microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2008-05-29

Erőszakik

Brutális turisták


Ezt a filmet az idei Titanic Filmfesztivál záróünnepségén láttuk, de nem volt jó, sőt a végén jól fel is húztuk magunkat rajta. Utálatos egy film, amivel kapcsolatban nem lehetünk biztosak benne, hogy egyáltalán paródia-e, vagy sem.

Pedig amúgy semmi kifogásunk a lövöldözős krimikkel szemben, a bérgyilkosos thrillerek is gyakran igazán jók (lsd. pl. a Leon, a Profi-t), szóval a műfajjal nincsenek gondjaink, az pedig, hogy a történet egy gyönyörű belga kisvárosban játszódik, alapban nagyon jól hangzik. Bruges főszereplő lesz a filmben, de nem annyira jó értelemben, és nem annyira pozitív reklám-tartalmat hordozva a városkának, mivel a Colin Farrell-es egyik főszereplő folyamatosan alázza Bruges-t, mint az idióták, debilek városát. Remek, és ez még csak egy szelete a filmnek, amit ki nem állhattunk.

Ismerős a stílusa: egy véres krimi, ami folyton viccesekedni akar, de mivel nem humoros, nem ötletes, és nem működőképes, ezért csupán erőltetett jópofizásban merül ki ez a szándéka. Annyi dolgot összekever a film, és olyan furán, hogy nem is értjük. Egyrészt van ez a bérgyilkosos-vonal (két ír bérgyilkos egy belga kisvárosba érkezik, várva egy telefonon érkező megbízatást), amiből itt semmi sem sül ki, mert csak a véres és borzasztó leszámolásokat látjuk, a múltból és a jelenből, ami se nem izgalmas, se nem érdekes. Aztán van a suttyó jópofizós vonal, amit Colin Farrell képvisel, mint egy olyan nulla IQ-s fickó, aki még beszélni sem tud rendesen, és minden megszólalásánál kiáll a kapanyél a szájából. (Ez továbbra sem érdekes, főként nem vicces).

Ezeken kívül van még egy sehova sem vezető paródia-szál is, a filmbeli filmforgatáson szereplő törpével (vagyis inkább alacsonyabb növésű férfivel), illetve a szintén forgatáson felbukkanó fiatal holland lánnyal, aki drogdíler és egyebek, a szálloda terhes tulajdonosnőjével, aki hatalmas pocakkal áll két bérgyilkos közzé, illetve egy helyi szerencsétlen csávóval, aki elveszti a fél szemét, és még ezt is viccesként próbálja eladni a film.

Nincs semmi, ami miatt élvezni tudnánk ezt a filmet, kivéve talán a gyönyörű Bruges-i utcákat, templomokat, és egyéb látnivalókat, de sajnos ezeknek a látványát is lerontja a borzasztó rossz történet. Martin McDonagh író-rendezőnek ez az első rendes játékfilmes rendezése, eddig egy 27 perces ír krimi-vígjátékot készített, Six Shooter címmel, ami egyrészt hasonló lehet az In Bruges-hoz, mert egy “véres ír fekete vígjátéknak” írták le, másrészt pedig 2006-ban Oscar-díjat nyert ez a rövidfilmecskéje. Ezek után valószínűleg úgy gondolta, ez a 4 elemű műfaj bevált neki, és készít egy teljes estés filmet is ugyanezen a talajon - most láthatjuk a végeredményt.

A film azon a kevésbé érdekes kontraszton alapul, amit egy elvarázsolt, meseszerű, karácsonyi belga kisváros látványa és hangulata, az ott élők kedves életmódja, illetve az odalátogató vérszomjas külföldiek között feszül. Ez az ellentét akkor sem lesz vicces, ha az alkotó (McDonagh) láthatóan belefeszül is, Ralph Fiennes hiába nevel több gyereket szemét gengszterként, ezen nem fogunk nevetni, a törpe karakter hiába viselkedik hülyén és mond furcsákat, ettől még nem lesz érdekes, Colin Farrell pedig hiába igyekszik lerombolni a tehetséges rossz(szép)fiús imidzsét (amit a Beavatás, Különvélemény és hasonló filmekben szerzett), az egyszerű suttyó stílusa nem lesz mulatságos, vagy előremutató.

Tulajdonképpen legjobban a “fárasztó” jelzővel tudnánk leírni ezt a filmet, de azt is mindenképp hozzá kell gyorsan fűznünk, hogy véresen fárasztó. Ennyi agykiloccsannást (és az ebben való élvezkedést) még horrorfilmben sem láttunk, miközben lövésünk sincs róla, hogy ez mennyiben szórakoztató vagy érdekes egy mozinéző számára.

Nekünk nem volt az, finoman szólva, és nagyon sajnáljuk, hogy Bruges ilyen rossz filmhez adta a nevét és “az arcát”.
-finito-
2008-05-29

Címkék::::::::
  LÁSD: Erőszakik info-file
:::::::