microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2008-09-14

Állati Szerelmek

Az állatok magánélete


Laurent Charbonnier a Vándormadarak c. nagyon jól sikerült természetfilm operatőre volt annak idején, aki úgy gondolta, készít egy "saját" filmet arról, hogy néznek ki az érzelem-kifejezések az állatoknál, a párválasztás, udvarlás, csábítás, és egyebek, amiket mi jobb híján szerelemnek hívunk náluk is.

Elkészült a film, és simán végig lehet nézni, tényleg, de ha jobban belegondolounk, nem olyan nagy dobás ez az állatos szerelmi vonal. A film két éven keresztül készült, 16 országban forgattak, több, mint 80 órányi anyagot, szóval nem kis vállalkozás volt ez, ami a végeredmény anyagi/praktikus oldalát illeti, de a film maga nem állt össze egy dramaturgiailag is élvezhető történetté, ami például a Vándormadarak esetében megtörtént. Látjuk a különböző állatokat, ahogy párban játszanak, udvarolnak, madarak hintáztatják egymást, zsiráfok egymás nyakához bújnak, delfinek mozognak tökéletes harmóniában, színes kis madarak évődnek, stb, szóval tényleg kapunk egy képet arról, hogy az állatvilágban is létezik gyengédség, kiválasztás és ragaszkodás, de ezt már eddig is sejtettük. Valami miatt úgy pereg le a film, mint egy nagy klip, ami kisebb klipecskékből áll, és amik mind azt mutatják, van udvarlás és becserkészés, vannak érzelemszerű kapcsolatok az állatok közt (és nemcsak a főemlősök között), és a párosodás csak egy pontját adja ennek a folyamatnak.

Ezt készségesen elhisszük, tényleg, rendes családalapításoknak lehetünk tanúi, és nagyon élvezzük, ahogy kb. 13 fióka kameraszemszögéből követjük a valamilyen vízimadár-mamát az első vízi bevetésen. Tehát akadnak jó pillanataink, de az egész nem köti le annyira a figyelmünket, mint tehetné. Ehhez talán egy elmélyültebb "forgatókönyv" kellett volna, vagy egy átgondoltabb vágás, vagy bármi, a lényeg, hogy ne úgy érezzük, mintha kissé kapkodóan jönne elénk egyik állat a másik után, hogy bemutassa, náluk hogy zajlik a párválasztás.Ezzel együtt is simán élvezhetjüka filmet, elvégre ilyen megvilágításból még nem láttunk állatokat (mármint a magánéletük szemszögéből), és az alkotók törekedtek rá, hogy ne legyenek benne gyerekeket esetleg zavaró képek a kokrét nászokról. Az Állati Szerelmek felveszi a helyét a franciák által elkezdett (Vándormadarak, 2001) dramatikus természetfilmek sorában, amely hely nem a legelőkelőbb, de azért a gyerekeknek biztosan fog tetszeni.
-finito-
2008-09-14

Címkék::::::::
  LÁSD: Állati Szerelmek info-file
:::::::
 Animaux Amoureux, Les 2007.