microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2008-02-23

A Napkirálynő

A huncut királylány


Bár "csak" egy rajzfilmmel állunk szemben, azért az nem mindegy, hogy az animációs-rajzfilmes alkotások közül melyikre visszük el családtagjainkat, unokahúgainkat. Még mindig él az a filmgyártói megfontolás, miszerint egy családi film többet hozhat a kasszába, mint egy sima film, a gyerekeket elkísérő szülők miatt, éppen ezért nem meglepő, hogy mostanság elég sok kasszasiker rajzfilmmel találkozhattunk.Ilyen volt a L'ecsó, a Mézengúz, vagy a Vigyázz, Kész, Szörf, előtte pedig hasonlóan nagy sikert ért el a Cápamese, vagy a Jégkorszak is. A csapatos mozizás miatt ezek a családi filmek tarolnak a mozipiacon, és ezzel nincs is semmi baj. A Napkirálynő némi hátránnyal indul, hiszen ez egy európai film (francia-belga-magyar koprodukció), úgyhogy a hatalmas reklámkampány helyett csak azzal tud hódítani, ami ő maga: egy nagyon szépen rajzolt (kivitelezett) és izgalmas történet, az ókori Egyiptom világából, egy 14 éves hercegnő szemszögéből.Az ókori Egyiptom kultúrája nagyon izgalmas, még mesés formában is (ezért lett sikeres a Múmia 1-2 is), úgyhogy nem kérdés, hogy örömmel vetettük rá magunkat erre a filmre. És nem csalódtunk, egyáltalán, remekül szórakoztunk.Volt itt minden, ami egy jó kalandfilmhez kell: álruha, menekülés, cselszövés, és hasonlók, volt benn egy jó adag furfangos romantika a tinilányok kedvéért (a hercegnő álruhában ismeri meg a szerelmét, és később szintén álruhában élnek át együtt kalandokat), izgalom és misztikum, ami illik az egyiptomi témához, sőt, történelmi hitelesség is, már ami a két kultusz (Amon Ré és Aton) összecsapását illeti.

Annyira szépen van rajzolva a film, hogy élvezet nézni, amellett pedig tényleg nem unatkozunk, köszönhetően a jól megírt történetnek. Akhesa, a fáraó kisebbik lánya különböző okok miatt elszökik a palotából, egy előkelő srác társaságában, hogy együtt próbálják meg megakadályozni a birodalom és a fáraó elleni összeesküvést. A talpraesett fiatalok sokat tesznek a birodalom jövőéjért, és miközben egyik kalandból a másikba csöppennek, egyre közelebb kerülnek egymáshoz is.Jó a történet, és külön jól működnek a közös megpróbáltatások, amiket Akhesa és barátja együtt élnek át, és amiken túljutva már egy más, erősebb személyiséggel fejezik be a kalandjaikat.

A film végefelé egy kicsit misztikus fordulatot vesz a cselekmény, de ez sem zavaró, sőt, még jól is jön, mert így kevésbé előre kiszámítható a történet.

Mindent egybevéve, egy kifejezetten kellemes családi film a Napkirálynő, nagyon szép kivitelezéssel, és izgalmas történettel. Kiskorú családtagjaink imádni fogják.
-finito-
2008-02-23

Címkék::::::::
  LÁSD: A Napkirálynő info-file
:::::::
 Reine du Soleil , La 2007.