microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2008-03-17

Psych - Dilis Detektívek

a legmenőbb cucc


Hogy ki mivel lövi, bombázza magát, kultúrrétegenként eltérő specifikum, és ugyanígy fordítva is, minden kultúrrétegnek megvannak a maga favorizált anyagai, forrásai, lelőhelyei. A Psych egy tévésorozat, tehát ott van elrejtve, ahol nem is keresnéd, szóval csak szólunk, a Psych nagyon ott van, óriási meglepetés, a trippek tripje, a legmenőbbek legmenőbbike.

(Mielőtt bármi: jeleznénk, hogy ez a cikk nem megrendelésre készült, hanem szórakozásból - szóval nem PR cikk - a főszerk.)

Ki az a hülye, aki vasárnap dél körül otthon tartózkodik, és tévét néz? Remélhetőleg senki, ám olyan okos emberekből remélhetőleg hétről-hétre egyre több akad, akik a videójukat, felvevőjüket jól ráprogramozzák a vasárnap 13:40-es kezdési időpontra, amivel valószínűleg az adott hét legeslegjobb mozgóképes élményére teszi rá a kezét. A Psych megdöbbentő.Ha valaki, vagy valami nagyon neked van kitalálva, kilométerekről felfedezed, illetve elég egy-két másodperc is, és bármikor magával ragad, ilyen a Psych is (ejtsd: "szájk", gyakorlatilag "p" nélkül).Adva van egy nagyon vicces, nagyon laza srác, Shawn (James Roday), akit zsaru apukája gyerekkorában kicsit kísérleti üzemmódban nevelt. Shawn gyerekkora mai szemmel egyfajta kiképzés volt - apja egyetlen alkalmat sem mulasztott el, hogy hasznos tulajdonságait, képességeit fejlessze, például egy sima reggeli müzlievés közben bármikor elmagyarázta neki, hogy hogyan kell követni egy gyanúsítottat, hogyan kell osonni, hogy kell a lécsőfordulóban kilesni, feltételezve, hogy a gyanúsítottnál fegyver van, stb.

Amit Shawn-nak állandóan és legesleginkább gyakorolnia kellett, az az, hogy mindent a legrészletesebben megfigyeljen, hány sapkás ember van a teremben, stb., a szokásos titkosügynök képzésnek megfelelően. Shawn nagyon tehetséges kissrác volt, és gyorsan tanult, olyannyira, hogy minden Psych-epizód egy gyerekkori bejátszással kezdődik, valamikor a '80-as évekből, csak hogy egyetlen percre se tévesszük szem elől, Shawn honnan is jön.

Shawn annyira tehetséges kissrác volt, hogy felnőtt korára (bár a több száz munkahely, melyeket eddig is maga mögött hagyott, nem igazán árulkodnak felnőttségről) megfigyelőképessége követhetetlenül profivá fejlődött. A kis gyerekkori balesete, a nonstop kiképzősdi miatt annyira penge megfigyelővé vált, hogy másodpecek alatt szkennel be egész bűnügyi helyszíneket, aktákat, pengeéles logikájával pedig zéró idő alatt ki is elemzi azokat, így nála a nyomozás első látásra történik.

Shawn nagyon laza, hozzá képest régi (tök régi) kedvenceink, a Jóbarátok egyszerű kispolgárok. Shawn (James Roday) maga a felszabadult és elszabadult életerő, és vidámság. Gyakorlatilag folyamatosan be van tépve - saját agyától. Állandóan hazudni kényszerül (a dolgok pillanatnyi állásához igazítva interpretálni a valóságot), például társának, a szimpi fekete srácnak, Gus-nak (Dulé Hill), hogy a helyzet sokkal jobb, mint amilyen. Például, amikor az örök kétkedő Gus azt kérdi, hogy „és téged ide tényleg beengedtek?”, Shawn lazán válaszolja, hogy persze, majd hozzáteszi, de csak a szellőzőben - mellesleg eléggé vicces egy olyan rendőrségi megbeszélés, amit Shawn a szellőzőből hallgat félig a plafonon, és közben nagyokat nevet, valahányszor a kockafejű nyomozó valami bénaságot mond.

Ja, ha még nem mondtuk volna, Shawn nem rendőr. Persze, hogy nem az, hiszen másodpercek alatt esett le neki, hogy imád nyomozni, hogy imádja ezt a munkát, és ennyi idő alatt egy rendőr akadémia elvégzése még akkor sem lett volna lehetséges, ha Shawn akarná, és ha nem tipikusan az a fej lenne, aki soha az életében nem végezne el egy rendőr akadémiát. Eleve hogy hangzik? Hova jársz? Rendőr akadémiára (?), esetleg rendőr aksira ...

Shawn baromira nem rendőr, ennek másik, és egyben legfőbb oka az, hogy túl penge agyú, és túl jó megfigyelő, és amikor egyetlen egyszer megpróbálta elmondani a rendőrségnek, hogy ki a tettes egy ügyben, egyből ő vált a fő gyanúsítottá - hiszen olyan információkat tudott, amiket csak a tettes tudhatott volna.

Logikus következtetései a lassú rendőrök számára érthetetlen bla-blaként hangzanak. Így hát Shawn, hogy kivágja magát a szorult helyzetből, és expressz sebességgel szabadúszó rendőrségi főnyomozó lehessen, azt hazudta (úgy interpretálta a valóságot) hogy ő egy látnok, és ezért tudja, mi a megoldás.

Bizony, tényleg így történt az első részben, a pilóta részben, amikor Shawn egy tv-híradó bejátszást hallgatott, és szokásos módján másodpercek alatt megoldotta az ügyet.

Lelkes polgárként elkezdte hívogatni a rendőrséget, hogy elmondja, ki a tettes, végül a bürokráciának megadva magát, egy üzenetet hagyott. Amikor pár nap múlva behívták, fülig ért a szája, hogy hátha jutalmat kap, vagy újabb megbízatást, de sajna, ő lett a főgyanúsított. Nos, ezért találta ki a látnoki fedő-sztorit, ezért kell látomásokat szimulálnia, valahányszor rábukkan valamire.

Azóta bárhova megy, mindenütt a rendőrség főnyomozójaként, ha nagyon kemény a helyzet, akkor főlátnokaként mutatkozik be. Az is rögzült az első részben, hogy az epizód végére általában már mindig az ő nyaka körül szorul a hurok (így vagy úgy), és nagyon össze kell kapnia magát, hogy elkerülendő a yard bosszúját, megoldja az ügyet.

Gyakran jön össze csinos mellékszereplőkkel, melyek leleplezése, ha netán egy-egy ilyen lány a gyilkos, külön sajnálatot vált ki belőle. Ott áll például egy templomban, és miközben új randiját leplezi le, a lány közli, hogy Shawn hazudik, és hozzáteszi, hogy a pénteki randi ugrott, mire Shawn folytatja a leleplezést, és ő sem állhatja meg szó nélkül, hogy jelezze, tényleg sajnálja a pénteki randit, de hát a gyilkosság, az gyilkosság.

A Psych mellesleg a Monk friss és felszabadult verziója (és minden egyéb szinten is a Monk utáni evolúciós szinten van). A Psych maga az elröppentség, fárasztó üresjáratok nélkül. Tényleg, a Psych-ban 1 másodperc üresjárat nincs, és miután az ember megnéz egy-egy részt, legalább 10-12 órára a hatása alá kerül, a szervezetből pedig makacs módon gyakorlatilag sosem ürül, sosem távozik, így a puszta kipróbálása is meglehetősen kockázatos (mert mi van, ha valakinek nem tetszik, és mégis egy életre a hatása alá kerül?).

Mindenkit arra buzdítunk hát (persze csak saját felelősségére), hogy felvevő kütyüjével vasárnap 1 óra körül rögzítse (a TV2-n), és egy számára kedvező időpontban, például vasárnap késő esténként tekintse meg a következő, aktuális Psych-részt.

A sorozat eddig hivatalosan 31 epizódból áll, James Roday a főszereplő helyes szőke lánnyal jár (Maggie Lawson) az életben is (oké, a sorozatban csak szúrják egymást), és azt is jó tudni, hogy a Psych ezekben a percekben is, ahogy itt beszélünk, új epizódokkal gyarapodik ...
-jepe-
2008-03-17

Címkék::::::::
  LÁSD: Psych - Dilis Detektívek info-file
:::::::  (Psych 2006.)