microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2007-06-18

Zodiákus

Új Fincher film


David Fincher új filmjében egy sorozatgyilkos ámokfutását, valamint az utána folyatott nyomozást vitte vászonra. A helyszín San Franciso, az idő 1969, ekkor csap le először az őrült sorozatgyilkos, a legdurvább horrorfilmekre jellemző stílusban.

Akik látták a Hetedik c. filmet, amelyben David Fincher megszegve bizonyos íratlan szabályokat, kivégez egy terhes nő-karaktert, a Zodiákus első negyedében úgy fogják érezni, mintha egy kivégzéses Fincher film vetítésére csöppentek volna be. Tény, hogy minden idők legbrutálisabb, legsokkolóbb kivégzését lehet ebben a filmben látni, ám a film alapvetően mégsem erről szól, és éppenséggel egy kifejezetten finoman megírt és felépített filmet kapunk végül.

A film cselekményét a klasszikus kihívás hatja át, megfejteni egy vérszomjas őrült rejtjeles üzeneteit, cselekedete mozgatóit, és felfedni kilétét. Robert Graysmith fiatal képregény-rajzolóként dolgozik a San Francisco Chronicle szerkesztőségében, amikor a brutális sorozatgyilkos feltűnik. Graysmith (Jake Gyllenhaal) agya más hullámhosszon jár, mint a többieknek a szerkesztőségben, és meglepően profin érez rá, hogyan gondolkodik az őrült gyilkos. Ez az élmény elsöprő erővel ragadja magával, és éveken át hajtja a csillapíthatatlan vágy, karriert, családot háttérbe szorítva, hogy megoldja az ügyet, hogy leleplezze ezt a vérengző gyilkost. Graysmith az ügy, a Zodiákus álnevű sorozatgyilkos megszállottjává válik - egy életre. A film alapjául szolgáló könyvet ő maga írta.

A film (eltekintve a néhány brutális jelenettől) kulturáltan izgalmas, sőt, érdekfeszítő kalandot kínál nézőinek, mint egy remek könyv. A kitűnő szereposztás és az érzékeny rendezés révén pedig nem holmi illusztrációját látjuk a nyomozásnak: az akkori napok, órák, percek, évek szó szerint megelevenednek. Robert Graysmith életének filmje a szemünk láttára pereg le - kitűnő rendezésben.
-zé-
2007-06-18

Címkék::::::::
  LÁSD: Zodiákus info-file
:::::::  (Zodiac 2007.)