microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2008-05-06

A Föld

Barátaink, az állatok


Azzal együtt, hogy mostanában elég trendi természetfilmekre járni, azért néha előfordul, hogy megbánjuk, hogy barátainkat, rokonainkat nem egy rendes szereplős játékfilmre vittük el inkább. Amennyire csalódás volt 2 éve a Kék Mélység, annyira nagy élményt jelentett most a csodálatos Föld c. alkotás.

Bár a két alkotóstábban van átfedés, Alastair Fothergill főalkotó például mindkét filmben rendezett és producerkedett, de ettől még össze sem hasonlítható a két mű. A Föld egy tv-sorozat és egy mozifilm, aminek az együttes költségvetése 40 millió dollár volt, és 5 évig tartott a forgatás - bár ez még mindig nem garantálná azt a fantasztikus minőséget, amit a filmvásznon tapasztalunk.A forgatókönyv koncepciója szerint a Föld egy évét követjük végig, januártól decemberig, az Északi Sarktól a Déli Sarkig. A főszereplőink állatok - mint ahogy loveearth.com hivatalos honlapon is olvashatjuk a ″cast″ (szereposztás) címszó alatt, 3 főszereplőnk van, az elefánt, a púpos bálna és a jegesmedve, társ-szereplőként pedig a rénszarvas, a pávián, a hiúz, a farkas, a nagy fehér cápa, a rozmár, a gazella, a sarki róka, a csimpánz, a kardhal, a delfin, a prémes fóka, a Ragianna paradicsommadár, az amúri leopárd, a gepárd, a daru, az oroszlán, a mandarinréce, a nyársas antilop, és a csodálatos paradicsommadár jelenik meg.

Nagyon finom a dramaturgia, és igazán jól kapcsolódnak egymáshoz a különböző állatokkal esett történetek. Ahogy haladunk előre időben és csúszunk lefelé a Déli Sark felé, egyrészt követjük a főhőseinket, másrészt belekukkantunk a mellékszereplők életébe is, amely epizódok érdekesek (a darvak beveszik a Himalája nagyon magas hegycsúcsait), néhol izgalmasak (az elefántok vizet keresve zarándokolnak hosszú kilométereken keresztül, a púpos bálnák uszony-csapkodással adnak jeleket egymásnak a háborgó és zajos óceánban), gyakran mulatságosan kedvesek (a kicsi jegyesmedve-bocsok jégen való szánkázása, vagy a fáradságtól alig látó kiselefánt botladozása), vagy csak simán viccesek (lsd. a nádasban óvatosan, feltartott kézzel haladó majmokat), miközben folyton előbukkan a megváltozott természet hatása ezekre az állatokra, ami nem is csoda, hiszen manapság nem lehet környezetvédelmi üzenet nélkül természetfilmet készíteni.

A narrációs szöveg annyira informatív és érdekes, ami ritka (ráadásul itt néven nevezik az állatokat, szemben a Kék Mélység örökös ″vadászaival″, ″áldozataival″, stb..). Egy rendes képet kapunk bolygónk helyzetéről, az esőerdők állapotáról, a klímaváltozás és az emberi pusztítás által bekövetkezett környezeti változásokról, amik a főszereplő állatainknak is megváltoztatják az életét.Az alkotók nem dramatizálják túl a globális következményeket, de az általuk elmondott adatok és a bemutatott állati sorsok magukért beszélnek - minden intelligens néző ugyanarra a felelősségre gondol, ami a bolygó emberi lakóit terheli a Föld természeti pusztulásának megakadályozásáért, függetlenül attól, hogy mostanában trendinek tűnik-e zöld mezben mozogni, vagy sem.Minden megvan ebben a filmben, amitől élményszerű és emlékezetes lehet egy természetfilm: egyrészt hihetetlenül látványos (soha sem öncélúan, de nagyon hatásosan), másrészt informatív és olyan állat-utakat mutat be, amiket eddig így még nem láttunk, arról nem is beszélve, hogy igazán izgalmasan kapcsolódnak egymáshoz a különböző állat-sztorik. A narráció tömör és érdekes, a képek fantasztikusak, és az is külön jó, hogy nem használják ki az alkotók a ″jaj, de édes″-effektet a kis állatok kapcsán.Azon túl, hogy tényleg csodálatos élmény megnézni ezt a filmet, még egy plusz érzéssel is gazdagodunk általa, és ez a Föld otthonosságának érzete. Ahogy nézzük a mindenféle állatokat, látjuk, hogy próbálnak igazodni az új feltételekhez, tapasztaljuk a páratlan túlélő- és alkalmazkodó képességüket, közelebb kerülünk a Földünkhöz, mi is egynek érezzük magunkat a bolygó élőlényei között, és ez valamilyen kedves, baráti érzést ad.

Nagyon szeretjük ezt a filmet (és ezt a bolygót - a film hivatalos honlapja a loveearth.com), és bár tényleg moziban a legjobb megnézni, azért nem kérdés, hogy DVD formában is be fogjuk szerezni majd a maga idején.
-finito-
2008-05-06

Címkék::::::::
  LÁSD: A Föld info-file
:::::::  (Earth 2007.)