microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2006-11-07

Borat

Alázzunk népeket


Ali G. nagyon jó arc (volt eddig), valahányszor feltűnt a VIVA tv-n, élvezettel vetettük rá magunkat - a képernyőre, sőt, még a Borat-blokkokat (amik e film alapját képezik) sem kellett direkt kihagynunk, vagyis egyáltalán nem tűnt túlzó jóslásnak azt feltételezni, hogy ez a film nyilvánvalóan be fog nekünk jönni. Az, hogy nagyon nem így lett, nem a mi hibánk, hanem Ali G.-é, aki vígjáték helyett egy felháborító, bunkó-paraszt filmet csinált.

Azok kedvéért, akik még nem láttak Ali G. Show-t, azon belül pedig a Borat-betétet, elmondjuk, hogy ez egy Sasha Baron Cohen nevű helyes londoni zsidó srác műsora. Cohen-t talán legelőször Madonna Music c. videójában láthattuk (mint Ali G-t), bár annak, hogy oda bekerülhetett, éppen az volt az oka, hogy mint Ali G már népszerű volt. Ali G. egy repper-paródia, egy karikatúra jellegű személyiség, de nagyon vicces (Madonnának is bejött). Az Ali G. show rendszeres betétjében Sasha Baron Cohen mint "Borat, a kazah riporter" szerepelt, filmünk pedig ennek a show-műsor betétnek a filmváltozata.Borat egy roppant civilizálatlan tuskó, aki idiótán vigyorog, és nemcsak a társasági élet elemi szabályaival nincs tisztában, de azzal sem, hogy hogy működik egy W.C. Ez a kultúrán, civilizáción kívüli vadember-karakter régebben gyakran eléggé vicces volt, bár már akkor is jelentkeztek túlzások a gusztustalanság terén. A filmverziót azonban nyilvánvalóan 100%-ig a sokkoló, brutális gusztustalanságra és visszataszító primitívségre építették.

Az egésszel összesen 2 db komoly probléma van, melyek bármelyike elég ahhoz, hogy egy suttyó, nézhetetlen, ócska filmnek tekintsük. Az egyik az, hogy Borat a Kazahsztáni Köztársaságból származik, s így a film a kazah népet ocsmány módon lealázza, a világ legprimitívebb barmaiként ábrázolva őket, csak azért, hogy a betépett nézők jókat röhöghessenek. Persze, vannak sokan, akik szerint a Mohammed prófétáról közölt gúnyrajzok nem merítették ki a vétség fogalmát, sőt, a bíróság is így döntött, nekik nehéz elmagyarázni, mennyire ocsmány dolog egy népből gúnyt űzni, ráadásul alaptalanul.

Amikor mi, magyarok Albániáról, vagy a Balkánról, balkanizálódásról beszélünk, meg arról, hogy Magyarország sajnos erre a szintre süllyed, akkor sem árt éppenséggel utánanézni, hogy mondjuk a bolgárok hol állnak fejlettségben, demokráciában, mert lehet, hogy éppenséggel leelőztek már bennünket (jövő januártól EU-tagok lesznek). Albánia azonban jellemzően olyan hely, ahol a demokrácia nem működik, a nyomor pedig nagy, tehát amikor mi Albániát emlegetjük, valamiféle alapon tesszük ezt.

Sasha Baron Cohen azonban egyszerűen kipécézte magának Kazahsztánt, és rájuk aggatta a világ elképzelhető legprimitívebb népének összes elképzelhető jellemvonását - csak úgy. Az, hogy ezzel emberek millióinak a becsületét, a jó hírét sérti, alázza porig - nem számít, legalábbis neki nem. Mi azonban megválogathatjuk, hogy milyen szinten poénkodunk. Mellesleg, érdemes belegondolni, hogy milyen érzés lenne hallanunk azokat a vicceket, amiket az amerikaiak a magyarokról mondanak. Ha valaki még nem hallott magyar vicceket, vagy nem tudja elképzelni, hogy rajtunk is ugyanúgy röhögnek popcorn-zabálás közben, higgye el, hogy így van, mint ahogy páran a magyarok közül is röhögnek a Kazahsztánt, vagy éppen Mohammed prófétát alázó ocsmány humorokon. Ha valaki ezen a filmen nevet, saját magán nevet. Ha valaki elfogadja, hogy ez a film a kazahsztániakat lealázza, saját magát alázza le ugyanúgy.

A másik probléma ezzel a filmmel az, hogy nemcsak borzasztóan gusztustalan, lásd Sasha Baron Cohen és egy 120 kilós meztelen férfi üldözik egymást, majd birkóznak, és nemi szervüket a másik szájának közelében, teljesen pornográf szituációban lehet látni. Ez csak egy dolog a sok gusztustalanság közül, de tényleg. A film azonban baromira unalmas, így amikor ez a nagy gusztustalan jelenet megvolt, a film teljesen leesik, pedig még hátra van legalább egy félóra. Utána már hiába próbálkoznak primitív dolgokkal, uncsi-uncsi-uncsi. Mindent láttunk, legalábbis eleget.Már csak egy dolgot érdemes felemlíteni a filmből, ez pedig az antiszemitizmus szerepeltetése. A film szerint az antiszemitizmus arról szól, hogy primitív népek nem tudják, hogy kik azok a zsidók, és rettegnek tőlük, gyűlölik őket, és olyan ünnepségeket rendeznek, ahol zsidókat bántalmaznak (és ekkor még finoman fogalmaztunk). Akár hiszi valaki, akár nem, ez a filmnek egy erőltetetten hangsúlyos motívuma, és 3x is felbukkan. Mármost túl azon, hogy az antiszemitizmus mennyire szörnyű jelenség, amit Sasha Baron Cohen csinál, az kétszeresen szörnyű, hiszen ő mint zsidó srác gyártja ezt az antiszemita műsort (tehát elvileg neki szabad), és mindazt, amit kitalált, amit bemutat, ugyancsak a Kazah népre aggatja, mint primitívségük jeleit. Nem elég tehát, hogy lead összesen 3 db egyformán rafinált és ocsmány betétet az antiszemitizmusról, de ezt az egészet is a kazahokra keni, ezzel is a kazahokat gúnyolja, hogy a primitív barmok teljesen antiszemiták, mert annyira primitívek, hogy azt sem tudják, kik azok a zsidók.

A kazahsztániak egyébként többször megkérték Sasha Baron Cohen-t, hogy látogasson már el hozzájuk, és nézzen körül, mielőtt lealázza őket, mint egy primitív amerikai turista, de Sasha Baron Cohen nem tett eleget a meghívásnak. Sasha Baron Cohen következő felvett személyisége egy meleg osztrák fickó, Bruno lesz.
-jepe-
2006-11-07

Címkék::::::::
  LÁSD: Borat info-file
:::::::
 Borat 2006.