microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: szocio -> társadalom, média, nők, demokrácia

2013-11-03

magyarok – avagy ki tesz a földdel egyenlővé egy biofarmot?

nane!


Az un. szocializmusban megszokhattuk, hogy a magyarokról szóló történetek mindig legyintéssel végződnek, „hát ez van, ilyenek vagyunk, jellemző a magyarokra”. Ma már tudjuk, hogy nem az egyes emberekkel volt a baj, hanem a korrupcióra épülő gazdasági, politikai és társadalmi renddel ... Erről szólt minden, lopni kellett, ügyeskedni, csalni, szerezni – ez volt az érvényesülés útja, és ezért sült el minden mindig totál negatív módon. Ma pontosan ugyanez a helyzet. A kormány épp most tesz földdel egyenlővé egy biogazdaságot ... Valamit, ami magyar és ami nemzetközi élvonalat képvisel ... Kishantost ... hajrá magyarok?

Mindenki imádja a BIO-t, mindenki BIO élelmiszert, zöldséget, gyümölcsöt, kenyeret, húst, egyebet szeretne enni. A kishantosi BIO gazdaság élvonal, úttörő vállalkozás, amely tangazdaságként mintaként szolgál, utat tör a BIO gazdálkodás elterjedése számára. Ráadásul, mint tangazdaság, non-profit vállalkozás, amely a közjót szolgálja minden szinten. Ezt most tönkreteszik a magyar „okosok” odafönt. Egy tollvonással – a nagy földosztás során valakinek megtetszett Kishantos, és az Orbán-kormány egyetlen tollvonással most a földdel teszi egyenlővé – Kishantos csak egy föld lesz, amit valakinek odaosztanak.

 hiperszuper (csoda-finom) bio zsömlék a kishantosi gabonából

Miféle ország az, ahol ilyen előfordulhat? A korrupció hazája, mert ilyen csak korrupció hatására történhet meg. Egy olyan döntés, amely életeket tesz tönkre, olyan emberekét, akik egy európai országban óriási elismerést érdemelnének, itt viszont az a sors jár nekik, hogy végignézhetik életművük megsemmisítését. A Reichstag felgyújtása sem lehetett ennél sokkal drámaibb jelenet. Most komolyan, ki az a vandál, aki elpusztít egy 21 éves bio-gazdaságot????

 

Ráadásul, nemcsak az emberek életét teszik tönkre, hanem a tangazdaságot is, ami mint egy közösségi projekt a társadalom legjobban felfogott érdekében működött – amíg az „okosok”, a „nagy hatalmú urak” odafönt hagyták. Túl az emberek életén, túl a tangazdaságon, túl az élvonalbeli mezőgazdasági projekten a földet is tönkreteszik. Ahhoz, hogy egy földön BIO-gazdálkodást lehessen folytatni, minimum 4 évre van szükség. Kishantos 21 éve működik!! Élt 21 évet? Mert odafönt valakik úgy döntöttek, ezt is elveszik? Jellemző, hogy a gazdaság értéke (múltja, jelene) semmilyen súllyal nem esik a latba. Vagy ha igen, az még durvább – értsd, ha itt mások fognak bio-gazdálkodást folytatni esetleg, akkor az az államosítás, a kilakoltatás, lakás- és gyárelkobzás nyomán létrejött kiutalással lesz egyenlő.

 

Kishantos a rendszerváltás utáni idő szimbolikus projektje, a gazdálkodást létrehozó és művelő emberek megmutatták, hogy Magyarország tud élvonal lenni. Agrár-élvonal (miközben máshol az exportra termelt elsőosztályú magyar gabonát lazán kénezik, és mindenki tud róla, tehát nemcsak BIO-nak nem jó, de még normál gabonának sem, s miközben úgy tudni, magyar milliárdosok Afrikában 120 ezer hektáron termesztenek GMO-gabonát, amivel idehaza az állatállomány jelentős részét etetik).

 

Magyarország nemzetközileg elismert AGRÁR-élvonalú BIO-gazdaságának most annyi. Köszönjük meg a rendszeresen nemzeti színű zászlók előtt pózoló miniszterelnöknek, aki állítólag a magyarokért, Magyarországért dolgozik, és azt szokta mondani, hogy „hajrá magyarok!”.

 

Miért teszik ezt meg? Bizony, mindannyian tudjuk jól, tisztán érezzük legbelül: azért, mert megtehetik.

Mert lumpen-országgá züllesztettek bennünket, és nem érdekel senkit, hogy mit csinálnak azok, akiknél a hatalom van. Ugyanez volt a szovjet megszállás idején is. Idáig jutottunk volna 24 év alatt? Hát tényleg el tudják venni mindazt, amit azóta szabad és a közjót szolgáló emberek elindítottak és létrehoztak? Hát tényleg vissza lehet vonni a rendszerváltás nyomán kapott, majd komolyan vett és ezáltal valódivá vált szabadságot? Tényleg vissza lehet venni tőlünk a rendszerváltoztatás nyomán kapott, majd komolyan vett és ezáltal valóban létrejött európaiságot? Mindezt csak úgy el lehet venni?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  

Csak ha hagyjuk ..

Csak, ha elfogadjuk, hogy Kishantos nem a budapestiek ügye ... (ahogyan a vidéken élők pedig elfogadják, hogy az oktatás helyzete vagy a kulturális intézmények ellen folyó offenzíva nem az ő ügyük). Csak ha elfogadjuk, hogy ez a jobboldaliak ügye, és nem a baloldaliaké, függetlenül attól, hogy a baloldaliságról folyó közös beszélgetéseink 24 év alatt odáig sem jutottak még el, hogy mi az, hogy baloldaliság.

Megtehetik, ha elfogadjuk, hogy van épp elég bajunk, mindenkinek van épp elég baja, és nem lehet mindenhol ott lenni. Megtehetik, ha úgy állunk hozzá, hogy amiről az általunk választott híradókban, hírcsatornákon nem beszélnek, arról mi sem beszélünk, s nem is tájékozódunk.

Megtehetik – hogyha hagyjuk, hogyha elfordítjuk a fejünket és nem akarunk tudni az egészről, remélve, hogy egyszer úgyis túlesünk rajta, és legalább mivelünk nem történik ilyesmi. Megtehetik, ha elhisszük, hogy ez nem velünk történik ...

 

Mindez azonban nem történhet meg!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

 

cselekedj!  cselekedjünk!

informáld barátaidat, ismerőseidet arról, hogy mi történik ...

tekintsd meg ezt a videót (pénteken készült, de a számok már nem aktuálisak, azóta már 5000+ az aláírók száma, és rohamléptekkel gyarapodik)

 

+ facebook esemény: Kishantos melletti szolidaritásunkat nemcsak a helyszínen, hanem bárhol kifejezhetjük, erről szól ez a FB-esemény
https://www.facebook.com/events/604522062928883/

+ csatlakozz élőben Budapesten – hétfőn itt lesz flashmob Kishantosért reggel 8:15-kor ...
https://www.facebook.com/events/677422682281860

 

+ tanulmányozd ezt az oldalt, hogyan segíthetsz még:
http://lmv.hu%2Fmit_tehetsz_Kishantosert

 

+ ha szeretnél aktivistáskodni, jelentkezhetsz a Kishantost védő riadóláncba, itt: http://www.kishantosert.hu%2Friado

 

-jepe-
2013-11-03

Címkék: Kishantos, BIO, Földtörvény, Greenpeace