microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2007-05-23

Majdnem Bombanők

Tinik az orgazmus nyomában


A tiniknek szóló oktató-nevelő szex-trend filmek versenyében a franciák sem maradhatnak le az amerikai Piték és a német Hangyák mögött, hogy is tehetnék, amikor annak idején világpiac-vezetők voltak a Házibulival? A Majdnem Bombanők azonban nem Házibuli, hanem csak egy olyan film, amit egy marketing koncepció egymagában hívott életre.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy francia vígjáték. Adva vannak benne a lánytípusok, a szőke, a duci, a barna - és egy egzotikus. Koruknál fogva, nyilván középiskolába járnak, és adva van egy nagy nap, egy nagy esemény, amire készülniük kell, a film teljes játékideje alatt. Mivel négyen vannak, a végzős bál kilőve, marad egy táncverseny, ami természetesen hip-hop táncverseny, a konfliktus pedig, amit a film végéig meg kell oldaniuk, vajon mi más is lehetne, mint az, hogy meg kell ismerkedniük az orgazmussal.A film cselekménye nagyon hamar, szinte negyedóra alatt lepereg odáig, hogy beszervezik az indiai lányt, és kitalálják, hogy indiai motívumokat vegyítenek a hip-hop-ba, és ezzel fognak nyerni. Már javában megy is a próba, amikor rájönnek, hogy valami miatt nem eléggé finom a mozgásuk, nem eléggé felszabadultak, ekkor derül ki, hogy az egzotikus lányon kívül a három lánynak sürgős felzárkóztatáson kell észt venniük orgazmus terén - különben nem nyerhetnek. Pengeéles gondolatmenet, amivel jól őrületbe lehet kergetni szegény tinilányokat, elültetni a bogarat a fejükbe, hogy nem teljes emberek, amíg nem ismerkedtek meg az orgazmussal.

A film eléggé egyszerűen működik, a jelentek egy tévésorozat esetlegességével követik egymást. Elvileg vígjátékról van szó, párszor érezzük is, hogy a film készítői szerint most nevetnünk kellene, ám ez nem jön össze. A fő probléma az, hogy tökéletesen sablonos a film, nincs benne semmi eredetiség, semmi érzés, egyszerűen ledarálják a jeleneteket, mi megnézzük, aztán köszi, puszi, kész, passz. A sablonosság mellett - bár a főmotívum elvileg a tánc lenne- a tánc is elsikkad, alig látunk valamit, és az sem százas, hiszen ekkor a lányok még nincsenek túl az első orgazmusukon, és bénán mozognak. A tánc elhanyagoltsága mellett további hanyagságokat is bőven találunk, melyek közül a legdurvább az indiai motívum.

A csapat lelke az "indiai lány", aki Marseille-ből származik. Miatta jön be a képbe az indiai tánc. Mármost a Marseille-i lányt természetesen egy arab lány alakítja, Djena Tsimba, akinek az életrajzát sem szükséges elolvasni ahhoz, hogy lássuk, nem indiai, illetve, hogy lássuk, tényleg Marseille-i. Djena Tsimba anyukája algír, apukája pedig afrikai, szóval a szereposztás nem stimmel. Úgy látszik, valami arab-ellenes lobbi elérte, hogy a sztoriból kiradírozzák az arab vonalat, és indiaival helyettesítsék, még akkor is, ha Franciaországban a hip-hop (lásd a Besson-filmek zenéje) Marseille-hez kötődik. Még akkor is, ha a film elején a Marseille-i vonal megmaradt, illetve még akkor is, ha főszereplő szemlátomást nem indiai - még távolról sem. Fura, de hát ez van.

A film lehetne akár egy hűvös limonádé is, hiszen kifejezetten jó dolog, ha a tinik valami üdítő filmből merítenek mintákat, szereznek tapasztalatokat, ám ez a film túl üres ahhoz, hogy bármilyen érzelmet is közvetítsen. Ott van az egyik lány, aki állandóan be van indulva, hogy most elveszti orgazmus-nélküliségét, és végig vigyorogja a filmet, mit egy vadalma, és az első pillanattól, ahogy belépett a próbaterembe egy feka srác, egyből belé zúg, és onnantól folyamatosan e srác köré tekeredik, mint valami felfújhatós kígyó. Mi azt hisszük, már rég túl vannak a szexen, ám kiderül, hogy még nem, ekkor viszont végre sor kerül rá, de úgy, hogy a srác másnap elutazik örökre. Hinnénk-e, hogy egy ilyen jelenetet is meg lehet oldani érzelmek nélkül? Hát igen. A menet után a srácot kirúgják az éppen hazaérkező szülők, s többet nem is hallunk róla.

Azt már nem is említjük, hogy a pufók lány eredetileg nyilván úgy volt kitalálva, hogy leszbi lesz, a tánctanárnő ugyanis bevallottan leszbi. Ezzel együtt végül senki sem lett leszbi, pedig a film legvégén a pufók lány utána kapja a fejét egy helyes csajnak - szóval elképzelhető, hogy a forgatás során még több jelenetnél még úgy hitték, hogy a lány végül leszbi lesz. A pufók lány mellesleg nem esett keresztül a rávonatkozó orgazmus-jeleneten, szóval tényleg van okunk azt hinni, hogy marketing szempontok miatt végül elálltak tőle.

Sajnos, ez a film nemhogy nem limonádé, de még csak nem is hűsítő. Inkább csak tömény cukros víz, szobamelegen, tele összevisszasággal, szegény tinilányok pedig, akik beneveznek erre a filmre, végül üres kézzel távozhatnak, mert a bepillantást az érzelmekkel dúsított szex világába távolról sem kapják meg.
-fülöp-
2007-05-23

Címkék::::::::
  LÁSD: Majdnem Bombanők info-file
:::::::