microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2008-10-30

High School Musical 3: Végzősök

Az utolsó előadás


Ez az a tini-musical, amiért nagyon odavannak a 22 év alattiak, szerte a világon. Illetve ez egy trilógia harmadik darabja, ami 2006-ban indult el, majd évente született egy-egy folytatás, most is épp egy. A High School Musical 3 már kivételesen nemcsak tv-ben látható, hanem rendes moziforgalmazásba került, a hatalmas kiskorú rajongótábornak köszönhetően.

Bár nem láttuk az előző két filmet, azért az kiderült, hogy ugyanazok a főszereplők mindegyik részben, és hogy mindegyikben egy közös zenés-táncos előadás összehozásán ügyködnek. A főszereplők között is van egy fő-főszereplő párosunk, Zac Efron, és valóságos és filmbeli szerelme, Vanessa Hudgens, akiknek a kapcsolata tölti ki a cselekmény nagy részét.Ami a történetet és a cselekményt illeti, nem kell nagy dolgokban gondolkoznunk, ez egy szerelmes zenés tinifilm, és ehhez igazodik a cselekmény is. Vagyis adott egy csapat végzős gimis srác, a Vadmacskák, akik eddig már legalább két jó előadást hoztak létre együtt (az előző két filmben), és most, hogy éppen érettségi és bankett előtt állnak, megint szeretnének maguknak egy "nagy dobást". Így tehát ismét összeállnak, próbálnak, féltékenykednek, kavarnak és szeretnek, kétségeik támadnak a jövőjüket illetően, a karriervonalak összekuszálódnak egy rövid időre, de a lényeg, hogy miközben készülnek az érettségijükre, közben összehoznak egy jó előadást is, ami híven tükrözi az érzéseiket és ami később fontos emlékként marad meg bennük.

Troy (Zac Efron) és Gabriella (Vanessa Hudgens) élik a gimis szerelmesek hétköznapjait, suli után a lány kertjében beszélgetnek, romantikus tetőteraszos táncokat lejtenek, közösen próbálnak, és a legnagyobb konfliktus az a kapcsolatukban, hogy a lány ott tud-e lenni a záróelőadáson, vagy sem.A pár mellett van még egy tipikusnak kitalált szőke csaj, Sharpay, aki a Spinédzserekben kitalált, és azóta továbbfejlesztett intrikus Barbi-cica stílust képviseli, néha viccesen. Az ő ikertestvére, Ryan egy-az-egyben Justin Timberlake-ben utazik, nagy gondot fordítva az iskolai ruhái stílusára, ő az, aki trendi kalapokban, angol úrifiús szerkókban jelenik meg az iskolai menzán. Aztán ott van Troy legjobb barátja, Chad, a fő-baseball-os, akivel remek fiús táncos klipeket tudnak együtt előadni, Gabriella legjobb barátnője, Taylor, akivel kapcsolatban valahogy mindig az merül fel a filmben, hogy annyira komoly és felelősségteljes mindenben, hogy valószínűleg ő lesz az USA első (afroamerikai) női elnöke. Aztán van még egy intellektuális zeneszerző lányunk is, van egy még fiatalabb deszkás srác, van egy duci lány is, szóval az egész tini-paletta képviselteti magát a filmben.A film pontosan azt nyújtja, amit ígér: sok zenét és táncot, enyhe (vagy nem nagyon létező) cselekményt, de több érzelmet, kevés konfliktust, de rengeteg táncos klip-betétet. Mivel nem nagyon kell izgulnunk semmi miatt (biztosan össze tudják hozni a Vadmacskák ezt az előadást is), elég, ha a táncokat nézzük, és két zenés betét között azt a kevés prózai megnyilvánulást.Ez a film könnyedén aktivizálja a középiskolás nézőiben azokat az érzéseket, amik ezekhez az évekhez kötődnek, nemcsak a szerelmeket, barátságokat, kavarásokat és veszekedéseket, de az egyre korábbi karriervonal-kibontakozást is, és az egyesével való boldogulás mellett a közös munka élvezetét is. Megérdemelte ez a harmadik rész, hogy moziba került, kilépve a szombat délutáni tv-program-sávból, mert tetszik a tiniknek, nem rosszak a zenéi és táncai sem, eléggé romantikus is, és mindenképpen szórakoztató (legalábbis az adott korosztály számára).
-olasz-
2008-10-30

Címkék::::::::
  LÁSD: High School Musical 3: Végzősök info-file
:::::::  (High School Musical 3: Senior Year 2008.)