microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2008-06-13

A Hihetetlen Hulk

Nem-kicsi zöld ember


A "hulk" azt jelenti, nagy darab, mamlasz, melák. Általában az ilyen emberek eléggé kedvesek, ám a mi Hulk-unk düh-terápiára szorul, állandóan tombol, s tetejébe mindennek, eleve a düh okozza nála az átalakulást, azt, hogy a vézna srác (Edward Norton) átmegy Hulk-ba, nagy darab zöld emberbe. Tanulság: nem szabad felkapni a vizet:)

A filmet Magyarországon 16-os kategóriába akarták besorolni - ami ellen a forgalmazó joggal fellebbezett, hiszen ez a film is csak pont olyan, mint a Batman, a Superman, vagy a Pókember - ez utóbbira hasonlít leginkább. Nem horror, nem rémisztő, gyerekek (12) számára is abszolút nézhető - jobban, mint egy 18:30-as híradó, az biztos.

A film egyébként vicces. Az első nagy nevetnivalónk akkor támad, amikor Edward Norton felnyitja laptopját, és megjelenik a Norton antivírus. Mármint Norton - antivírus. Ez a neve (ezt persze ugyanúgy nehéz vagy könnyű elmagyarázni, mint az Asterix-ben a viccet, hogy "fel a fára, Ó", ahol az a neve, hogy Ó). Elég az hozzá: a film vicces. Később is találunk benne humorokat, amikor például Edward Norton rámutat a Liv Tyler táskájából kiöntött cuccokra, és azt mondja, ezeket nem hozhatod magaddal - mire Liv Tyler: ó, baj van a rúzsommal? Edward Norton elmondja neki, hogy nem, a rúzs oké, de a telefon meg a hitelkártya menekülés közben nem kóser.

A film nemcsak vicces, de tanulságos is, megtapasztaljuk, hogy mennyire ártalmas, ha valaki dühöng. Nagy darab behemóttá válik, aki tombol, mint állat (szó szerint). Van egy eléggé béna James Bond- film, amelynek a végén az űrben zajlik a küldetés (Moonraker), ebben a félelmetes ellenfél (Jaws - a Spielberg Cápája nyomán, Richard Kiel alakításában), aki a fogával fűrészelni is tud, 2 méter magas, fémmel van bélelve a feje, és egy földmunkagép erejével rendelkezik, eléggé behemót. Mégis, a végén szerelemre gyúlik egy lány iránt, sőt, még James Bond-nak is segít visszajutni a Földre. Behemót, esküdt ellenség - és mégis tud szeretni.

King Kong (azaz Kong Király) hatalmas behemót, az összes állatias vonással rendelkezik (lévén állat), mégis tud szeretni, Jessica Lange-t a tenyerén hordozza.

A mi Hulk-unk azonban olyan zöld ember, aki se lát, se hall, leginkább csak tombol - és ez nagyon rossz neki. Annyira rossz, hogy Edward Norton és Liv Tyler még szerelmeskedni sem mernek, mert félnek, hogy ha Norton felizgatja magát, átmegy Hulk-ba. Van tehát tanulság, mégpedig az, hogy az embernek tudnia kell uralkodnia magán.

A Hulk pikantériája egyébként éppen ez, hogy amíg a Pókember vagy Batman tulajdonságait irigyeljük, csodáljuk, addig Hulk "hulk"-állapotát nem igazán. Amikor Tobey Maguire átmegy pókemberbe, a gyerekek örülnek, és csodálják. Amikor Norton elkezd duzzadni, és átmegy tomboló zöld emberbe, nincs okunk sem az örömre, sem a csodálatra. Érdekes egyébként, hogy az első rész Hulk-figurája, a rajzolt (computer-generált) lény maradt az, aki, tehát az Erica Bana alakjából felfújt zöld ember - miközben most Edward Nortont fújták fel Hulkra. Ez azért fura, mert Eric Bana-ra még rá lehetett ismerni a dühöngő zöld lényben, de Nortonra még csak nem is hasonlít. Igazán átrajzolhatták volna Norton-alapúra a vonásait, de mindegy.

Ha több történet lenne benne, és kevesebb Hulk-akció, lehetne akár jó film is, így azonban valahányszor kezdődik a Hulk-roham, és Norton kezd átmenni rajzolt szereplőbe, a zöld alapon futkározó pálcikaember ábrája felé (exit) tekintünk vágyakozva :) Gyerekeknek egyébként minden bizonnyal sokkal nagyobb élmény (komolyan) ... és még tanulságos is ...
-zé-
2008-06-13

Címkék::::::::
  LÁSD: A Hihetetlen Hulk info-file
:::::::
 Hulk 2. 2008.