microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2007-07-01

Die Hard 4.0 - Legdrágább az Életed

A Die Hard 1. és 2. valódi klasszikusok, és filmtörténelmi ritkaságot képeznek azzal, hogy egy film első és második része ugyanolyan tökéletes. A harmadik rész durva minőségromlása után ez a 4. rész kifejezetten kellmes élmény. Egy egyszerűsített verzió, ami azonban jól működik.

A negyedik rész nagybetûs felüdülés, már az elején megérezzük, hogy ez az epizód jó kezekbe került. A film a kitûnõ Bad Boys-hoz hasonlóan (nem annyira jó, de hasonló) egy nagy manõverrel kezdõdik, amelyben a rossz arcok hozzálátnak a hadmûveletükhöz. E rossz arcok szerencsére nem szovjetek, nem arabok, nem nácik és nem koreaiak.

John McClane ezúttal is elvált, ám a durcás nõszemély most nem Holly, hanem a kislányuk, aki menet közben szépen felnõtt, és akinek elege van apja elvált-apuka-stílusából.

A szerencsétlen harmadik részhez képest különösen szembetûnõ a film könnyedsége. E nagybetûs negyedik részre általában jellemzõ, hogy nem sokat cicóznak, ha valaminek meg kell történnie, meg fog történni, hamarabb, mint várnánk - és ez nagyon jó. McClane immár negyedszer kerül slamasztikába, ettõl rutinossá vált, a dolgok menete pedig egyszerûbbé.

Bruce Willis segítõje (mert van neki) egy fiatal hacker srác, aki szerencsére egy nagyon jól kikevert karakter, így a film nemhogy nem veszít - de nyer vele. Amúgy vannak eléggé elröppent részek is a filmben, például amikor egy vadászgép támadja Bruce Willis kamionját, a végén pedig Bruce Willis szörfözõ állásban ácsorog a gép szárnyán. Néhol a komputeres trükköket kissé túlzásba vitték, s így az egyik legstrapabíróbb bûnözõvel való leszámolás kifejezetten gagyi lett.

Ezzel együtt a Die Hard 4.0 egy jól sikerült film - bár a hangulat, így, 17 évvel késõbb, teljesen más. Nem annyira folytatás, mint egy új generáció ez, egy egyszerûsített verzió.
-zé-
2007-07-01

Címkék::::::::
  LÁSD: Die Hard 4.0 - Legdrágább az Életed info-file
:::::::
 Hard 4, Die 2007.