microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2008-07-24

Ne Szórakozz Zohannal!

New Yorkban mindenki egyenlő


Az Adam Sandler-vígjátékoknak akkor is különleges, speciális stílusuk van, ha ezeket a filmeket más-más rendezők készítik. Dennis Dugan egyike a bevált Sandler-rendezőknek, aki most is ki tudta domborítani a komikus színész dilis humor-stílusát.

Adam Sandler (Ben Stiller-rel kb. egy időben) a 90-es években indította be a vígjátéki karrierjét, olyan filmekkel, mint Billy Madison (1995), vagy egy évre rá a Happy Gilmore (amelyek után a produkciós cégét Happy Madison-ra keresztelte), amelyek már megadták az alapvonalát a Sandler-filmeknek: egy jóadag kölykös-srácos hangvétel, ártatlan és infantilis vágyakkal és időtöltésekkel, szeretetreméltó, de mindent elhülyéskedő főhőssel a cselekmény közepén. Bár biztos sokan vannak, akiknek nem jön be ez a Sandler-humor, de szerintünk legtöbbször működőképes, élvezetes, vicces, és csak ritkán megy át gusztustalankodóba, vagy efélébe.

A remek indítás után a 96-os Golyóálló c. krimivígjáték elágazásnak tekinthető, mert az nem lett tipikus Sandler-vígjáték, hanem egy normális film, amiben Sandler volt éppen az egyik főszereplő (a másik Damon Wayans, a vicces Wayans-fivérek egyik fiatalabb tagja). A 99-es Apafej már megint visszatérést jelentett a kitalált Sandler-vonalra, és ez a film is egészen jó vígjáték lett, olyan, amit többször is kedvünk van megnézni. Aztán jött az értelmezhetlen Sátánka, amire kár szót is vesztegetni, a Kismenő, ami helyenként vicces volt, de nem az igazi Sandler-minőség, a Ki Nevel a Végén szintén, csak még gyengébben, az 50 Első randi, és így tovább.

A legújabb filmjeinél beleszaladtunk egy erős hullámvölgybe, gondolunk itt a szörnyű remake-re, Csontdaráló címmel, a Távkapcs-ra, amit hiába rendezett az egyik bevált Sandler-rendező, Frank Coraci (összesen 4-en vannak, Dugan, Coraci, Steven Brill, és Peter Segal), uncsi és nem-vicces lett, vagy a tavalyi Férj és Férj-re, ami szintén nem ütötte meg a jó öreg Sandler-szintet.Ezek után a lehető legnagyobb kiváncsisággal készültünk a volt izraeli titkosügynökből lett New York fodrász történetére, aminek írásában már Sandler is részt vett, hosszú idő után ismét bedolgozva magát a forgatókönyvírói csapatba (legutóbb a 2000-es Sátánkát írta társ-szerzőként, amit mondjuk kihagyhatott volna). Vele együtt dolgozott a könyvön Judd Apatow is, akinek nem rajongunk a stílusáért (Felkoppintva), bár mostanában nagyon sok vígjátékban részt vesz íróként, producerként, rendőként.

Valljuk be, a Zohan sztorija nem rossz. Amikor először meghallja valaki 25 szóban (vagy kevesebben) a film rövid sztoriját, tetszik neki. Vicces, ahogy egy sérthetetlen izraeli ügynök ott akarja hagyni a harcokat, hogy New York-ban békésen varázsolja fényessé és selymessé a hajakat. Ráadásul Adam Sandler olyan képpel tudja ezt előadni (illetve minden nem-normális, humoros helyzetet), amit nem lehet nevetés nélkül hagyni. Szóval jó az alapötlet, de egy igazi jó vígjátékhoz több kell ennél - folyamatosan adagolni és fokozni kell a humorforrásokat, az alap vicces helyzetből ki kell nőniük további humoros helyzeteknek, plusz fel kell bukkaniuk “funny” karaktereknek, akik maguk gondoskodnak egy-két jelenet viccességéről.Mindig sokatmondó információ egy filmről, mi kerül be a trailerébe, nos, a Zohan mindegyik trailerében egyaránt benne volt a “talpas verekedés”, ami nem is annyira vicces. Az a jelenet, amikor Zohan frissen megérkezve New York-ba, bemutatja a városnak, és egy bunkó rasszista fickónak, hogy mit tud (állva a talpával pofozkodni, például)), az egyszer kicsit vicces, de azért nem annyira nagy dobás, hogy feltétlenül bekerüljön a trailerbe. De bekerült, és ez azért van, mert olyan sok igazi geggel végülis nem szolgál a film. Jól szórakozunk rajta, szó se róla, de egy Adam Sandler-vígjátékban több mulatság is elférne.

Zohan két fronton támad új, New York-i életében: egyrészt menő hajakat csinál az idősebb hölgyekből álló vendégkörnek, másrészt szexuális szolgáltatásokkal is ellátja őket. Olyanfajta idióta beindultságot kell elképzelnünk Zohannál, mint amilyet Mike Myers nyomott az Austin Powers-ban (a “hello, baby, na mi a helyzet?-féle kedves macsó stílus, aki megragadt a 70-es éveknél, és meg van róla győződve, hogy még mindig bárki bármikor szexelhet majdnem bárkivel...leginkább vele)).

A Zohan-karakter “közvetlen férfiassága” jó ötlet, mert ebből később még több vicces jelenet és beszólás eredhet (a legjobbak a vörös hajú zsidó srác, Michael megnyilvánulásai, akivel Zohan megérkezésekor barátságot köt, és akinek a mamáját is töbször “megmasszírozza”, amitől a srác folyton rosszul lesz).

Zohan tehát teszi a dolgát, a lehető legtermészetesebben, mindenkinek csak jót akar: fellendíti a gyönyörű palesztin bevándorló lány, Dalia fodrászüzletét, több módon is széppé varázsolja az idősebb hölgyeket, őrzi a kerületet, és mindenkivel barátságot köt, beleértve az utca másik oldalán levő palesztin boltosokat is. Ez a zsidó-arab, pontosabban izraeli-palesztin viszony, amit a film ábrázol, teljesen rendben van, nem erőltetett, nem demagóg, hanem jól kitalált, és persze gyakran humoros is.

Mindkét oldal megkapja a maga paródiáját, és ezek egyike sem bántó, ami nagyon jó dolog. Zohan “izraelisége” amúgyis több vicces paródiaelem tárgya a filmben (a sárga színű bubble-s üditőital imádata, a fura akcentusa, a szüleihez való viszonya, a humusz sokoldalú használata, stb), amiken lehet derülni, és amin állítólag az izraeli közönség sem sértődött meg, sőt, nagyon tetszett nekik.A film tehát mindenben kellő mértéket tart, Zohan idióta beindult szexvezérelt mentalitásától kezdve a politikai, nemzetiségi utalásokig, és ez feldobja a filmet. Ráadásul az idősebb hölgyek is méltósággal vannak bemutatva a filmben, akikre nem vet rossz fényt, hogy Zohan folyton “megmasszírozza” őket.

Úgy tűnik tehát, hogy egészében jól működik a Zohan, ez nagy vonalakban tényleg így van, csak hát a humorvonal nem tartott ki a majdnem két órás filmidő alatt, voltak hosszabb részek, amikor konkrétan nem történt semmi vicces, és miután már megszoktuk Zohan szexuális attitűdjét, kevesebbszer tudtunk mosolyogni a csábító mozdulatain. Mint ahogy azt is hamar felfogtuk, hogy ő sérthetetlen, tehát bármilyen számítógépes trükkre képes, ami viszont megint nem annyira nevetésre ingerlő elem.

Rob Schneider, a Sandler-filmek egyik állandó szereplője ezúttal egyáltalán nem volt vicces, pedig a magyar szinkron igyekezett feldobni a karakterét a szokásos magyar hangjával. A szinkron egyébként nagyon jól sikerült, elvileg idegesítő lehetett volna két órán keresztül Sandler fura akcentusának magyar megfelelőjét hallgatnunk, de nem így lett.

Az Adam Sandler-barátok kedvelni fogják ezt a filmet, mert bár kevesebb ősi Sandler-elemet használt, mint lehetett volna, azért rá lehetett ismerni a stílusára.

A nem kifejezetten Sandlerre beindultak, akik “csak” egy “jó kis nyári vígjátékot” szeretnének kikapni, nos, ők sem fognak csalódni, mert a Zohan a színvonalasabb vígjátékok családjából való, szerencsére.
-olasz-
2008-07-24

Címkék::::::::
  LÁSD: Ne Szórakozz Zohannal! info-file
:::::::  (You Don't Mess with the Zohan 2008.)