nem vagy belépve:
microcspv    "peace is precious"
logo Marilyn


    

2009-01-24

A 2009-es Oscar-díj jelölések

Január 22-én tették nyilvánossá az Akadémiai tagok jelöléseit a 81-ik Oscar-ünnepség díjaira. Nagyon nagy számok röpködtek két filmmel kapcsolatban, a 150 milliós költségvetésű Benjamin Button Különös Élete 13, míg a kis költségvetésű angol film, a Slumdog Millionaire 10 jelölést kapott az Oscar-szobrocskákra.

A február 22-án rendezendő Oscar-gálán úgy tűnik, két film fog párviadalt vívni (úgy, mint 2006-ban a Crash és a Brokeback Mountain küzdött egymással), a sok pénzből készült, és két világhírű sztár főszereplésével -Brad Pitt és Cate Blanchett- készült Benjamin Button Különös Élete, és Danny Boyle brit rendező által életrehívott történet egy tv-s játékon nyerő indiai szegény srácról, a Slumdog Millionaire (nálunk Gettó Milliomos). A Benjamin Button éppen tízszer annyi pénzből készült, mint a Slumdog (150:15 millió dollár), bár ez nem jelent semmit a milyenségüket illetően.

Az Akadémai díj jelöltjeit csütörtök reggel jelentették be (Los Angeles-i idő szerint), Forest Whitaker Oscar-díjas színész és Sid Garis, az Akadémia elnöke. Ez az időpont éppen egy hónappal előzi meg a soron következő Oscar-gálát, ami február 22-én lesz a megszokott Hollywood-i Kodak Theater-ben. A gálát idén Hugh Jackman ausztrál színész fogja levezetni.

A legfontosabb kategória a legjobb filmeké: ez évben a Benjamin Button és a Slumdog mellett a Frost/Nixon c. politikai dráma lesz versenyben, a Sean Penn főszereplésével készült életrajzi film, a Milk, illetve a Felolvasó, ami egy Holokauszt dráma, Kate Winslet főszereplésével. (Szerintünk a Benjamin Button fog nyerni).

A legjobb színésznők versenyében folytatódni látszik a Golden Globe-os szisztéma: Kate Winslet ott áll a közepén a jelölteknek (a GG-t már megnyerte), és mivel itt az Oscarnál nincs kettős jelölése (a mellékszereplő színésznőknél nem kapott jelölést), ezért nagyon valószínű, hogy ő fogja megnyerni "a kisszobrocskát".

Bár Meryl Streep-nek is kinéz már egy Oscar, hiszen a mindenki által nagy színésznőnek tartott Streep eddig 15 Akadémai jelölést kapott, és csak kétszer nyert, 1980-ban és 83-ban. Idén a Kétely c. 3 szereplős dráma főszerepéért kapott jelölést. Érdekes, hogy a Kétely mindhárom szereplője (Streep mellett Amy Adams és Philip Seymour Hoffman) kapott Oscar-jelölést. (A filmet mi feburár 19-től láthatjuk). Angelina Jolie-t valami miatt nem tartjuk esélyesnek, bár még nem volt szerencsénk a Changeling-hez (bemutató: febr. 12), Clint Eastwood legújabb kemény drámájához.

A legjobb színészek ötösét Brad Pitt, Sean Penn, Richard Jenkins, Frank Langella és Mickey Rourke adja, utóbbi a Pankrátor (The Wrestler) c. filmjével egy Travolta-féle visszatérést kísérel meg az elismert színészek körébe. (A filmet két Oscarra jelölték). Azt gondoljuk, nem Brad Pitt fog nyerni a Benjamin Button-nal, hanem Mickey Rourke (bár az Akadémia tagjai ennél talán kissé konzervatívabbak), vagy még inkább Frank Langella, Nixon szerepéért (Frost/Nixon).

A legjobb "támogató" színésznő (vagyis legjobb mellékszereplő) színésznő díját nagy valószínűséggel Penelope Cruz fogja elvinni, aki bár jól játszott a Vicky Cristina Barcelona-ban, azért annyira nem, hogy őt kiáltsuk ki a legjobbnak Oscar-terepen. De az ő mezőnye nem annyira éles, még Marisa Tomei jöhet számításba, a Pankrátor-ért.A férfiaknál ez a mellékszereplő kategória már szinte le van foglalva Heath Ledger-nek, aki poszhumusz fogja megkapni a díjat, és valószínűleg állva fogják megtapsolni a kollégák, filmes barátok, így emlékezve a tavaly 29 évesen tragikus hirtelenséggel elhunyt színészre.A legjobb rendezőnek valószínűleg Danny Boyle-t fogja tartani az Akadémia, a Slumdog-ért, a legjobb idegennyelvű film itt is (a GG után) a Waltz with Bashir c. izraeli háborús animációs dokumentumfilm lesz, a legjobb művészeti rendezés a Hercegnő mellett a Revolutionary Road-nak járna, szerintünk a kettő közül lesz az egyik a nyertes. A legjobb jelmeztervezés díját meglátásunk szerint nem kaphatja más, mint Michael O' Connor, a Hercegnő-ben végzett csodás munkájáért.A legjobb vizuális effektek díját biztosan a Benjamin Button kapja majd, amiben Brad Pitt visszafelé fiatalodik a filmidő előrehaladtával. Ugyanezt gondoljuk a legjobb make up-díjról is, hasonló okból.

Az idei Oscaron tehát a Benjamin Button lesz a legesélyesebb a díjözönre, a maga 13 db jelölésével, a második pedig a Slumdog Millionaire, 10 jelöléssel. Őket követi a Milk (8 jelölés) és a Sötét Lovag, ugyanennyivel. A Revolutionary Road "csak" 3 jelölést kapott, a Changeling is, míg a Frost/Nixon ötöt, és a Felolvasó c. dráma is ötöt.Minden kiderül február 22-én, a Los Angelesi-eknek rendes éjszakai időben, nekünk a vasárnapról hétfőre virradó hajnalban, a szokásos 2 órai kezdéssel, a Pro 7 segítségével, ahol eredeti nyelven, németre való szinkronizálás vagy hangalámondás nélkül élvezhetjük majd a 81-ik Oscar-gálát.
-olasz-
2009-01-24

Címkék: