microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2009-03-14

Make It Happen- Dobd Be Magad

Amiben a legjobb vagy


Első hallásra talán kicsit fura, hogy angol címmel kerül forgalmazásra nálunk egy film, de aztán mégsem zavaró, mert rájövünk, ezt úgysem lehetne rendesen magyarra fordítani, úgyhogy inkább maradjon így.

Egy táncfilmmel van dolgunk, már ha létezik egyáltalán ilyen műfaj, de kell, hogy legyen, mert mi is emlékszünk pár hasonló filmre, ugyanebben a témakörben: fiatal lány szerencsét próbál egy nagyvárosban (vagy valahol máshol, mint ahol született), és megpróbálja főszereplővé tenni az életében azt, amihez a legjobban ért és amit a legjobban szeret - a táncot.

Flashdance, Save the Last Dance (Szívem Érted Rap-es), Coyote Ugly (Sakáltanya), és legutóbb a Streetdance (aminek szintén nem volt magyar címe). Ezekben mind fiatal lányok bizonyítják be különleges tehetségüket, tizenévesen, vagy huszas éveik elején, és miközben mindent megtesznek a főálmuk megvalósulásáért (a táncból élni, illetve azért élni), közben felfedezik magukat is, a másokhoz való ilyen-olyan viszonyaikban kikristályosodik az a személyiségkép, ami őket jelenti. Ezek a filmek egyébként mind elég jók lettek, kezdve a Flashdance-szel (1983), ami bár nem rendelkezett egy korszakos történettel, azért egy sor olyan elemet mutatott be, ami újszerű és érdekes volt akkoriban, és ami végülis feldobta a filmet (a fiatal táncoslány amúgy hegesztőként dolgozik, egy csarnokszerű építményben él, biciklivel közlekedik, és amúgyis nagyon eredeti).

A Szívem Érted Rap-es (2001) már az akkori hip-hop hullám jegyében készült, az MTV produkciójában, két tehetséges fiatal színész (Julia Stiles és Sean Patrick Thomas) előadásában. A jobb iskolából érkező, nagyon fehérbőrű lány és a gettósuliban sokat tanuló fekete srác nagyon hamar egymásra hangolódik, egymásba szeretnek, és a fiú táncstílusa elkezd hatni a baletten felnövő lány stílusára. Jó történet, remek hangulattal, és igazi érzelmekkel, ezt a filmet bármikor újra meg lehet nézni.

Sakáltanya (2000), ami szintén pompásan sikerült film, Piper Perabo első főszerepe egyben. A fiatal lány otthagyja a kisvárosát, és egy nagyvárosban keres munkát, megélhetést, és a táncos elődeihez képest annyi a különbség, hogy ő speciel énekeslány, de tény, hogy a Sakáltanya nevű helyen, ahol pultoskodik, táncolnia is kell a pulton, és ő is elég jól csinálja. Ez a film hasonlít a legjobban a Make It Happen-re, mert itt is az van, hogy a főhős lány nem bízik magában, és ezért mindenféle más munkákkal lövi körbe azt a dolgot, amit mindig is akart, ami boldoggá tudná tenni: az éneklést, illetve a Make It esetében a táncot.A Make It nem bonyolítja túl a történetet, mondhatnánk, marad a jól bevált sémánál, Lauryn otthagyja a szülővárosát, és Chicago-ban próbál szerencsét - ami végül sikerül is neki. Közben azért láthatunk jól koreografált táncokat, helyes mozgásokat, egy szerelem és egy barátság kialakulását, szóval a szokásosakat, de élvezetes formában.

Nem baj, hogy nem eredeti a történet, és hogy már párszor láttunk hasonlót, attól még egészen jól élvezhetjük a filmet, a 24 éves főszereplőlány remek (Mary Elizabeth Winstead, aki legutóbb Bruce Willis lánya volt a Die Hard 4-ben), a táncok látványosak, a mellékszereplők helyesek, szóval ha tizen/huszonévesek vagyunk, és bírjuk a táncot, úgy általában, tetszeni fog nekünk ez a film is.Semmi különös, a Make It Happen pontosan azt adja, amire számítunk: egy romantikus "feltörekvő" történetet, egy igazán helyes lánnyal, remek táncokkal és jó zenékkel, és az egészből az sül ki, hogy végül egészen jól érezzük magunkat a film alatt. És ennél nem is kell több...
-olasz-
2009-03-14

Címkék::::::::
  LÁSD: Make It Happen- Dobd Be Magad info-file
:::::::  (Make It Happen 2008.)