microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


    

2009-04-14

A Titanic elsüllyedéséről

Tények, adalékok a tragédiáról


A Titanicot a belfasti Harland és Wolff hajógyárban bocsátották vízre, 1911. május 1-én. Ezután 10 hónapig tartott a belső szerelési munkálatok és a berendezés. A Titanic 1912. április 2-án indult el próbaútjára, és 3-án érkezett Southamptonba. Egy héttel később indult első átkelésére, New Yorkba. 1912. április 10-én déli 12 órakor a hajó kifut a southamptoni kikötőből.

1912. április 14-én éjszaka, 11 óra 40 perckor összeütközik egy hatalmas jégheggyel. A Titanic április 15-én hajnal 2 óra 20 perckor süllyed el.


- mínusz 2.2 Celsius fokos volt az óceán víze a süllyedéskor

- Az amerikai kongresszusi vizsgáló bizottság szerint 1517 volt az áldozatok száma. A Brit Kereskedelmi Kamara összesítő adata szerint:1503. Ez utóbbi tűnik valószínűnek. Több forrás viszont 1523 halottat számol, 705 túlélővel.
- A Titanicon csak 20 mentőcsónak volt, bár eredetileg úgy tervezték a hajót, hogy 42 db mentőcsónak legyen rajta. A Titanic a brit White Star Line társaság tulajdonában volt, angol zászló alatt hajózott, és angol szabályok vonatkoztak rá. A 20 csónak 4-gyel volt több, mint amit az akkori brit szabályok előírtak, de így is csak 1178 fő szállítását tehették volna lehetővé, szemben a 2228 főnyi utas számmal és személyzettel.

Thomas Andrews, a hajó tervezője 50 mentőcsónakot javasolt, de a White Star Line tulajdonosai elutasították ezt. Ha nem a brit, hanem az amerikai kormány szabályzata vonatkozott volna a Titanic-ra, 42 mentőcsónakot vittek volna, ami 2367 fő mentésére lett volna elegendő kapacitás. Ráadásul tudjuk, hogy a pánikban mindegyik mentőcsónakot hamarabb engedték vízre, mielőtt megtelt volna, tehát kb. 217 emberrel többet megmenthettek volna, ha szakszerűen bocsájtják vízre a csónakokat.711 embert mentettek ki a Titanicról a mentőcsónakokkal, de 6 ember a mentőcsónakokban halt meg, legtöbben a kihűléstől, mivel ezek a csónakok még nyitottak voltak.


- Úgy tudni, többen arra gondoltak a jeges vízben, hogy ha úszni kezdenek, felmelegednek tőle, de ez nem bizonyult életmentő ötletnek, mivel az úszástól kimerültek, és közben 35-50 %-kal gyorsabban veszítettek a testhőmérsékletükből. A jeges vízben vergődő áldozatok pár perctől akár egy óráig is bírhatták, a fizikai állapotuktól függően, illetve attól, mennyit csapkodtak a vízben.

 

- A 16 db. fából készült mentőcsónakból csak 2 ment vissza a vízben vergődő áldozatokért, 6 főt sikerült így megmenteniük.

A Carpathia nevű óceánjárónak 4 órájába telt, hogy odaérjen a Titanic-hoz.

- A Titanic útjának 5-ik éjszakáján, a tragédia estéjén 2.2 fok hideg volt.

A hajó tragédiája 1912. április 14. 11:40-től 15.-e 02.20-ig tartott.
A Titanic c. film és a valódi tragédia átfedései:


- volt egy Joseph Dawson a hajón ( a filmben DiCaprio karakterét hívták Dawson-nak), szén-egyengető munkás, de róla nem tudott Cameron a forgatókönyv befejezéséig, Thomas Ryan is volt, 3-mad osztályú steward, 27 éves


- J. Bruce Ismay, a hajó igazgatója - a londoni társaság a történelem egyik legnagyobb gyávájának tartotta, egyes újságok dezertőrként ábrázolták karikatúrákban, a filmen is bemutatták, hogy az elsők közt hagyta el a hajót. 1913-ban visszavonult a munkájától és a társasági élettől, britek és amerikaiak egyaránt támadták.

- a zenekar akkor is zenélt, amikor éppen süllyedt, a filmbeli színész profi hegyedűművész volt, mindenki meghalt a zenekar tagjai közül, nem tudják, melyik volt az utolsó dal, a hegedűs holttestét megtalálták.- John Jacob Astor és 19 éves terhes felsége, Madeleine- Amerikában akarta megszülni a gyereket, nászúton voltak előtte, a nő túlélte a férfit, akit a leomló kémény ölt meg, de a sérülési ellenére tudták azonosítani.

- Ida és Isador Straus: mindkettőjüknek volt helye a 8-as mentőcsónakban, de a férfi nem fogadta el, mondván, addig nem hagyja el a hajót, amíg nők maradtak a fedélzeten. A felesége pedig nélküle nem ment el: "We have been living together for many years. Where you go, I go." ("Éveket éltünk le együtt. Ahova Te mész, odamegyek én is.")

- Smith kapitány állítólag felment a hídra, mielőtt elsüllyedt volna a hajó...később látták a vízben, sőt, többen látták, ahogy öngyilkos lett. az egyik gyerek szerint pisztolyt szorított a fejéhez, aztán elsüllyedt.

- a 16 mentőcsónakból csak kettő ment vissza menteni, és 6 embert mentettek ki.- a fagyásról: az úszók 35-50 %-kal hamarabb hűlnek ki, sokan a mentőcsónakokban haltak meg hypothermiában, mert a csónakok nyitottak voltak, és megfagytak, pár perctől egy háromnegyed, 1 óráig is kitarthattak.

- 711 embert mentettek ki, köztük 58 férfit, később támadták őket, mert 150 nő és gyerek halt meg


Első osztályú utasok


Életét vesztette    Megmenekült

115 férfi                58 férfi 

5 nő                     139 nő

1 gyermek             5 gyermek


Másodosztályú utasok


Életét vesztette     Megmenekült

147 férfi                13 férfi

15 nő                    78 nő

-gyermek                24 gyermek


Fedélközi utasok


Életét vesztette      Megmenekült

399 férfi                 55 férfi

81 nő                    98 nő

53 gyermek           25 gyermek


Legénység 


Életét vesztette     Megmenekült


686 férfi                189 férfi

2 nő                       21 nőÖsszesen meghalt         Összesen megmenekült

1347 férfi                        315 férfi

103 nő                           336 nő

54 gyermek                     54 gyermekA Titanic tervezője Thomas Andrews, Jr, aki a hajó teljes személyzete és az őt ismerő emberek szerint is rendkívüli ember volt, aki ismerte a hajó minden egyes kis csavarját. Tökéletesen kijött mindenkivel, társadalmi rangtól függetlenül. A matrózok és a tisztek is csakis hozzá fordultak a problémáikkal.


"Egyik este Murdoch, az első tiszt azzal a panasszal állított be hozzá, hogy Wilde főtiszt fölülbírálta egyik utasítását. Másnap néhány stewardess kapott hajba, és úgy fordultak hozzá, mint valami felsőbb ítélőszékhez, tegyen igazságot közöttük. Aznap Charles Joughin, a pékség vezetője külön neki sütött egy kenyércsodát. Eddig a napig Andrews útja rutinjellegű volt. Egész nap járta a hajót és kötegekre menő jegyzetet készített. Este háromnegyed hétkor átöltözött a vacsorához (rendszerint a hajóorvossal, az idős dr. O'Loughlinnal vacsorázott). Aztán visszatért A 36-os számú luxuskabinjába, ahol oszlopokban álltak a tervrajzok, mappák, tengerészeti térképek, kékmásolatok. Jegyzeteit összegezve ilyenkor dolgozta ki javaslatait."
Andrews alig érzékelte a jéghegynek való ütközést, és nem tudott róla, hogy bármi baj lenne, amíg Smith kapitány érte nem küldetett. Később a hajó elején látták, ahogy Smith kapitánnyal együtt megvizsgálta a távíró szobát és a teniszszobát, amit már elöntött a víz. Visszatért a parancsnoki hídra, és közölte a kapitánnyal, hogy most, hogy látta a károkat, azt gondolja, két óránál tovább nem tartható a felszínen a hajó. A másik drámai kijelentése az volt, hogy az utasok maximum felének tudnak mentőcsónakot biztosítani. A 39 éves tervező rögtön belevetette magát a mentésbe, a lehető legtöbb embert szeretett volna kimenteni az általa tervezett hajóról. Előszöris elkezdte járni a luxuskabinokat, hogy evakuálja az utasokat. Mindenkinek elmondta, hogy vegyenek fel mentőmellényt és öltözzenek minél melegebben, miközben ő maga egyik feltételnek sem tett eleget. Később látták őt, ahogy a fedélzeten járkált, és segítette az embereket a mentőcsónakokba.


A Titanic elsüllyedése előtti percekben, miután az összes csónakot leengedték, Thomas Andrews az elsőosztályú dohányzószobába ment. Az utolsó pillanataiban látták, ahogy üres tekintettel egy festményre mereng a dohányzószobában, miután levette a mentőmellényét. Később nem látta senki, és a testét sem találták meg. Thomas Andrews 39 éves volt a halálakor.Forrás: többek közt Walter Lord: A Titanic Pusztulása c. könyv

-ming li-
2009-04-14

Címkék: