én fogadhatja el. Mit érdekel minket egy törvény az USA-ban? - gondolhatja bárki. Mégis, a SOPA nem csupán szegény amerikaiakat sújtja, de az egész világot. Az USA ugyanis világhatalom, és most egy kulturális tömegpusztító fegyvert állított hadrendbe éppen. Az USA mostantól jogot formál arra, hogy cenzúrázza az internetet.
Meglehetősen durva központosított hatalmi törekvés ez, hasonló ahhoz, amit Mo-on is megfigyelhetünk, sőt, amilyeneket az EU folytat a bankok javára, kötelezve a tagországokat, hogy a bankoknak megfelelő gazdaságpolitikát folytassanak, vagy különben megnézhetik magukat – lásd már most is 9 EU országot értékeltek le.

tekintsd meg ezt a videót (angolul) WTF is SOPA?

Az egész SOPA egy iszonyat durva net-dikatúra első lépése (helyesebben második, 2011 májusában már megszületett a PIPA, a "Protect IP Act", amely fegyvert ad a site-ok lezárásához az USA kezébe). A cél az, hogy a filmeket, zenéket ne használhassák bárhol bárkik, ingyen. Értsd, a SOPA háború a letöltések ellen. Ezentúl lezárhatják, éspedig azon nyomban az olyan website-okat, amelyek linkeket helyeznek el letöltésekhez. Nem tetszik nekik a demokrácia és a liberalizmus, és kézi vezérlésre kapcsolják a hatalmi gépezetet (úgy látszik a liberalizmus csak addig liberális, amíg szegény országok államkincseit kel elprivatizálni, más esetben azonban átmegy rendőrállamba). Láttunk már ilyet, a BSA-t  (Business Software Alliance), amely a világ leghatalmasabb szoftvercégeinek az őrző-védő egysége, akik  egyes országok rendőrségével, sőt, adóhatóságaival együttműködve ellenőrzik, kinél milyen szoftver van illegálisan.



Ha belegondolunk, felháborító.
Másrészt, érdemes belegondolni visszafelé is. Mert nem dühítő, hogy van egy film, 100 millió dollárból készült, megjelenik a mozikban, bemegy valaki, felveszi egy kis kamerával, és a maffiától kap érte 100 ezer forintot, a maffia pedig keres rajta 5-10 millió forintot, a stúdió, illetve a forgalmazó pedig elbukik 30-40 millió forintot egy Magyarország kaliberű helyen? Maximálisan felháborító, nemde?

Jó lenne tenni ellene, sőt, roppant fontos tenni ellene. De nem így, hogy egy nagyhatalom a kezébe veszi az internet cenzúrázásának jogát.
A GOOGLE amúgy is aggályos pontja a világ információs demokráciának, lévén, hogy egy amerikai óriáscég, egy valódi „corporation”, és a kezében óriási hatalom gyülemlett föl, hiszen totálisan monopol helyzetben van. Igen, a GOOGLE-t „államosítani” kellene (közkinccsé tenni, Open Source formában), hisz túlságosan érzékeny cucc ahhoz, hogy egy cég tulajdonában legyen, és azt csináljon vele, amit csak akar.
Mos pedig, amikor éppen világforradalom zajlik, meglehetősen durva fejlemény, hogy a Google,  Facebook (ahova a Goldman Sachs bevásárolta magát), a Twitter, és társaik közös levelet írtak a kongresszusnak, hogy támogatják a törvényt, meg kell állítani a külföldi gaztevőket – hozzátették ugyanakkor, hogy a törvény körvonalaiból is már látszik, hogy ez a törvénytisztelő amcsi felhasználókat is sértheti. A törvény előterjesztője (Lamar Smith) erre jelezte, hogy nem kell aggódni, elsősorban a külföldi site-okat veszik célba, és elsősorban a kalóz tartalommal foglakozó site-okat.


Oké, mi itt, Európa keleti blokkjában alaposan megnyugodhatunk, hogy nem az amcsikat célozzák, hanem a szemét külföldieket :) További megnyugtató tény, hogy csak azokat zárják le, azokat a site-okat, akik kalóz-anyagokat tesznek fel. Mindenki más működhet. Huh :))

Az, hogy az internet, illetve a web legnagyobb hálózatai most mind fegyvert fognak, és az USA-t elfogadják, megteszik ellenőrző hatóságként, akivel egyetemben mostantól az egész világot, a teljes webe-t az ellenőrzésük alá vonják, hát … nem vicces, hanem végtelenül aggályos.



Gondolj bele: Băsescuék, Gyurcsányék, Orbánék, Obamáék, Sarkozyék be akarnak zárni egy website-ot, amely meg akar jelentetni egy dokumentumot, például a WIKILEAKS egyik leak-jét, mondjuk egy videót, amelyen amerikai katonák civileket lőnek szét gépágyúval, embervadászat formájában. Mostantól csak annyit kell tenniük, hogy megnyomják a  „black list gombot”, vagy a „rossz tartalom”-gombot, vagy csak simán a "SHUT DOWN"-gombot, egyszóval, csípőből tüzelnek, és a site nincs többé. Utána jegyzőkönyvbe veszik, hogy kalózkodott a site (blog, újság, portál, akármi), és ennyi. Abban a pillanatban (statárium), a site-ot lezárják, kész, vége. Hogy valóban volt-e rajta kalóz anyag, vagy csak a hatalomnak ártott volna - sosem derül majd ki.

2012 Január 18. az első SOPA ellenes világnap, amikor website-ok saját magukat sötétítik el, reggel 8-tól este 8-ig (helyi idő szerint)

(a cspv nem vesz részt ebben ... mert nem derülne ki, miért nem működik a site - helyette ANTI-SOPA napot tartunk, a SOPA ellen propagálunk, a WIKI-n elkészítjük az oldalt, vagy bármit, amit lehet és érdemes tenni ... :))

lásd még:
PIPA: Protect IP Act a WIKI-n (angolul)
SOPA: Stop Internet Piracy Act a WIKI-n (angolul)
és SOPA.COM (egy STOP SOPA website :)))

-jepe-
2012-01-16

Címkék: SOPA, PIPA, GOOGLE, internet, web