microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2008-10-02

Sasszem

Lázadó gép X+1


A '70-es évek nagy misztikuma, a gépek lázadása - illetve tudatra ébredése természetesen nem hülyeség, sőt - és bár a Termi 2 és a Mátrix remekül feldolgozta ezt a témát, ezer jó új filmet el lehet képzelni ezen a vonalon - melyek között a Sasszem sajnos nem fog helyet foglalni :(

Tulajdonképpen már ott szerencsétlenül indult a projekt, hogy az ismert okok miatt nem adhatták neki a "Golden Eye" címet - pedig sasszemünk arany színű és egy arany-gömböcskékkel kirakott térben mozog - értsd nem valahonnan, fentről, a magasból "sasol". A film tipikus Hollywood-i film, ami manapság azt jelenti, hogy nagy stúdiók úgy hoznak létre filmeket, óriási pénzekből, hogy magára sztorira, a forgatókönyvre nem jut idő, energia, figyelem. Egy-egy Hollywood-i projektnél a marketingesek, sales-esek viszik a prímet, a rendező és társai meg - a zsoldosok egyszerű filozófiáját követve, rájuk hagyják. Ha Hollywood-ot produceri szemmel nézzük, a filmek, amiket a mozikban látunk, valójában a moziipar melléktermékei, az időről-időre legyártott eszközök, amik ráveszik az embereket a jegyvásárlásra - moziipar a jegyeladásról szól, és nem a filmkészítésről.

A Sasszem egy újabb ilyen Hollywood-i film, amit nem emberek hoztak létre (akiknek van víziójuk), hanem gépek (akik a pénzt mozgatják és számolgatják). A Sasszem nem egy rossz film, hanem tipikusan egy olyan film, amit elrontottak - ezer és egy módon, éspedig látványosan. Amúgy egyébként egy közepes, nézhető akciófilm lehetett volna.

A sztori számos izgalmas elemet vonulat fel, amikből eszméletlen komoly filmet is ki lehetett volna hozni. Hogy csak egyet említsünk, valaki kap egy hívást, hogy "téged most aktiváltak", kövesd az utasításokat. Ez önmagában egy mozivászonra kívánkozó sztori, hogy amerikaiakkal történik meg az, ami az iszlám világ terroristáival, hogy "aktiválják őket", és onnantól nincs választásuk, mehetnek végrehajtani a merényletet, az öngyilkos merényletet. Ez csillagos ötös - ám a filmnek sikerült ezt a lehető legbénábban kezelnie - úgy, hogy ezt a párhuzamot ki sem domborították.

Aztán ott van az, hogy egy gép, egy szuper-központi-komputer le akarja váltani az elnököt, amiért ártatlan emberek megölésére adott ki parancsot. A kis kormányváltás, a nép nevében, azért, mert az elnök nem jól kormányzott - ugyancsak egy olyan sztori, ami akár egy Lem-könyvben is elférne. Az viszont, hogy a gép inkább puccsban gondolkodik, és háborús, katonai kategóriákban, mint árulás, meg ilyenek - megintcsak olyan leegyszerűsítés, amire senkinek nem volt szüksége, sem a filmnek, sem a producereinek, sem nekünk.

A végeredmény nemcsak egy kiszámítható, izgalmasnak legkevésbé sem nevezhető mozi-töltet, de azt is elmondhatjuk róla, hogy egy fogalmilag rosszul, gyakorlatilag értékelhetetlenül összerakott cselekményt látunk, ami a nézőktől egy film közben zabálós, utána némán, tompán haza-húzó primitív mozinéző-üzemmódot, stílust feltételez. Kifizeti a pénzt, bámul, bezabál, oszt hazamegy. Ezt kikérjük magunknak és mindenkinek.

Az elején történik egy haláleset és egy katonai manőver - mármost a kettőt összekapcsolni körülbelül 1 óra 50 percnél sikerül. Akkor hirtelen kiderül, mi (volt) a kapcsolat - addig azonban nem is nyomoztak az ügyben. Ugyanúgy, ahogy a nyomozással megbízott egyik szereplő (Rosario Dawson) gyakorlatilag semmiféle munkát sem végez, csak ott van, hogy a latino és spanyol nézőket jegyvásárlásra bíztassa.

Bemegy a halott srác lakásába, talál egy laptopot, ami rákapcsolódik a legkülönfélébb központokra, szinte magától, ami után letartóztatják, hogy aztán egyből a nyomozás második főnöke legyen, hogy aztán egy idő után elfelejtsük - és már csak akkor lássuk viszont, amikor egy fiú, aki végre megmenti az USA elnökét, és ezzel az apja büszkeségét kivívja (szabad utat engedve a film közben elfogyasztott abraknak), átveszi a kitüntit. Nyilvánvaló, hogy érdemes elgondolkodni a szabadidő alternatív eltöltésének alternatív módozatain is ...
-fülöp-
2008-10-02

Címkék::::::::
  LÁSD: Sasszem info-file
:::::::  (Eagle Eye 2008.)