microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: kult -> művészet, pop, vizuális kultúra, kultúr-stratégia

2013-12-12

Miért fontos, hogy megbecsüljük a WIKI-t?

Wikipédia - a globális közösségi könyvtár


Amikor internetezünk, információ után kutatunk, csak az érdekel bennünket, hogy megkapjuk, amire szükségünk van. Ezért a Youtube, az IMDb vagy a Google ugyanolyan hasznos oldalak, mint mondjuk a Wikipédia, és fordítva. Info-info, darab-darab, egyik is, másik is szolgáltatás. A különbség mégis óriási, hiszen amíg a WIKI egy közösségi projekt, a többi website profit-termelő vállalkozás. Ég és föld. Épp ezért nem mindegy, mit támogatunk, s mit nem.

A Wikipédia egy közösségi projekt, amely a közösséget szolgálja. A célja az, hogy a funkció, a küldetés, amit a projekt felvállalt, el legyen látva. Minden ennek van alárendelve. Már ez is döntő különbség egy profit-termelő céghez képest, akik persze szintén szolgáltatnak, jól és jó minőségben, de a cél náluk a haszon, a profit-termelés, minden ennek van alárendelve – ami egy merőben más viselkedésű céget eredményez.

A profit-termelő cégek pénz-függők, drogosok. A céljuk mindig a minél több és több pénz. Akármilyen jó szolgáltatást is nyújtanak, akármilyen jó is a termékük, amit csinálnak, azt a pénzért csinálják, a minél több és több pénzért. Gondolj bele, a Microsoft mekkora vagyont halmozott fel, és micsoda profitot termel évente. Ehhez képest a LibreOffice irodai programcsomag minimum ugyanolyan jó, mint a Microsoft irodai programcsomagja. A LibreOffice ingyen adja, a Microsoft jó sok pénzért. Miért? Mert náluk nem a társadalom ellátása, az igények legmagasabb szintű kielégítése acél, hanem a pénz-termelés. A LibreOffice közösségi adakozásból működik, abból, hogy emberek fizetnek az ingyenes „szoftverért” (beszállnak anyagilag a fejlesztésebe). Közösségi adakozás, közösségi munka. Eredmény: szabad szoftver, közösségi tulajdon!

Microsoft Office vs. LibreOffice (csak 1 példa)

Gondolj bele, aki egy Microsoft irodai csomagot ingyen használna, börtönbe csuknák. A Microsoft minden egyes embertől pénzt kér azért, hogy a programját használhassák. Ki tudnának jönni kevesebb pénzből is? Valószínű, hiszen a LibreOffice csapatnak sikerül :) Ki tudnának jönni, le tudnának mondani bevételeik egy óriási részéről. De nem akarnak. Így egy 10 milliós ország 3 millió embere, ha írni akar komputerrel, kénytelen a Microsoftnak pénzt adni a szoftverért, ami ingyenesen sokszorosítható, ingyenesen forgalmazható (letöltésre felkínálható) ... lenne. Így 3 millió ember adózna évente a Microsoftnak. Ugyanezt a pénzt a közösség másra is fordíthatja, nemde? Az Open Document Foundation csapat által fejlesztett irodai programcsomag, a LibreOffice azért jött létre, mert elődje, az OpenOffice nem volt igazán ingyenes, cégeknek fizetniük kellett érte. A LibreOffice más ingyenes, és így bárki, aki írni szeretne a komputerén, ingyen használhatja a közösség tulajdonában, köztulajdonban lévő szoftvert. És vagyunk elegen, ha összedobunk valamennyi pénzt, tök jól tudnak működni. Ez is egy látványos különbség a profit-termelő cégek és a közösségi projektek között.

Az internet azért tudott azzá kibontakozni, amivé, mert az internetes szervereken nem a Microsoft szoftverei futnak, hanem a közösségi projekt Apache, a közösségi projekt Linux, nem is említve a PHP-t és a MySQL-t (amit az Oracle sajnos megszerzett, ha jól tudjuk).

a Wikipédia a humanizmus motorja

Ami a Wikipédiát illeti, egy csodálatos szellemiséggel egy csodálatos világot épít. A WIKIPÉDIA tudásanyag úgy készül, mint egy közösségi fejlesztésű szoftver, egy meritokratikus hierarchiában adnak hozzá emberek cikkeket, és szerkesztik azokat. A szerkesztés motorja a vita, a diskurzus. Nem egy ember írja, vagy 10 vagy 100, hanem milliók, 10 milliók. Akiknek tudás van a birtokukban, megosztják a többiekkel. Ez azért nem pici dolog :)

A megosztott, publikált ismeretanyag pedig ingyenes. Szabadon felhasználható. Creative Commons közösségi tulajdon. Senki nem kérhet el érte pénzt, senki nem állíthat akadályt egy másik ember számára (valamiféle díjszedés formájában) a Wikipédiához való hozzáférés terén.

A Wikipédia egy folyamatosan bővülő, tisztuló és megújuló tudásanyag. Hihetetlen a jelentősége. Ha ugyanez a Google kezében lenne ... belegondolni is borzasztó. Nem, nem szednének érte pénzt, a Youtube videómegtekintésekért sem szednek. De az egész tudásanyagot arra használnák, hogy a hatalmukat és a pénzüket növeljék általa. Ja ... és az egész nem lenne igazán közkincs ...

globális közösségi könyvtár - becsüljük meg! :)

A Wikipédia az egyik legjobb dolog ami az elmúlt bő tíz év során történt velünk. Az emberiség most visszavág az Alexandriai könyvtár felgyújtásáért, és Hypatia meggyilkolásáért. A könyvtár egy kultúrában felhalmozódott tudás gyűjtő- és elosztóhelye. Ma, az internet korának hajnalán egy globális közösségi könyvtár bontakozott ki. Ez a Wikipédia. Az alexandriai könyvtár felgyújtása és Hypatia meggyilkolása legalább 1000 évvel vetette vissza az emberiség fejlődését, humanizálódását. Sötét és barbár középkor következett, a sötétség kora.

A hatalom (az egyház) megszerezte kontrollt a tudás felett, az embereket azzal hülyítették, hogy lapos a föld, az anatómiát betiltották, s mindazokat, akik a tudományért és a megismerésért éltek, vagy akár csak kicsit is haladó szelleműek voltak a kicsinyes és aljas hatalom által lenyomott korszakban, azokat primitív csőcselék és a barbár uralkodóosztály kedvére megkínozhatta és meggyilkolhatta (Hypatia "anno" az első volt). Ez a sötét kulturális és tudományos kijárási tilalom, ez a hatalmi ámokfutás kezdődött egykor a könyvtár elégetésével, amelyben a haladó világ tudása rögzítve volt, és folytatódott a tudáshoz való hozzáférés kontrollálásával. A náci Németországban is mérföldkő volt a könyvtár felgyújtása.

Ennek fényében érdemes látni, micsoda kincs egy könyvtár, s a könyvtárhoz való szabad hozzáférés. A Wikipédia szó szerint a humanizálódás motorja, szíve. A Wikipédia a valódi demokrácia médiuma és egyik első megvalósulása is. Különösen egy olyan korszakban, amelyben a globális hatalom folyton az internet szabadság megszüntetésével próbálkozik, lásd ACTA, SOPA és most TPP (Trans-Pacific Partnership, amit nevezhetnének Global Super-Power Network-nek is). Világos a szándék és az akarat egy újabb sötét középkor bevezetésére, ez az akarat ott dübörög a nagyhatalmakban, és a nagyhatalmak nagy hatalmú óriáscégeiben is. Lásd, a Facebook már rendszeresen adja aki az emberek privát adatait, az email-szolgáltatókról pedig kiderült (lásd Lavasoft, Snowden volt cége), hogy mind kiadják az emberek levelezését, adatait a különféle kormányügynökségeknek.

Egy ilyen barbarizmustól fenyegetett korban működik épülő, bontakozó, ragyogó fényforrásként, tudásforrásként a Wikipédia. Szemben a kormányok és global-power óriáscégekkel. Szabadon, függetlenül, tisztán közösségi alapon, a közösség javára, az emberiség javára. Kollektív tudást gyűjt össze és fejleszt – és tesz közkinccsé. Innen jön és itt kezdődik, és ebből lesz, és ez a valódi demokrácia! Ettől ragyog majd a szellem napvilága minden ház ablakán ...

ahogyan támogathatjuk:

Az egésznek az alapja az, hogy felelősséget vállaljunk ezért a projektért. Oda kell figyelnünk a Wiki-re, szellemileg és anyagilag is. Nem szabad egyszerű szolgáltatásként használni. Tisztelnünk kell, hiszen ez egy élő organizmus.

Fontos dolog, hogy megértsük, hogyan működik a kultúra, hogyan működnek a közösségi fejlesztések, fontos, hogy tudjuk, hogyan működik a Wikipédia, fontos, hogy megértsük a jelentőségét. Ez a bekapcsolódás első lépése. A többi jön magától :)

Elkezdhetsz tudatosan olvasni Wikipédiát. Segítve a tartalmak ésszerű fejlesztését, kibontakoztatását - szócikkek tárgyilagosan kritikus olvasásával, majd szócikkek írásával, hozzájárulással szócikkekhez, bekapcsolódva a kollektív tudás-átadás gyönyörű folyamatába.
A Wikipédia a diskurzustól, a közös gondolkodástól tisztul, attól az, ami. A nagyobb WIKI-közösségek Wikipédia tartalmai sokkal fejlettebbek, mint egy kis kultúráéi, mint amilyen a miénk, hiszen többen szerkesztik, többen fejlesztik a szócikkeket. (erről bővebben olvashatsz majd a következő WIKI-ről szóló cikkben).

Felelősséget kell vállalnunk a Wikipédiáért. Anyagilag is. A WIKI a világ 5. leglátogatottabb website-ja, így naponta dollármilliókat kereshetne reklámokból. De a Wikipédia ezt nem engedheti meg. Nem állhat be a sorba a profit-termelő vállalatok közé, mert azzal a szabad hozzáférést vonná meg az emberiségtől, és a projekt függetlenségét. Ezért inkább mosolygós arcú emberek 5000 forintos adományaiból él ez a gyönyörű projekt. Ha mindenki, aki egy adott időpillanatban a WIKI-t böngészi, egy kávé árával hozzájárul (500 HUF), az már életképessé, finanszírozhatóvá teszi a projektet! A projektet, amely mindannyiunkért dolgozik, s amiből cégvezetők nem vesznek ki belőle milliós jutalmakat, és általában, lévén non-profit vállalkozás, semmiféle módon nem vesznek ki belőle pénzt! A világ 5. legolvasottabb weblapja, és csak 175 fizetett dolgozója van! A világokat meg kell öntözni, a közösségért működő projekteket pedig gondozni kell, szellemileg is (elismerve, megértve, megbecsülve őket, felfogva a jelentőségüket), és anyagilag is, megértve, hogy a WIKIPÉDIA mindannyiunké.

......................
A következő Wikipédiás cikkben (mert lesz következő) arról olvashatsz, hogy hogyan szerkesztik a Wikipédiát, és hogy mitől ez a legtutibb módszer ahhoz, hogy egy állandóan tisztuló, bővülő, megújuló tudásanyag legyen a Wikipédia.



-jepe-
2013-12-12

Címkék: Wiki, Wikipédia, közösségi projektek, közösségi fejlesztés, Libreoffice, Creative Commons