microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2007-12-03

Tanuljunk Kutyául!

Minden kutya egyéniség


November 26-án jelent meg a Mokép kiadásában DVD-n Dénes Gábor ismeretterjesztő, interaktív oktató filmje a kutyákról, Tanuljunk Kutyául! címmel. A 41 perces film több fejezetből áll, és ezek a fejezetek több aspektusból vizsgálják az ember és a kutya kapcsolatát, ami által mintegy belekukkanthatunk a kutyák világába, és belegondolhatunk, hogyan lehetnénk jobb gazdák, vagy simán csak jobb kutya-értő emberek.

Dénes Gábor Vasteleky-Einbeck Péter kutya-kynologus segítségével egy olyan izgalmas filmet hozott létre, ami rövid időn belül közelebb hozza hozzánk a kutyák világát. A film címe is erre utal: a néző, akár tartott már valaha kutyát, akár nem, akár közeli barátságban áll éppen egy kutyával, akár idegenkedik tőlük, a film megtekintése után másképp fog hozzájuk állni, jobban megérti őket, könnyebben ráérez az ő életükre, és talán az eddiginél még felelősségteljesebben viszonyul majd a tartásukhoz, gondozásukhoz.A film elkészítésének többek közt az a szomorú statisztikai tény adta az apropóját, hogy Európában Magyarországon a legnagyobb a kutyatámadások száma. Mint ahogy Dénes Gábor elmondta, ez a tény nagyon sokatmondó, mint ahogy az is, hogy nálunk még a vakvezető kutyákat sem szokták szívesen beengedni egészségügyi intézményekbe, arról nem is szólva, hogy míg a nyugati országokban a nagytestű kutyák csendesen elüldögélhetnek a szállodák halljában, éttermekben, kávézókban a gazdájuk asztala mellett, nálunk sehova sem akarják beengedni őket. Egyet kell értenünk Dénes Gáborral abban, hogy az a bánásmód, ahogy a magyar társadalom viszonyul a kutyákhoz, nem különbözik attól, ahogy bánnak az idősebbekkel, vagy a gyerekekkel. Fontos, hogy támogassuk a kutya-tartás kultúráját, és hogy a kedves négylábú barátaink jól tudjanak illeszkedni a mindennapjainkba.

Vasteleky-Einbeck Péter elismert kutya-szakértő elmondta, amit a filmben is hallhatunk, hogy minden kutya egyéniség, önálló személyiségük jegyei már újszülött korukban megmutatkoznak. A kiválasztás és az időben elkezdett nevelés a felelősségteljes és örömteli kutyatartás alapja. Ahhoz, hogy kutyáink méltó társai legyenek az embernek, mind a kutyáknak, mind a gazdiknak sokat kell egymástól tanulniuk.

Az együttélés kölcsönös tiszteleten és egymás megismerésén alapul. E film a tanulási és nevelési folyamatokhoz nyújt alapvető segítséget, bemutatja az oktatás eszközeit, módszereit és technikáit, azaz mindazon ismereteket, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a kutya az ember barátja és megbízható társa legyen. Az alkotók célja, hogy minél többen tanuljunk meg "kutyául".

Míg az Európai Unióban törvény szabályozza a nagytestű kutyák (amelynek marmagassága eléri az 52 centimétert) tartásának feltételeit, addig nálunk a gazdák belátására van bízva, hogy milyen körülmények közt tartják a kutyájukat. Ezért fordulhat elő, hogy vidéken 1 méteres láncra van kötve a házőrző kutya, aki így, Vasteleky-Einbeck Péter szavaival egy időzített fegyverré válik, mivel nem bírja ezt a ridegtartást, és így megnő a valószínűsége, hogy valamikor megtámadja a gazdáját.

A film alkotói azt javasolják a hazai kutya-tulajdonosoknak, hogy ha lehet, családostul együtt menjenek el kutyájukkal egy kutya-iskolába, ahol a gazdik megtanulhatják a helyes attítűdöt a kutyák felé, a kutyák pedig egy szeretettel-teli kiképzést kapnak, ami megkönnyíti az együttélésüket. A film a kutyák lelkével is foglalkozik: az alkotók szerint nem elég megérteni a kutyánkat - bár a legtöbb esetben már ez is problémát jelenhet -, hanem meg kell értetnünk magunkat négylábú barátunkkal, a kiegyensúlyozott, örömteli kapcsolat kedvéért.

A Tanuljunk Kutyául! a következő témákkal foglalkozik:

Kutya unio

Tanuljunk kutyául

A tanítás eszközei

Módszerek

Első nap az iskolában

Lábhoz!

Ültetés

Felállítás

Fektetés

Helyben maradás

Hozzám! behívás

Dominancia

Közömbösítés

Kutya és gyerek

Kikötött kutya

Kutya a lakásban

Szállítás

Kutyaszemmel

A filmet a Mokép forgalmazza, könyvesboltokban és bevásárlóközpontokban lehet már november 26-ától kapni, szándékosan alacsony árért, 950 ft-ért. A DVD-eladások bevételének egy részét a forgalmazók és az alkotók kutya-menhelyeknek adják át, hogy ezzel is segítsék a kutyák helyzetét.

A filmben Végvári Tamás narrációja hallható.
-finito-
2007-12-03

Címkék::::::::
  LÁSD: Tanuljunk Kutyául! info-file
:::::::