microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2009-09-11

A Hülyeség Kora

az utolsó 5 év - nincs végzet, csak ha bevégzed !:)


Ez a film nem csupán egy film, ez egy új korszak kezdete, amely korszak már itt van, és már világosan meg is fogalmazta felénk a követeléseit, amikhez nagyon gyorsan fel kell nőnünk, ha szeretnénk túlélők lenni. Az egész projektre van 5 darab évünk. Vagy meg tudjuk csinálni, vagy nem, akkor azonban viszlát. Igen, a kibocsátás csökkentéséről van szó - pontosabban globális tudat és életmód váltásról - egy olyan különleges forradalom formájában, amihez képest az ipari forradalom kutyafüle volt. E folyamat nulladik másodperce, eldördülő startpisztolya ez a film - amit NEKED is okvetlenül látnod kell !:)

A világ nagy, sőt, hatalmas. Több milliárdnyi ember, több milliárdnyi történet fut szabadon, a maga célja felé, egyszerűen lehetetlenség áttekinteni, hogy mi történik a Földön nap, mint nap. Franny Armstrong A Hülyeség Kora c. filmjével (The Age of Stupid) mégis erre vállalkozik, és megdöbbentően nagy sikerrel. Látszólag széttartó cselekményszálak segítségével sikerül megdöbbentő képet adni Földünkről, úgy, hogy a fejünkben összeáll a kép, a NAGY KÉP, és egy csapásra minden világos lesz.Földünkön olaj-kitermelés folyik, valamint fogyasztás, olajfogyasztás, olaj-égetés, a folyamatokat pedig nagyhatalmú országok nagyhatalmú emberei irányítják - akik az olajból élnek. Az olaj fogytán van, másrészt a nagy olajfogyasztás kibocsátással is jár, ami a Földet ketyegő bombává tette. Ha a felmelegedést sikerül 2 fokon belül tartani, megúszhatjuk, másképp astala vista bébi. Ehhez azonban 2015-re stabilizálni, és végső megtorpanásra kell bírni a globális kibocsátást, hogy utána elkezdjük csökkenteni. Nem tetszik ez a terv? Kár, mert nincs másik, és nem is lesz. Amióta beköszöntött a posztmodern állapot, a posztmodern kor, azóta nem tudjuk megmondani, milyen korban élünk, mi a korunk neve, hát most már tudjuk: a hülyeség kora ez. Most k*rjuk szét a Földünket azzal, hogy nem állítjuk meg a kibocsátást - most, ezekben a percekben is, ahogyan beszélünk.A film az időutazás eszközével él, így teszi ránk azt a döbbenetes hatást, ami a film premierének napjától valószínűleg (remélhetőleg) megrázza a világot. Látjuk, hogyan próbálnak meg boldogulni az emberek, és látjuk, hogy ez a boldogulás globálisan mit eredményez: olvadó jégtáblák, pusztuló gleccserek, megbolydult klíma - s mindezt a globális katasztrófa előszeleként.

Látjuk, hogy mit művelnek az olajcégek, amilyen a Shell. Látjuk, milyen következménnyel jár, ha egy földvita nyomán (amelyben a Shell az egyik fél, és egy kis falu a másik), az egyik hajnalban fegyveresek érkeznek motorcsónakkal, és mindenkit lemészárolnak. Látjuk, hogyan élnek orvosi ellátás, áram és ivóvíz nélkül egy olyan faluban az emberek, ahol olajat bányásznak (ahol elvileg dől a pénz). Látjuk, mit tesz egy indiai milliárdos, akinek az az álma, hogy felszámolja a szegénységet Indiában. Aszongya: ember, ne vonatozzál többet, hanem közlekedj repülővel! Hozzáteszi, közlekedj az én légitársaságom repülőgépeivel. Ettől a szegénység nyilván drasztikusan vissza fog szorulni, hogy ez Gandhi-nak miért nem jutott eszébe?
Látunk egy fiatal angol párt, akik igyekeznek a jövő (a roppant közeli jövő) érdekében élni és dolgozni, látjuk, micsoda sziszifuszi küzdelmet folytatnak Angliában, hogy szélerőműveket hozzanak létre Bedfordshire megyében. Látjuk az erőfeszítésüket, és látjuk az ellenfeleiket: normál, hétköznapi angol kisemberek, akik ilyenekkel érvelnek, mint "figyelj, ha itt lenne az a sok forgó izé, akkor vezetés közben nem tudnék koncentrálni, mert hipnotizálnának", "tök rondán néznek ki", "hatalmas zajt csapnak, nem lehet élni mellettük", "séta közben lerontaná a kilátást, rontaná a tájképet", "elértéktelenednének az ingatlanok" - stb, stb. Szó szerint betegesen forgatják a szemüket, mint a történelem során tették ezt annyiszor bigott embertömegek, fröcsögnek az ellenségességtől - és mindent elkövetnek, hogy megőrizzék lakóhelyüket, környezetüket, olyannak, amilyen. Nem fogják fel, hogy a játék éppen erre megy ki, nem fogják fel, hogy éppen ez a tét, hogy élhetnek-e ugyanott a jövőben is, vagy városkájuk eltűnik, mint New Orleans. Drámai jelenetek - megdöbbentően drámai tanulsággal.

Tényleg megértjük, hogy napjainkban a hülyeség korát éljük. A jó hír az, hogy ma még van remény. A jó hír az, hogy egy példa nélkül való globális összefogás veszi kezdetét, a film premiere világpremier lesz, Thom York (Radiohead) élőben zenél, a rendezőlány beszédet mond, az archívum gondozóját (a filmben ő tekint vissza 2055-ből) alakító Pete Postlethwaite Ausztráliában, a producer, Lizzie Gillet Új-Zélandon jelentkezik, miközben több tucat országban fiatalok (és mindenféle korú emberek) tömegei ünneplik a film premierét a helyi "not stupid" hálózat szervezésében (nálunk: "nelegyhulye.com" - a nelegyhulye.hu-t egy kft már lefoglalta). Egy fantasztikus tudati forradalom kick-off-ja lesz ez az este. Ne maradj le róla ... Az óra ketyeg, és rajtad is múlik ...

PS: GIGA RESPECT film forgalmazóinak !!!

A hazai filmbemutatót és a hozzá kapcsolódó kampányt hazai környezetvédő

szervezetek (a film forgalmazói), a Greenpeace, a Levegő Munkacsoport, a Magyar

Természetvédők Szövetsége, a Messzelátó Egyesület, a Tudatos Vásárlók

Egyesülete, a Vegyél Vissza!, a Védegylet, a WWF Magyarország és a

350.org szervezi. A "Ne légy hülye!" kampány célja meggyőzni a film

nézőit, hogy saját döntéseikkel és az őket képviselő politikusokra

gyakorolt nyomással maguk is tegyenek a klímaváltozás ellen. A kampány

nem egyszerűen egy film népszerűsítése, fő célja, hogy a filmhez

kapcsolódó petíció népszerűsítésével felhívja a figyelmet a 2009.

decemberben tartandó Koppenhágai Klímakonferencia kiemelkedő fontosságára.

info: http://nelegyhulye.com
-jepe-
2009-09-11

Címkék::::::::
  LÁSD: A Hülyeség Kora info-file
:::::::  (The Age of Stupid 2009.)