microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2007-07-04

Egyre Távolabb

Sarah Polley nem valami sztár, sőt, éppenséggel pont az ellenkezője - azzal a különbséggel, hogy világhírű. Ami mások számára mozi, sztárság, az számára művészet, komoly dolog. Egy igazi unikum ő a kortárs művészek parányi univerzumában - filmjének is ennek megfelelő várakozásokkal néztünk elébe.

Polley filmje az Alzheimer-kórról enyhén szólva koraérett alkotás - már csak a puszta témaválasztás tekintetében is. A cselekmény a fantasztikus Piaf-ban látott módon non-lineáris struktúrájú történet. Az idős házaspár történetének egy adott szakaszát hol előre, hol vissza ugorva göngyölíti fel a film, onnan, hogy a feleség, Fiona állapota kezd egyre súlyosabb lenni, odáig, hogy a férfi beviszi őt az intézetbe, illetve még tovább is. 

A film labirintusszerű szerkezete ellenére a cselekmény mégis egyenes vonalú. Fiona állapota jelenetről jelenetre egyre súlyosabb lesz. Minden jelenet ugyanabban a hangulatban játszódik, és ez a monotonitás, az egyhangú előrehaladás eléggé komoly hiba tud lenni, az Egyre Távolabbnak mégis elnézzük ezt - vajon miért?Talán azért, mert Sarah Polley filmje nem is igazi film, hanem egy lírai alkotás, mint egy dal, vagy egy vers, egy költemény. Ez sok mindent megmagyaráz, hiszen a verseknél nem hiányzik nekünk a cselekmény.

Polley számára a "little bit of grace" (egy csöppnyi méltóság) lehetett a film titkos címe. A film titokban arról szól, hogy miként viselkedik egy finom hölgy egy végletesen degradáló helyzetben. Ez a film körülbelül olyan Sarah Polley-nak, mint az Átváltozás Franz Kafkának. Polley filmjében a kulcs a méltóság, nem csupán egy leépülést, egy downgrade-et, hanem egy egy "graceful downgrade" folyamatot láthatunk, egy lassú és tragikus tudat-halált. Tragikus, mert a hősnő közben átéli, ami vele történik, tanúja mindannak, amin keresztül megy, mint Szókratész a saját halálának.

Az Egyre Távolabb egy bámulatosan érzékeny öntörvényű és magabiztos filmalkotás, egy zavarbaejtően érett mű - amilyenre csak lányok, csak nők képesek.
-jepe-
2007-07-04

Címkék::::::::
  LÁSD: Egyre Távolabb info-file
:::::::  (Away from Her 2007.)