microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2008-07-02

Wanted

A szövet a hibás


A Wanted nagyon igyekszik, hogy több rétegű filmként tekintsenek rá a nézők, vagyis nemcsak a durva akciófilmek, hanem a Harcosok Klubja-féle rétegfilmek kedvelői is megvegyék rá a jegyet, hogy a Mátrix-kedvelőkről, vagy a képregény-feldolgozásokat szerető nézőkről ne is beszéljünk. Vagy a Jolie-rajongókról ...Adott egy huszonéves srác, Wesley, aki saját sztoriját mesélve azzal kezdi, hogy minden rossz az életében. És valóban, adott a megcsalós barátnő, a megcsalós legjobb barát, a durva irodai munka, a dagi főnöknő, és adott a külvárosi lepusztult lakás, ahol él. Nyilvánvaló, hogy hősünk egyszerűen nem ezt az életet érdemli.Ez az alaphelyzet nem igazán hihető (mint ahogy az sem, hogy egy megcsalós barátnőhöz ragaszkodik minden áron), de ez itt, a képregény-motivált világban nem jelent problémát, a lényeg, hogy később, amikor főhősünk “tudatára ébred”, elég nagy legyen a kontraszt a régi “nyuszi” és az új “tökös bérgyilkos” énje között.

Wesley tehát megváltozik, bekerül egy titkos szövetségbe (vajon hova máshova kerülhetne egy képregényben?), akik azért gyilkolásznak sorra embereket, mert:

1. így állítják helyre az egyensúlyt a világban (???),

2. mert a társaság ősi anyaga, “a szövet” bináris kódok segítségével bizonyos neveket ad ki, amikhez tartozó embereket nincs mese, meg kell ölni.Ezt a szövet-sztorit Morgan Freeman adja elő, a szokásos, rejtélyes, de sekélyes stílusában, amilyet már annyi, de annyi filmben láthattunk ezelőtt. A SZÖVET-ség, amibe Wesley belecsöppen, egy “megmagyarázott” sorozatgyilkos világképen alapul, a társaság pedig olyan tagokból áll, mint Fox (Angelina Jolie), a Szerelő, a Mészáros, és egyéb kedves, sokatmondó nevű, képregényből származtatott karakter.

A filmben tulajdonképpen nem sok minden történik. Wesley a kiképzése után elkezdi élni a szövetséges bérgyilkosok hétköznapjait, nap közben elhajló pályán repülő golyókat lődöz ki emberekbe, gyakorol, aztán képzi magát a könyvtárban, és tanulja a szakmáját. Csodás. Wesley persze apja gyilkosát szeretné elkapni, de ez nem megy olyan könnyen, mert a szenyó Szövet folyton más nevekkel jön elő...

Ezen a szinten nincsenek igazi konfliktusok, egy ilyen történetben egyrészt eléggé kiszámíthatóak a lehetséges csavarok, másrészt nem is nagyon vesződnek az írók egy rendesen felépített cselekménnyel, elég, ha egy golyó útját oda-vissza végig tudjuk követni, azután, hogy szétlőtte valakinek a fejét, elég, ha Angelina Jolie a Tolvajtempóból ismert stílusában böhöm nagy piros versenyautóval futkározik, miközben keményen összeszorítja az ajkait, és villogtatja az egész testét beborító tetkóit...Ennél fantáziátlanabb sztorit és látványt el sem tudnánk képzelni, 5 évvel az utolsó Mátrix epizód után.

A film leginkább vicces, de érdekesnek, újszerűnek, netán kultnak semmiképp sem mondhatnánk. Tényleg vicces, mert hihetetlen fura csavarjai vannak, és olyan komoly képpel mondanak főbb szereplők kemény blődségeket, hogy csak pislogunk rajta. Amúgy leginkább az "agyatlan akciófilm" közhelyes kategóriájába sorolható, ami ördög tudja, mennyire tesz jót Jolie művészi karrierjének.
-ming li-
2008-07-02

Címkék::::::::
  LÁSD: Wanted info-file
:::::::  (Wanted 2008.)